Ένα ακέφαλο χάλκινο άγαλμα που χρονολογείται από τους ελληνιστικούς χρόνους, βάρους 300 κιλών και ύψους δύο μέτρων, πιάστηκε πρόσφατα από Τούρκους ψαράδες στα ανοικτά των ακτών της Μαρμαρίδος, κοντά στην Αλικαρνασσό.
Η ανάσυρση του αγάλματος από βάθος 50 μέτρων δεν ήταν εύκολη δουλειά, σύμφωνα με όσα γράφει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, και απαιτούσε ειδικά σχοινιά για να σηκωθεί το αμάξι και να το πάρει στο κατάστρωμα του σκάφους.
Όταν οι ψαράδες σήκωσαν το δίχτυ τους, έκπληκτοι όταν βρήκαν την τεράστια χάλκινη φιγούρα μιας γυναίκας που από πολλές απόψεις μοιάζει με την “Κύρα της Καλύμνου”, η οποία ανακαλύφθηκε το 1995.
Το άγαλμα παραδόθηκε στη Διεύθυνση Μουσείου Μαρμαρίδος για εξέταση και αναγνώριση.
Οι ψαράδες που λέγεται ότι “έπιασαν” το άγαλμα ενημέρωσαν την ομάδα της Επαρχιακής Διοίκησης της Ακτοφυλακής από τον ασύρματο αφότου ανέβασαν το άγαλμα στο σκάφος τους.
Η “Κυρά της Καλύμνου” είναι ένα γυναικείο άγαλμα χαλκοπλαστικής, που φοράει χιτώνα και κροσωτό ιμάτιο, ύψους 1,98μ. Ανασύρθηκε από τον βυθό κοντά στο νησί, από Έλληνες ψαράδες το 1995 όπως και ο κορμός θωρακοφόρου ιππέως. Ο πρώην διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Νίκος Καλτσάς είχε πει πριν από χρόνια πως ήθελε να παραμείνει στο ΕΑΜ όπου και εκτέθηκε επί πολλά χρόνια. “Αν είχε βρεθεί στην Κάλυμνο δεν θα έκανα ανάλογη εισήγηση”, είπε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΚΑΣ. “Δεν γνωρίζουμε την προέλευσή του. Πιθανότατα προερχόταν από τη Μικρά Ασία”.
Παρόλη τη διαφωνία, το υπέροχο άγαλμα μεταφέρθηκε και εκτίθεται στο Μουσείο Καλύμνου. Στην Αθήνα είχαμε δει, επίσης τον κορμό του θωρακοφόρου έφιππου άνδρα, στο Μουσείο Ακρόπολης όπου παρουσιάστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η “Κυρά της Καλύμνου” είχε συντηρηθεί επί 20 μήνες στα εργαστήρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εν συνεχεία μεταφέρθηκε για περαιτέρω συντήρηση και αποκατάσταση στο Εθνικό Αρχαιολογικό. Ο καπετάνιος ήταν τόσο συγκινημένος από το εύρημά του, που είχε διαθέσει στο σκάφος του αφιλοκερδώς ένα καλοκαίρι για παρόμοιες έρευνες στους αρχαιολόγους.
Πηγή: capital.gr
Πέτρος Κράνιας