Ειδήσεις

«Βάζει πλάτη» ο Στόλτενμπεργκ στην Τουρκία: Είναι σημαντική σύμμαχος στο ΝΑΤΟ

Να μην ξεχάσουν την σημασία της Τουρκίας για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ και τη Δύση και να αναζητήσουν «θετικές προσεγγίσεις», κάλεσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, την ώρα που ξεκινούσε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ που θα αποφασίσει για την στάση έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο συνάντησης με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, Αντόνιο Κόστα, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ σχολίασε την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο είναι δύσκολη και οι σύμμαχοι έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πεδίο στο οποίο μιλάμε ανοιχτά όταν υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες ανάμεσα σε συμμάχους, όπως βλέπουμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια ώρα, πιστεύω ότι όλοι πρέπει να αναζητούμε θετικές προσεγγίσεις, τρόπους να διαχειριστούμε τις διαφορές», συνέχισε.

«Στο ΝΑΤΟ έχουμε εργαστεί για να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Παραμένω αφοσιωμένος στην ενίσχυση αυτού του μηχανισμού. Μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνομιλίες για την επίλυση της υποκείμενης διαφοράς», είπε ο γενικός γραμματέας.

«Και χαιρετίζω το γεγονός ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία έχουν συμμετάσχει σε αυτόν τον μηχανισμό αποσυμπίεσης και συμφώνησαν επίσης να ακυρώσουν ορισμένες στρατιωτικές ασκήσεις».

«Σημαντικός σύμμαχος η Τουρκία»

«Πιστεύω επίσης ότι μέσω  των τεχνικών συνομιλιών, των στρατιωτικών τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ σχετικά με την αποκλιμάκωση, μπορούμε επίσης να βοηθήσουμε στο άνοιγμα του δρόμου για διαπραγματεύσεις, πολιτικές διαπραγματεύσεις, αντιμετώπιση των βασικών βασικών ζητημάτων, της κύριας διαμάχης», εξήγησε.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι οι σύμμαχοι «αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος, καθώς συνορεύει με το Ιράκ και τη Συρία, και είχε ρόλο-κλειδί στην αντιμετώπιση του ISIS και στην απελευθέρωση εδαφών που ήλεγχε ο ISIS στο Ιράκ και τη Συρία», ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα «φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, περίπου τέσσερα εκατομμύρια, και επίσης είναι ο σύμμαχος που έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Άρα, υπάρχουν διαφορές, υπάρχουν διαφωνίες και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε. Ταυτόχρονα, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι καταλαβαίνουμε τη σημασία της Τουρκίας ως μέλους του ΝΑΤΟ και ως μέρους της δυτικής οικογένειας», κατέληξε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου