Η υπουργός Παιδείας άφησε ανοικτή τη συζήτηση να προσμετράται η βαθμολογία των τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, λέγοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται.
Τα περί εξίσωσης επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων κολεγίων με αυτών από τα δημόσια πανεπιστήμια απέρριψε μέσω του Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. Απαντώντας στην κριτική που δέχτηκε από τα Επιμελητήρια.
«Δεν έγινε εξίσωση, άλλαξε ο φορέας που εξετάζει τα επαγγελματικά προσόντα. Μπορούμε να βελτιώσουμε την τροπολογία, έχω ζητήσει να στείλουν τις προτάσεις τους αλλά ακόμη δεν έχω λάβει τίποτα», είπε, προσθέτοντας που για πάνω από έναν χρόνο δεν είχε εξεταστεί καμία αίτηση (σ.σ.: πτυχίο από πανεπιστήμιο εξωτερικού).
«Δεν μπορούμε να είμαστε Ευρώπη αλά καρτ», τόνισε η κ. Κεραμέως επισημαίνοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα πτυχία και πρέπει να εξετάζονται, για να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Αναφερόμενη στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόνισε ότι η πρόταση για ελάχιστη βάση εισαγωγής δεν θα είναι οριζόντια, δεν θα είναι ίδια για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα. Κάθε τμήμα θα θέτει ως βάση το ποσοστό επί της μέσης επίδοσης όλων των υποψηφίων. Θα εξαρτηθεί από τι θα ορίσει δηλαδή το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, που θα διαμορφώνει το ακαδημαϊκό του προφίλ.
«Ενα τμήμα μπορεί να έχει όριο κάτω από 10, γιατί μπορεί να υπάρχει μεγάλη απορρόφηση στην αγορά εργασίας», πρόσθεσε.
Αφησε ανοικτή τη συζήτηση να προσμετράται η βαθμολογία των τάξεων του Λυκείου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, λέγοντας πως είναι κάτι που εξετάζεται.Αναφορικά με τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό, η κ. Κεραμέως τόνισε ότι θα περιοριστούν: «Σήμερα μπορεί να βάλει κάποιος όσες επιλογές θέλει, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σε σε σχολές που δεν τους ενδιαφέρει, να εγγράφονται, αλλά ουσιαστικά να παίρνουν τη θέση κάποιων που πραγματικά θα ήθελαν να πάνε εκεί. Οι επιλογές μπορεί να περιοριστούν σε 15-20, το συζητάμε».
Μίλησε για αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη που βρίσκεται στα σκαριά, διότι «έχουμε πληθώρα πανεπιστημιακών τμημάτων. Να αξιολογηθούν και να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρα μας».
Πηγή newpost.gr