«Aποδιοπομπαίος τράγος ο τουρισμός από ορισμένες κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα στην Ε.Ε. για το δεύτερο κύμα της πανδημίας»
Μια ενιαία προσέγγιση για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής αγοράς ταξιδίων και τουρισμού ζητούν ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους του από Γερμανία, Ιταλία και Νορβηγία.
Η επιστολή που υπογράφουν οι κ.κ. Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Dr. Michael Frenzel πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Ενωσης της Γερμανικής Τουριστικής Βιομηχανίας (BTW), Gianfranco Battisti πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας της Βιομηχανίας Ταξιδίων και Τουρισμού και Thomas Reinsborg πρόεδρος της αντίστοιχης νορβηγικής Ενωσης απευθύνεται προς τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν κ. Μαργαρίτη Σχοινά και τον Επίτροπο Τιερύ Μπρετόν.
Όπως επισημαίνεται «η διεθνής τουριστική δραστηριότητα, λόγω της πανδημίας, αναμένεται να περιοριστεί κατά 740 δισ. έως 1 δισ. ευρώ (60%- 80%) φέτος λόγω της πανδημίας σε σύγκριση με το 2019 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών UNWTO. Συνολικά 110 εκατ. θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Τουρισμού και Ταξιδίων WTTC, ενώ η διεθνής αγορά αερομεταφορών δεν πρόκειται να ανακάμψει στα επίπεδα του 2019 πρίν το 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Αερομεταφορών ACI».
Στην επιστολή αναφέρεται ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού κατά την καλοκαιρινή περίοδο– όπως έκαναν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- ήταν πολύ περιορισμένη με τους προορισμούς να αναφέρουν πτώση από 70% έως 90% στην τουριστική δραστηριότητα. «Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην αυξημένη ανησυχία που υπάρχει για την υγεία και την έλλειψη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αλλά επίσης και στο γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αγορά ταξιδίων και τουρισμού παραμένει σε μεγάλο βαθμό κατακερματισμένη, ενώ οι χώρες εφαρμόζουν η κάθε μία διαφορετικούς κανονισμούς και οι ταξιδιώτες κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν ή να τεθούν σε καραντίνα αιφνιδιαστικά.
Η κατάσταση γίνεται χειρότερη καθώς δεν υπάρχει διαφάνεια από όλους τους εμπλεκομένους όσον αφορά το γενικότερο σύστημα επικοινωνίας, οδηγώντας τελικά σε σύγχυση του κοινού που θα ήθελε ενδεχομένως να ταξιδέψει. Επομένως, είναι επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί μία νέα «COVID- κανονικότητα» με ενιαία και τυποποιημένα πρωτόκολλα και κανονισμοί (τουλάχιστον) στην Ευρώπη, προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς πρωτοβουλίες και ενέργειες από τα κράτη μέλη. Μια ενοποιημένη προσέγγιση, η οποία θα περιλαμβάνει μια συντονισμένη προσέγγιση στα ταξίδια, στα τεστ, την πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες και θα επικοινωνηθεί με συνεκτικό τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., θα είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα ταξίδια και στον τουρισμό τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού όσο και κατά τη διάρκεια παραμονής στον προορισμό».
Αποδιοπομπαίος τράγος ο τουρισμός
Στην επιστολή των τουριστικών φορέων επισημαίνεται ακόμη ότι με απογοήτευση παρατηρούμε «ότι πολλές κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα προσπαθούν να κάνουν ‘’αποδιοπομπαίο τράγο’’ τον τουρισμό και τα ταξίδια σε σχέση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας που αναπτύσσεται σήμερα στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι οι τουρίστες μπορεί να αποτελούν σημαντική πηγή για τα κρούσματα. Αντιθέτως υπάρχουν πολλές αποδείξεις για το αντίστροφο ότι δηλαδή οι τουριστικές ροές στους προορισμούς αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο βαθμό με ασφαλή τρόπο χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.
Σε περίπτωση που επιτύχει αυτή η προσπάθεια (σ.σ. να κατηγορείται ο τουρισμός για τα κρούσματα), τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά όχι μόνο από οικονομική και κοινωνική σκοπιά, αλλά επίσης για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, του οποίου το ταξίδι είναι βασικό συστατικό και διευκολύνει την καλύτερη κατανόηση μεταξύ των λαών διαφορετικών εθνικοτήτων».
Οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι οι εργαζόμενοι του κλάδου και οι τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν ώστε να είναι λειτουργικές όταν η τουριστική δραστηριότητα αρχίσει να ανακάμπτει «κάτι που θα γίνει αναμφίβολα από την στιγμή που θα υπάρξει εμβόλιο ή φάρμακο και θα είναι μικρότερη η ανησυχία των πολιτών για την υγεία τους».
Στο μεσοδιάστημα μέχρι τότε θα πρέπει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλία χρηματοδοτώντας προγράμματα τα οποία:
– θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και αύξηση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου
– Θα βελτιώσουν την ψηφιοποίηση του τομέα, ώστε ο κλάδος να προστατευθεί από την αυξανόμενη μονοπωλιακή ισχύ των ‘’γιγάντων’’ της βιομηχανίας πληροφορικής, οι οποίοι είναι κυρίως μη ευρωπαϊκοί
– Θα βελτιώσουν περαιτέρω τις επενδύσεις στους τομείς αειφορίας/ βιωσιμότητας σε επιχειρήσεις και προορισμούς ώστε να να ανταποκριθούν καλύτερα στις αυξανόμενες απαιτήσεις των τουριστών, για τις οποίες η πανδημία φαίνεται ότι έχει ενεργήσει ως καταλύτης.