Παρά τις έντονες πανελλαδικές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες κατατέθηκε προς ψήφιση στην Βουλή το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας». Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βέβαια διατείνεται πως επιθυμεί να βάλει μια τάξη στην εκτός σχεδίου Δόμηση, ως εδώ καλά.
Το να επιθυμείς όμως να βάλεις τάξη ρυθμίζοντας την συμπεριφορά των πολιτών χωρίς όμως εσύ ταυτόχρονα να αναλαμβάνεις τις δικές σου ευθύνες είναι τουλάχιστον υποκριτικό.
Την ίδια στιγμή που μιλούν για επιστροφή στην κανονικότητα η ηγεσία του Υπουργείου επιλέγει να συμμορφώσει τους πολίτες απειλώντας πως θα απαξιώσει την γη τους αντί να εκπονήσει τα Τοπικά Σχέδια Πόλης σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα της για ‘’Ολοκλήρωση του Χωροταξικού και Πολεοδομικού σχεδιασμού’’. Ακατανόητο είναι επίσης η επιλογή της μείωσης του συντελεστή δόμησης από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για τα αγροτεμάχια άνω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Είναι απορίας άξιο για ποιο λόγο δεν θέτουν τον χρονικό ορίζοντα δύο ετών , ανάλογο με το περιθώριο που βάζουν στους οικοπεδούχους κατά παρέκκλιση για να βγάλουν οικοδομικές άδειες, για ολοκλήρωση των Τοπικών σχεδίων πόλεως; Εκτός αν και οι ίδιοι πιστεύουν πως επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει συνέχιση της γραφειοκρατίας.
Επί του πρακτέου μιλάμε για μία εξέλιξη που απαξιώνει την περιουσία του Πολίτη και την μετατρέπει για όσους δεν προλάβουν σε χωράφι άνευ αξίας.
Δεν μπορεί λοιπόν οι ευθύνες του πολίτη να είναι περισσότερες έναντι του κράτους. Ιδιαίτερα σε μία άκαιρη συγκυρία αυτήν της υγειονομικής κρίσης όπου ο πολίτης αδυνατεί να λάβει αποφάσεις πόσο μάλλον να ξεκινήσει οικοδομική δραστηριότητα, να πουλήσει ή να αγοράσει ακίνητα.
Ο μέσος Έλληνας, ο μικροϊδιοκτήτης και ο τεχνικός κόσμος ζητά το αυτονόητο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις από το κράτος για σωστή εκτός σχεδίου δόμηση προτού η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους βάλει την θηλιά στο λαιμό.
*Ο Βάιος Καλοπήτας είναι
Διπλωματούχος Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc
και Αν. Γραμματέας Επιστημόνων του Κινήματος Αλλαγής