Του Ιωάννη Σταυλά
Η Ρόδος θα έπρεπε να πρωτοπορεί σε θεματικές μορφές τουρισμού, καθώς διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να ανταποκριθεί επαρκώς στα περισσότερα είδη εναλλακτικών διακοπών.
Μεταξύ των βασικών χαρακτηριστικών του εναλλακτικού τουρισμού περιλαμβάνονται η πνευματική, σωματική και ψυχική αναζωογόνηση. Ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να έχουμε σώμα και πνεύμα σε υγιή κατάσταση είναι η καθημερινή άσκηση, με κυρίαρχη μορφή την πεζοπορία. Βοηθά να έχουμε υγιή καρδιά λόγω μείωσης της αρτηριακής πίεσης, των παλμών και της χοληστερίνης. Προσφέρει ηρεμία, αρμονία και διαύγεια, ειδικά όταν η διαδρομή συνδυάζεται με καθαρό αέρα και ωραία θέα.
Σε χώρες όπως η Σουηδία, οι επιστήμονες προτείνουν την οικοθεραπεία ως επίσημη θεραπευτική μέθοδο, η οποία αναγνωρίζεται ακόμη και από την κοινωνική ασφάλιση. Έχει αποδειχθεί ότι η επαφή με τη φύση αυξάνει την αυτοπεποίθηση, την αίσθηση ευεξίας και την ικανότητα επικέντρωσης προσοχής. Το καλύτερο αντίδοτο στην κακοκεφιά, είναι μια βόλτα σε φυσικό περιβάλλον. Μια πρακτική που κερδίζει ολοένα έδαφος στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.
Η βόλτα στους δρόμους της πόλης, δεν ενδείκνυνται για την αποφόρτιση του καθημερινού στρες. Αντί να μας ηρεμήσει, είναι πιθανό να μας προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Κίνδυνος ατυχημάτων, κυκλοφοριακός θόρυβος και απίστευτες κακοτεχνίες καθιστούν το περπάτημα στα πεζοδρόμια ακατάλληλο.
Δυστυχώς όμως, αυτό το σκηνικό προσφέρει η πόλη μας στους επισκέπτες, που επιλέγουν να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία κατά μήκος της λεωφόρου Ηρακλειδών. Μη έχοντας άλλη δυνατότητα, τουρίστες και ντόπιοι βαδίζουν ή κάνουν τζόκινγκ στα λεγόμενα «πεζοδρόμια» της λεωφόρου, σε απαράδεκτες συνθήκες ακόμα και για την ασφάλεια τους, ιδιαίτερα στις διαβάσεις πεζών. Ενώ κυριολεκτικά σε μια απόσταση 3-4 μέτρων, επί της παραλίας επικρατούν απίστευτα διαφορετικές συνθήκες. Ένας άλλος κόσμος αναδύεται, χωρίς ηχορύπανση και καυσαέρια, με ολοκάθαρο θαλασσινό αέρα γεμάτο αλισάχνη, που καθαρίζει τους πνεύμονες, αναζωογονεί και φτιάχνει την διάθεση του ανθρώπου.
Ένα φωτεινό παράδειγμα ανάδειξης πεζοπορικού τουρισμού συναντά κανείς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το Μαϊάμι των ΗΠΑ. Μέσα στα σημαντικότερα πράγματα που προτείνει το TripAdvisor να κάνει κανείς σε αυτή την πόλη είναι να περπατήσει στο Boardwalk του South Beach. Ένας πεζόδρομος κατά μήκος της παραλίας μήκους 7,4 Km, που προσφέρει ιδανικές συνθήκες για σωματική άσκηση και χαλάρωση, μακριά από θόρυβο και καυσαέρια.
Η δημιουργία λοιπόν ενός πεζόδρομου κατά μήκος της δυτικής ακτής, από την πλατεία Ψαροπούλας μέχρι και το Mira Mare, παράλληλα με τον οδικό άξονα, θα αναβαθμίσει αναμφισβήτητα το δυτικό παραλιακό μέτωπο. Η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου μπορεί να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα της πόλης, να δώσει μια ανθρώπινη διάσταση στην καθημερινότητα του πολίτη και να προσφέρει μια διαδρομή «ζωής» σε συμπολίτες και επισκέπτες.
Προκειμένου να πεισθούν οι αρμόδιοι για τη σπουδαιότητα του έργου αρκεί να περπατήσουν πρωί ή απόγευμα στο υπέροχο αλλά εγκαταλελειμμένο έργο από εποχής Γιώργου Γιαννόπουλου στις Κάτω Πέτρες. Οι επισκέπτες μας έχουν ήδη αναγνωρίσει την αξία του.
Πρωτοβουλία σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να αναλάβουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και κυρίως η Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου. Μάλιστα, σε ένδειξη καλής θέλησης θα πρέπει να θέσουν στη διάθεση όλων των πεζών τις 5 υπόγειες διαβάσεις που υπάρχουν κατά μήκος της διαδρομής και να φροντίσουν για την σωστή σήμανσή τους. Ας μην λησμονούμε ότι η επίτευξη ικανοποιητικού επιπέδου ασφάλειας στις προσφερόμενες υπηρεσίες και υποδομές, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα έναντι εμπορικών, περιβαλλοντικών ή κοινωνικών πιέσεων.
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Sports Medicine, έδειξε ότι η τακτική πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρκίνο, κατάθλιψη και άλλες παθήσεις. Αν έχετε, λοιπόν, σκεφτεί πολλές φορές να ξεκινήσετε το περπάτημα και έχετε μείνει στη σκέψη, ήρθε η ώρα να κάνετε την ιδέα αυτή πραγματικότητα και να είστε σίγουροι ότι θα αλλάξει την καθημερινότητά σας.
Ο πράσινος σχεδιασμός, ή αλλιώς το “green design” , πρέπει ν’ αποτελέσει ουσιαστική προδιαγραφή στις σύγχρονες μελέτες, δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει απλά σαν μία μόδα… (Βαγγέλης Κανελλόπουλος). Μόνο με σεβασμό, φαντασία και γνώση των σύγχρονων αναγκών, στο επίπεδο της χρήσης, της μορφολογίας και της κατασκευής, οι παραλίες μας θα αναδεικνύονται μέσα από το καινούργιο ώστε η επέμβαση του σύγχρονου να είναι ουσιαστική και όχι αυθαίρετη, να είναι τολμηρή και ζείδωρη και να ομορφαίνει το σύνολο.