Aκρως αποκαλυπτική του τι ακριβώς προηγήθηκε των αποκαλύψεων του ΣΔΟΕ Νοτίου Αιγαίου για την κακουργηματική υπόθεση φοροδιαφυγής με έκδοση και αποδοχή εικονικών τιμολογίων στην οποία ενεπλάκη γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου, που διατείνεται ωστόσο ότι έπεσε θύμα «συνεταίρου» του από τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος «νομιμοποιούσε» μαύρες αγορές σκραπ από αθίγγανους και εν συνεχεία τις μεταπωλούσε σε εταιρείες επεξεργασίας και εμπορίας σιδήρου, είναι η έκθεση του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατική».
Όπως αποκάλυψε χθες η «δ» η Περιφερειακή Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου του ΣΔΟΕ έχει επιβάλει πρόστιμα ύψους 8.000.000 ευρώ σε γραφείο Γενικού Τουρισμού και εκμετάλλευσης πλοίων της Ρόδου, γιατί αποδέχθηκε 367 εικονικά τιμολόγια.
Ο 48χρονος Ροδίτης συνεργάστηκε με έναν 60χρονο Θεσσαλονικιό και λειτούργησαν από κοινού, στο ΑΦΜ του πρώτου, εταιρεία εμπορίας σκραπ με δύο υποκαταστήματα σε Ρόδο και Θεσσαλονίκη. Ο 60χρονος, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει αποβιώσει, ενώ φέρεται να έκανε χρήση περισσοτέρων της μιας ταυτοτήτων!
Από τον έλεγχο που έγινε στην οικονομική χρήση του έτους 2006 της εταιρείας διαπιστώθηκε η λήψη 284 εικονικών τιμολογίων αξίας 3.036.279,34 ευρώ και η έκδοση 83 εικονικών τιμολογίων συνολικής καθαρής αξίας 546.702,90 ευρώ.
Την 11η Οκτωβρίου 2012 οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας μετέβησαν στην έδρα ανώνυμης εταιρείας έναντι του Β’ ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης. Εντοπίστηκε στην διεύθυνση να λειτουργεί άλλη επιχείρηση ανακύκλωσης σκραπ μετάλλων. Στην είσοδο της επιχείρησης βρίσκονταν παρέα πέντε περίπου ατόμων (όλοι αθίγγανοι).
Σε σχετική ερώτηση ένας εξ’ αυτών ανέφερε ότι η επιχείρηση που λειτουργούσε στον χώρο ήταν δική του και ότι την ανώνυμη εταιρεία αλλά και τον ιδιοκτήτη της αθίγγανο τον είχαν αναζητήσει πολλοί άνθρωποι στον συγκεκριμένο χώρο, όμως τέτοια επιχείρηση δεν λειτούργησε ποτέ εκεί. Μάλιστα επέδειξε στους ελεγκτές και σχετικό μπλοκ φορολογικών στοιχείων της επιχείρησης, που λειτουργούσε εκεί το οποίο ήταν στο όνομα της συζύγου του.
Για το ό,τι ουδέποτε λειτούργησε επαγγελματικά στον συγκεκριμένο χώρο Α.Ε. αλλά και ότι ο αθίγγανος ιδιοκτήτης της ψευδώς δήλωνε την παραπάνω διεύθυνση ως έδρα της υποβλήθηκε σχετική υπεύθυνη δήλωση.
Ενώ το συνεργείο ελέγχου ετοιμαζόταν να αποχωρήσει, εντοπίστηκε από τις εκτυπώσεις του συστήματος TAXIS που είχαν δοθεί από το Υπουργείο Οικονομικών ότι ένας αθίγγανος που παρευρισκόταν στο χώρο, ήταν ο αρχικός ιδιοκτήτης της Α.Ε. και υπήρξε και νόμιμος εκπρόσωπος αυτής κατά το παρελθόν.
Υποστήριξε ότι είχε πράγματι πουλήσει την επιχείρηση σε έτερο αθίγγανο λέγοντας ότι λειτουργούσε σε παρακείμενο χώρο. Oι επιθεωρητές του ΣΔΟΕ θεωρούν όμως ψευδείς τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς.
Διαπίστωσαν εξάλλου από το σύστημα TAXIS ότι παρότι η ατομική επιχείρηση της γυναίκας του πρώτου αθίγγανου είχε πράγματι κάνει έναρξη εργασιών από την 29 Νοεμβρίου 1988 εν τούτοις εμφάνιζε άλλη διεύθυνση δραστηριότητας.
Η γυναίκα επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του συζύγου της ότι ουδέποτε στον χώρο λειτούργησε η Α.Ε. γιατί στον χώρο αυτό –ιδιοκτησίας της- λειτουργεί από δεκαετίας περίπου η ατομική της επιχείρηση, προσθέτοντας επίσης ότι δεν δήλωσε την μεταβολή της έδρας της ατομικής της επιχείρησης καθότι είχε εκκρεμότητες με το ΤΕΒΕ αλλά και ότι ουδέποτε έχει υπογράψει συμφωνητικό μισθώσεως του οικοπέδου της σε τρίτον.
Ακολούθως διαπιστώθηκε ότι το από 01-03-2006 ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης της έδρας της Α.Ε. από το οποίο εμφανώς προκύπτει ότι η υπογραφή της (φερόμενης) ως άνω μισθώτριας, δεν είχε καμία σχέση με την υπογραφή της στην δήλωση που έδωσε στο ΣΔΟΕ αλλά ούτε και με αυτήν στην ταυτότητά της που είχε επιδείξει.
Την 14η Δεκεμβρίου 2012 μετέβησαν στην διεύθυνση κατοικίας του τελευταίου δηλωθέντος νομίμου εκπροσώπου της ΑΕ στην περιοχή της Ηλιούπολης, του Δήμου Παύλου Μελά Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκε ότι ο αθίγγανος είχε δηλώσει εκεί ότι ήταν η διεύθυνση του προκειμένου να λαμβάνει αλληλογραφία αν και διέμενε σε καταυλισμό αθιγγάνων. Τα τελευταία 4 έτη δεν είχε εμφανιστεί στο σημείο.
Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι η ΑΕ με την οποία είχε συνεργασία η εταιρεία του Ροδίτη ουδέποτε λειτούργησε στον χώρο, όπου δηλώθηκε ως έδρα της στην περιοχή του Β’ ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης, ενώ και η αρχικά δηλωθείσα έδρα της ήταν χώρος γραφείων 80 τ.μ. που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την δραστηριότητα της ανακύκλωσης σκραπ μετάλλων.
Εξετάστηκε έτσι αν η Ροδίτικη εταιρεία είχε πραγματικές αγορές που να δικαιολογούν την τιμολόγηση πώλησης σκραπ μετάλλων την χρήση 2006 προς την Α.Ε. και προέκυψε η φοροαπάτη για την οποία ο 48χρονος Ροδίτης διατείνεται ότι έπεσε θύμα εκλιπόντος Θεσσαλονικιού.