Τοπικές Ειδήσεις

Χαιρετισμός Προέδρου Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Β. Καμπουράκη

Χαιρετισμός Προέδρου Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου, Αντώνη Β. Καμπουράκη ΚΕΔΕ και Π.Ε.Δ. ΒΟΡ. & ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ, Κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Αγαπητέ Πρόεδρε της ΚΕΔΕ,

Αγαπητές & Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

Η σημερινή πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, για την οποία και την ευχαριστούμε θερμά, θα έχει δικαιωθεί για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, όταν στο τέλος αυτής της τηλεδιάσκεψης, πατάμε όλοι πάνω σε ένα κοινό τόπο: Την κατεπείγουσα ανάγκη, για μια μεγάλη φυγή προς τα εμπρός!

Βρισκόμαστε πάνω, στο σημείο μηδέν, όπου διασταυρώνονται, τρεις (03) Μεγάλες, Κρίσεις.

Η Υγειονομική, που στοιχίζει ακόμη Ζωές.

Η Οικονομική, που στοιχίζει σε περιουσίες, και θέσεις Εργασίας.

Η Γεωπολιτική, που μπορεί να στοιχίσει σε ζωτικά, Εθνικά Συμφέροντα.

Είναι χωρίς συγκρίσιμο προηγούμενο το μέγεθος των προκλήσεων που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε όλοι, και πολύ περισσότερο εμείς, οι ακρίτες νησιώτες, καθώς η απόσταση από το κέντρο, μας κάνει “αόρατους”, πολλές φορές, για τα μάτια της κεντρικής διοίκησης. Κι έχουμε πολλά παραδείγματα γι αυτό, στις δεκαετίες που προηγήθηκαν.

Θα πω τα δυο (02), πιο χαρακτηριστικά:

Πρώτον (01ο), τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, έβλεπαν, στα χρόνια που πέρασαν, τεράστιες επενδύσεις, στους οδικούς άξονες της ηπειρωτικής χώρας, την ώρα που τα ίδια, εξακολουθούν να βρίσκονται απομονωμένα, και εκτεθειμένα, σε όλα τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας.

Δεύτερο (02ο), τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, εξαιτίας της μεγάλης θετικής συνεισφοράς τους, στο εθνικό ΑΕΠ, λόγω της τουριστικής δραστηριότητας, θεωρήθηκαν ανεπτυγμένη Περιφέρεια, στερήθηκαν πολύτιμους κοινοτικούς πόρους, για κρίσιμες υποδομές, που θα έφερναν πολλαπλασιαστικά, αναπτυξιακά αποτελέσματα. Για να το πω, και με ένα κατανοητό παράδειγμα, είναι σαν να αφήσεις με χωματόδρομους το Σύνταγμα, και το Κολωνάκι, και να πας να κάνεις μια “Autobahn”, στη μέση του πουθενά.

Το αποτέλεσμα; Μείναμε πίσω. Και τιμωρηθήκαμε στην ουσία, εξαιτίας, της επιτυχίας μας. Ενώ θα έπρεπε να συμβεί, το αντίθετο.

Όμως τώρα, δεν είναι η ώρα για να αποτιμήσουμε, τι έγινε στο χθες. Είναι η ώρα, να κοιτάξουμε κατάματα τις προκλήσεις, και να διαμορφώσουμε το αύριο.

Οι περιστάσεις που διαμορφώνει, η διασταύρωση των τριών (03) κρίσεων που προανέφερα, δεν αφήνουν περιθώρια, ούτε για πολλά λόγια, ούτε για αδράνεια. Κάθε ευρώ χρήματος, και κάθε λεπτό χρόνου, έχουν υπερπολύτιμη σημασία.

Γνωρίζετε ίσως, πως στον Δήμο Ρόδου υλοποιούμε πρόγραμμα χορήγησης έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 300 ευρώ, σε κατοίκους του Δήμου Ρόδου, που αντιμετωπίζουν κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα, και βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Με προτεραιότητα σε εργαζόμενους τουριστικών επιχειρήσεων, που δέχθηκαν και το μεγαλύτερο πλήγμα, εξαιτίας των συνεπειών της πανδημίας.

Οι έκτακτες συνθήκες, απαιτούν έκτακτες αποφάσεις. Οι πρωτόγνωρες προκλήσεις, μέσα σε αχαρτογράφητα νερά, απαιτούν τόλμη και γενναιότητα. Σε όλα τα επίπεδα.

Είμαστε πίσω από τα γεγονότα, όταν ακόμη παρακαλάμε για την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, για τα νησιά. Όταν κανονικά θα έπρεπε τώρα να συζητάμε, την άμεση παροχή κινήτρων μετεγκατάστασης, σε ελληνικές οικογένειες, για την ενίσχυση του πληθυσμού του Καστελόριζου. Ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής, διεθνών σχέσεων, γνωρίζει πως σε κάθε διένεξη, τα πληθυσμιακά μεγέθη μετράνε!

Αυτό ακριβώς εννοώ, όταν αναφέρομαι στην ανάγκη, μιας μεγάλης φυγής προς τα εμπρός. Να δούμε μακριά, αλλά να δράσουμε τώρα. Πολλά απ’ αυτά, που πρέπει να γίνουν σήμερα, έπρεπε να έχουν γίνει, ήδη από χθες. Δεν μπορούμε όμως, διαρκώς να “κλωτσάμε το τενεκεδάκι”, προς το αύριο. Δεν είναι υπεύθυνη στάση. Δεν μπορείς να πηγαίνεις με τον «αραμπά», όταν ο κόσμος τρέχει πλέον, με ταχύτητες 5G.

Οι ανάγκες είναι χαρτογραφημένες. Το σχέδιο υπάρχει. Από τη διαχείριση του περιβάλλοντος, με όρους βιωσιμότητας, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα γεφυρώνει τις αποστάσεις, και θα καταπολεμά τα μειονεκτήματα της νησιωτικότητας. Από έναν αναμορφωμένο Αναπτυξιακό Νόμο, με εξειδικεύσεις ανά τομέα, ειδικά για τα νησιά, μέχρι τη δημιουργία «ταυτότητας προορισμού», κάθε νησιού χωριστά, που θα τα βοηθήσει να γίνουν πιο αναγνωρίσιμα, και ελκυστικά, στην παγκόσμια αγορά. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, επίσης υπάρχουν, με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, και τα 72 δις ευρωπαϊκών πόρων, που έχει να λαμβάνει μέσα στα επόμενα χρόνια η Ελλάδα. Είναι, η τελευταία “μεγάλη ευκαιρία”, για την άρση των αδικιών, και των παθογενειών του παρελθόντος, και την προσαρμογή στις απαιτήσεις, μιας νέας πραγματικότητας.

Σε αυτό που πρέπει να επιμείνουμε, είναι η συλλογική βούληση, να προχωρήσουμε με δύναμη μπροστά. Αυτό πρέπει να είναι, το καθαρό μήνυμα αυτής της τηλεδιάσκεψης.

Κι εδώ, τον τόνο, τον έχει δώσει, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μας, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σας διαβάζω επί λέξει, τη δήλωσή του: «Υπάρχει ένα στοιχείο, που πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρά: Οι λαϊκιστές, μπορεί να μην έχουν τις σωστές απαντήσεις, αλλά πολλές φορές κάνουν τις σωστές ερωτήσεις. Τι γίνεται με το εισόδημα; Τους ανθρώπους, που παραμένουν απομονωμένοι; Είναι αλαζονικό, να απαξιώσεις αυτά τα ερωτήματα, ακόμη κι αν έρχονται από πολιτικούς, που τους λέμε λαϊκιστές».

Η φυγή προς τα εμπρός, είναι η σωστή απάντηση, για τα σωστά ερωτήματα, απ’ όπου κι αν προέρχονται.

Γι’ αυτό και η πρότασή μας, δεν αφορά απλά, στη διαχείριση των προκλήσεων, αλλά στη δημιουργία της ευκαιρίας: για ένα Μεγάλο Reset, στο Νότιο Αιγαίο.

Με άοκνο συμπαραστάτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε διαρκή συνεργασία με την Περιφέρεια, και με την Κυβέρνησή μας. Με σύμπραξη του Ιδιωτικού, και του Δημόσιου Τομέα. Με πόρους και επενδύσεις, εκεί που μπορούμε πραγματικά να έχουμε, άμεσης απόδοσης, αναπτυξιακά αποτελέσματα. Που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη, της εθνικής οικονομίας. Αποδεικνύοντας, για άλλη μια φορά, την αναπτυξιακή υπεραξία, των νησιών μας.

Όμως το κέρδος, δεν θα είναι, μόνον οικονομικό. Συνιστά ταυτόχρονα, μεγάλη συμβολή, στην ενίσχυση, της εθνικής ισχύος, και ασπίδα, για τη θωράκιση των νησιών μας, έναντι κάθε υπαρκτής, ή δυνητικής απειλής.

Το Νότιο Αιγαίο πρέπει να γίνει προτεραιότητα, με όρους εθνικής ασφάλειας. Δεν φτάνει να λέμε μόνο, πως είμαστε τα σύνορα της Ελλάδας, και της Ευρώπης, – θα πρόσθετα μάλιστα, και ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Πρέπει και να αποδεικνύουμε, πως το εννοούμε πλήρως. Ειδικά σε μια συγκυρία, όπως η σημερινή, που το διακύβευμα, δεν αφορά μόνον, σε χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά και σε Εθνικούς Κινδύνους. Σαν αυτούς που εσείς αποτρέψατε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα εφέτος, όπως μάλιστα άκουσα πρόσφατα, όμοιους του 1922.

Η ευθύνη όλων μας, είναι μεγάλη. Με την αξιοπιστία, που έχει αποκτήσει ξανά η χώρα στο εξωτερικό, και με το μεγάλο απόθεμα εμπιστοσύνης, μετά από πολλά χρόνια, προς τους θεσμούς της ελληνικής πολιτείας, στο εσωτερικό, είναι ευθύνη όλων μας, να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το ιστορικό momentum, για να κινηθούμε γρήγορα, και με αυτοπεποίθηση, μπροστά.

Κλείνω λοιπόν με την ευχή, η εμβληματική χρονιά του 2021, να σηματοδοτήσει την αφετηρία, της μεγάλης φυγής προς τα εμπρός, για τα νησιά μας, για τους νησιώτες μας, για την πατρίδα μας, και το μέλλον της.

Είναι το χρέος της γενιάς μας, και οφείλουμε όλοι, να αναμετρηθούμε με αυτό.

 

Σας ευχαριστώ, για την προσοχή σας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου