Γράφει ο
Νεκτάριος Καλογήρου
Τι θα συνέβαινε άραγε αν μια μέρα στα γραφεία του ΟΑΕΔ εμφανιζόταν ο Άη Βασίλης να κάνει αίτηση για το επίδομα ανεργίας; Τι απάντηση θα έπαιρνε αν στο γκισέ, την ώρα που θα υπέγραφε τα διάφορα έντυπα, απευθυνόταν στην υπάλληλο μ’ ένα ερώτημα του τύπου: «Ξέρετε, έχω μια ομάδα από ξωτικά, που επίσης είναι άνεργα. Τι πρέπει να κάνω για να μπουν σε κάποιο ταμείο, να πάρουν ένα μικρό επίδομα μέχρι να βγει ο χειμώνας;».
Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, προχθές ο Άη Βασίλης είχε περάσει από την τοπική υπηρεσία του ΟΑΕΔ Ρόδου και ζήτησε να υπαχθούν ο ίδιος και τα ξωτικά του στο ταμείο ανεργίας. Η υπάλληλος, γεμάτη κατανόηση ζήτησε να δουν τα δικαιολογητικά της επιχείρησης ‘Santa’ και να υπολογίσουν τον συντελεστή εποχικότητας. «Αυτός θα καθορίσει για το αν και ποιοι δικαιούνται το επίδομα».
Η υπάλληλος έκανε μια σειρά από υπολογισμούς με βάση τα ερωτήματα: πόσο είναι το προσωπικό 12μηνης απασχόλησης στην επιχείρηση; πόσα από τα ξωτικά δουλεύουν εποχικά; «Πρέπει να δούμε την αναλογία μονίμου και εποχικού προσωπικού και αυτά σε συνάρτηση με το χρόνο της εποχικής τους εργασίας» του είπε. «Αν το μόνιμο προσωπικό είναι πάνω από 25% του συνόλου των απασχολουμένων της περιόδου αυξημένης εργασίας, τότε φοβάμαι ότι τα ξωτικά δεν μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας». Τότε ο Άη Βασίλης υπενθύμισε στην ευγενική υπάλληλο να διερευνήσει το τι απαιτείται για να λάβει και ο ίδιος επίδομα ανεργίας, καθώς φέτος οι δουλειές δεν πήγαν καθόλου καλά.
Όσο περίμενε από την υπάλληλο να κάνει υπολογισμούς, ο Άη Βασίλης έπιασε κουβέντα με κάποια από τα παλικάρια και τις γυναίκες που επίσης περίμεναν στη σειρά για να υποβάλουν τα έγγραφά τους.
«Ξέρετε» τους είπε «ειδικά αυτές οι μέρες είναι πολύ δύσκολες, όλοι περιμένουν από εμένα, το πρόσωπό μου είναι παντού, στην τηλεόραση, στους υπολογιστές, στα κινητά, πω πω ειδικά τα κινητά με δείχνουν συνέχεια, σε κάθε σελίδα. Κάθε φορά που εμφανίζομαι, ένα βάρος φορτώνεται στην πλάτη μου, μια υποχρέωση για ένα παιδί, για μια οικογένεια, που πολύ φοβάμαι ότι δε θα καταφέρω να την ευχαριστήσω».
Τα πρόσωπα που περίμεναν σ’ εκείνη τη σειρά, κατάλαβαν επακριβώς τα όσα τους περιέγραφε ο Άγιος Βασίλης. Στα μάτια τους καθρεφτιζόταν η μορφή του Αγίου αυτών των ημερών, των δώρων, της χαράς, της αφθονίας, της υγείας, της γαλήνης.
Τα παλικάρια σκεφτόμενοι τα αδέλφια τους, τους γονείς τους, κάποιοι απ’ αυτούς είχαν παιδιά και σκέφτηκαν εκείνα. Το ίδιο και οι γυναίκες. Ήταν όλες και όλοι Αγιοι Βασίληδες, ήταν πρόσωπα από τα οποία κάποιοι περιμένουν κάτι, ειδικά τα παιδιά περιμένουν να τους φέρουν ένα δώρο, κάτι παραπάνω από μια αγκαλιά γεμάτη αγάπη, την οποία μερικές φορές ούτε αυτή μπορούν να έχουν.
Αυτές τις μέρες, σε κάθε δομή και οργάνωση διαδραματίζεται μια ανάλογη ιστορία. Πρόσωπα χωρίς δουλειά, άνεργοι χωρίς επίδομα, εργοδότες που δεν δούλεψαν στη διάρκεια του 2020 κι αναζητούν ένα τρόπο να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τους συνεργάτες τους ένα οικονομικό βοήθημα.
Η ιστορία του Άη Βασίλη στον ΟΑΕΔ είναι η ιστορία του κάθε προσώπου, είτε άντρα, είτε γυναίκας που αυτές τις μέρες έχει στους ώμους του το βάρος να ανταποκριθεί στα πρότυπα των εορτών: Δώρα, χαρούμενη ατμόσφαιρα, αφθονία, όμορφες εικόνες, μελωδίες και ευωδιές στην ατμόσφαιρα.
Τα στελέχη του ΟΑΕΔ έχουν να διηγηθούν πολλές τέτοιες ιστορίες. Αν και τα ίδια αποτελούν γρανάζια της μεγάλης μηχανής του Δημοσίου, δεν παραλείπουν να αναζητούν λύσεις, μήπως και καταφέρουν να βρουν ένα «παράθυρο», ένα διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των δεδομένων μήπως και μπορέσουν να εξασφαλίσουν το κατιτίς για το ειλικρινές πρόσωπο που έχουν απέναντί τους.
Τον ίδιο ρόλο του Άη Βασίλη έχουν αυτές τις μέρες όλοι εκείνοι που στελεχώνουν διάφορες δομές αλληλεγγύης και κοινωνικά παντοπωλεία. Μέσα από αυτές τις στήλες έχουν γίνει περιγραφές για τους φιλανθρωπικούς συλλόγους και όλους εκείνους που δουλεύουν ανώνυμα ή και επώνυμα για να απαλύνουν τον πόνο των συνανθρώπων τους. Υπάρχει, ωστόσο, ένα πρόσωπο του οποίου η ψιλόλιγνη φιγούρα απέχει πολύ από τη γνώριμη μορφή του τροφαντού Άη Βασίλη με τα κόκκινα και για του οποίου την προσφορά ελάχιστα έχουν γραφτεί.
Το πρόσωπο αυτό έχει αφιερώσει όλες τις ημέρες της καθημερινότητάς του στο να καλύπτει τις ανάγκες των συναδέλφων του. Το πρόσωπο αυτό δεν είναι άλλο από τον επί σειρά πολλών ετών πρόεδρο του Σωματείου Οικοδόμων της Ρόδου.
Για πολλά χρόνια ο Νίκος Τριπολίτης ήταν και εξακολουθεί (ως επίτιμος πρόεδρος) να είναι το πρόσωπο στο οποίο προσφεύγουν όλοι οι άνεργοι οικοδόμοι για να βρουν μια σακούλα με τρόφιμα.
Επί 20 και πλέον χρόνια ο Νίκος δεν κουράστηκε να τους υποδέχεται. Είναι χιλιάδες οι οικοδόμοι στο νησί και πια όλοι είναι φίλοι του. Πώς να πεις όχι σε ένα φίλο; Πώς να πεις όχι έστω και σε έναν σχεδόν άγνωστο που λόγω της «σκαλωσιάς» κατέρρευσε οικονομικά και χρειάζεται υποστήριξη; Ο Νίκος είναι που τρέχει δεξιά κι αριστερά, χτυπά πόρτες, μιλά με τους φιλανθρωπικούς συλλόγους και δεν κοιμάται μέχρι να βρει λύσεις. Αυτό επαναλαμβάνεται κάθε μέρα.
Ο Άη Βασίλης στη Ρόδο έχει τη μορφή του Νίκου, αλλά και της Σοφίας και της Μαίρης και της Ιωάννας και της Μαρίας και του Γιάννη του λογιστή που ποτέ και κανένας (σχεδόν) δεν έχει μάθει για την απέραντη προσφορά και καλοσύνη του.
Ο Άη Βασίλης στη Ρόδο και σε κάθε τόπο έχει τη μορφή του πατέρα, της μητέρας, του αδελφού, του φίλου και κάθε προσώπου που αυτές τις μέρες νιώθει στους ώμους του ένα βάρος που ζυγίζει πιο πολύ από τη σάρκα του.
Ο Santa Claus (Santa Nicolaus), για τους Ορθοδόξους είναι ο Μέγας Βασίλειος ή Άγιος Βασίλειος που με την ευαισθησία για τον συνάνθρωπο, δημιούργησε τη «Βασιλειάδα», τη δομή που πριν από 1700 χρόνια λειτουργούσε στην Καισάρεια ως πρότυπο περίθαλψης και φροντίδας των οικονομικά ασθενών, των αρρώστων, των ξένων, αλλά κι εκείνων που είχαν ανάγκη μόρφωσης για να γίνουν ενεργοί πολίτες. Αυτός είναι ο δικός μας Άη Βασίλης και αυτού η μορφή παρουσιάζεται στο πρόσωπο όλων εκείνων που αυτές τις μέρες παλεύουν να προσφέρουν το κάτι παραπάνω για τους ανθρώπους που αγαπούν.
Επιστρέφοντας στην αρχή της ιστορίας μας, η υπάλληλος του ΟΑΕΔ, αφού έκανε όλους τους υπολογισμούς, στράφηκε στον Άη Βασίλη και είπε:
«Κύριε Άη Βασίλη, ξέρετε, το σύστημα έκανε όλους τους υπολογισμούς, η επιχείρηση Santa δεν μπορεί να πάρει βεβαίωση εποχικότητας, συνεπώς ούτε και τα ξωτικά μπορούν να πάρουν επίδομα ανεργίας. Όμως, ελάτε να τα δούμε ξανά, να δούμε αν έχετε δώσει τις σωστές ημερομηνίες για το πότε είχε ξεκινήσει φέτος η σεζόν για την επιχείρησή σας. Είναι σημαντικό στοιχείο αυτό, μπορεί να κάνει τη διαφορά…».
Για όλους εκείνους κι εκείνες που αυτές τις ημέρες ντύθηκαν και θα ντύνονται με τη στολή του Αη Βασίλη, ευχές για χρόνια πολλά.