Μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων νέων διαγνώσεων να μειώνεται αισθητά την τελευταία εβδομάδα- σύμφωνα με την χθεσινή καταγραφή του ΕΟΔΥ επιβεβαιώθηκαν 853 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα και οι διασωληνωμένοι ήταν 491- όμως η κατάσταση ειδικά για τα νοσοκομεία χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ακόμη κρίσιμη, ενώ παραμένει η μεγάλη πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Ο προβληματισμός για την πορεία της πανδημίας παραμένει μεγάλος, δεδομένου πως η αποκλιμάκωση της διασποράς γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αποφασίστηκε άρση των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια των εορτών, ενώ γίνονται διαρκώς συστάσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
“Η πτωτική πορεία της νοσηρότητας έχει σίγουρα πολύ μικρότερο ρυθμό από ό,τι ήταν η ανοδική πορεία που ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, δείχνοντας ότι η επιδημία μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια αποκλιμακώνεται αργά και δύσκολα.
Αυτό είναι ένα σκληρό δεδομένο και είναι αυτό που δεν μας επιτρέπει να εορτάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα, όπως έχουμε συνηθίσει. Όλα τα στοιχεία συνηγορούν ότι οι συναντήσεις σε κλειστούς χώρους με αρκετό κόσμο, χωρίς χρήση μάσκας, με τραγούδια και δυνατές ομιλίες, δημιουργούν τις βέλτιστες συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό, λοιπόν, να τις αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ό,τι κερδίσαμε με κόπο στη φάση αυτή, είναι προφανές ότι μπορεί να αλλάξει σε ένα εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα” τόνισε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τα τελευταία δεδομένα
Στην Αττική, ο αριθμός των διαγνώσεων την τελευταία εβδομάδα συνέχισε να συρρικνώνεται, όπως σημειώθηκε κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, καταγράφοντας έως και 15% λιγότερες διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η επιδημία στη Θεσσαλονίκη συνεχίζει να συρρικνώνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στην Αττική, καταγράφοντας έως και 28% λιγότερες διαγνώσεις από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα.
Όμως το επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη παραμένει έως και τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα. Ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένει η κατάσταση στη Δυτική Αττική και στην Κοζάνη, ενώ η επιδημία στην υπόλοιπη χώρα φαίνεται να είναι γενικά σε πτωτική πορεία.
Τη ίδια ώρα, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων παραμένει να έχει βάρος προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, με τη συμμετοχή των 40-65 και των μεγαλύτερων από 65 να έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση.