Τις πρώτες 16 ημέρες του τελευταίου μήνα του 2020 έχουν καταγραφεί 1.464 νεκροί από τη νόσο. Πονοκέφαλο στους ειδικούς προκαλεί το αυξημένο ιικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως παρουσίασε αναλυτικά ο ΕΟΔΥ.
Θλίψη επικρατεί στη χώρα μας λίγο πριν μπούμε στον καιρό των εορτών, καθώς ο Δεκέμβριος είναι ένας από τους φονικότερους μήνες αναφορικά με την πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα πονοκέφαλο στους ειδικούς προκαλεί το αυξημένο ιικό φορτίο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας όπως παρουσίασε αναλυτικά ο ΕΟΔΥ.
Η πανδημία του κορωνοϊού αποδεικνύεται εξαιρετικά φονική τον Δεκέμβριο καθώς τις πρώτες 16 ημέρες του τελευταίου μήνα του 2020 έχουν καταγραφεί 1.464 νεκροί από τη νόσο. Παράλληλα τα κρούσματα παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και μέσα στον Δεκέμβριο είχαμε συνολικά 22.416 νέες μολύνσεις ενώ οι διασωληνωμένοι κατά την τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου ήταν 552.
Οι λοιμωξιολόγοι συστήνουν υπομονή και υπευθυνότητα στους πολίτες για τις ημέρες των εορτών καθώς θεωρούν πως η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού δεν επιτρέπει χαλάρωση και εφησυχασμό.
Κάτω από τη μονάδα το Rt
Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα μας έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον πίνακα, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 16 Δεκεμβρίου 2020 εκτιμάται σε 0.86. Παράλληλα παρουσιάζεται και ο ημερήσιος αριθμός και επίπτωση (ανά 100.000 πληθυσμού) επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων COVID-19 ανά περιφερειακή ενότητα στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα:
- Ο Βόρειος Τομέας Αθηνών έχει 42 κρούσματα (μ.ο. κρουσμάτων τελευταίων 7 ημερών 22,86)
- Ο Δυτικός Τομέας Αθηνών έχει 53 κρούσματα (μ.ο. κρουσμάτων τελευταίων 7 ημερών 29,86)
- Ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών έχει 58 κρούσματα (μ.ο. κρουσμάτων τελευταίων 7 ημερών 44)
- Ο Νότιος Τομέας Αθηνών έχει 13 κρούσματα (μ.ο. κρουσμάτων τελευταίων 7 ημερών 12,86).
Στη Θεσσαλονίκη δε καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα, με το μέσο όρο των τελευταίων ημέρων να ανέρχονται σε 169,57 την ημέρα. Τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού ανέρχονται σε 24,32.
Για πρώτη φορά στις επιδημιολογικές επιτηρήσεις του ΕΟΔΥ, καταγράφεται και ποσοστό θετικότητας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, την εβδομάδα 7 – 13 Δεκεμβρίου ανήλθε σε 4,34% σε σύνολο 104.172 RT-PCR και 80.466 Rapid Ag τεστ που πραγματοποιήθηκαν.
Οι επιδημιολογικές καμπύλες ανά περιφέρεια
Κατά την ενημέρωση ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί σε: Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας, Λάρισας και Δυτικής Αττικής. Τόνισε ότι όλοι οι πολίτες ειδικά σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αν δεν τηρούν τα μέτρα αυτό θα ε΄χει συνέπειες στην διασπορά του ιού και θα σημάνουν νέα έκτακτα μέτρα.
Μείωση 20% στο ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης
Μειωμένο κατά περίπου 20%, σε εβδομαδιαία βάση, είναι το ιικό φορτίο του κορωνοϊού στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.
Ο πολυπαραμετρικός περιβαλλοντικός εξορθολογισμός των μετρήσεων, που ολοκληρώθηκε σήμερα για τα δείγματα, τα οποία ελήφθησαν από τα λύματα στις 9, 11 και 14/12 δείχνει πως σε σχέση με τον αντίστοιχο υπολογισμό, που έγινε την προηγούμενη Τετάρτη, η συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα εξακολουθεί να μειώνεται, αλλά με μικρότερο ρυθμό, τείνοντας προς σταθεροποίηση της επιδημιολογικής εικόνας.
«Υπάρχει μία επιβράδυνση στον ρυθμό ελάττωσης του ιικού φορτίου στα λύματα. Δεν είναι παράδοξο αυτό, καθώς όσο πηγαίνουμε προς πιο χαμηλά επίπεδα, επιβραδύνεται και ο ρυθμός της μείωσης. Δεν θα περιμέναμε μία απότομη αποκλιμάκωση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, διευκρινίζοντας πως «σε κάθε περίπτωση τα ευρήματα συντείνουν σε αυτό που λέμε και επαναλαμβάνουμε εδώ και εβδομάδες, ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει εφησυχασμό και χαλαρότητα στην τήρηση των μέτρων, καθώς δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από τον κίνδυνο μια νέας έξαρσης της διασποράς του ιού στην κοινότητα».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων. Στην έρευνα συμμετέχουν καθηγητές των Τμημάτων Ιατρικής, Χημείας, Φαρμακευτικής, Κτηνιατρικής, Βιολογίας, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Πηγή newpost.gr