Ο αριθμός τον POS ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε από 50.741 το 2017 σε 70.007 POS το 2019 – Αυξήθηκαν και τα ATMs
Προς μία οικονομία χωρίς μετρητά οδεύει σταδιακά ο πλανήτης. Εξαίρεση φυσικά δεν αποτελεί ούτε η Ελλάδα, η οποία μεταξύ 2017 και 2019 κατέγραψε το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στη χρήση EFT-POS μεταξύ των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας τεχνολογίας Printec, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα μας χρησιμοποιούν POS. Αυτό συμβαίνει, κυρίως, λόγω της ευκολίας τους, αλλά και επειδή πλέον παρέχουν μία πιο ολοκληρωμένη λύση προς τα καταστήματα, μέσω μίας ευρύτερης γκάμας εφαρμογών, σημειώνεται στην έκθεση. Οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές συμπεριλαμβάνουν την εκτύπωση λογαριασμών και τη διαχείριση αποθεμάτων. Ακολουθούν η προσφορά φιλοδωρήματος και επιστροφή χρημάτων και η διεξαγωγή προγραμμάτων πιστότητας.
Τα τερματικά POS σημείωσαν αύξηση της τάξης του 38% το διάστημα 2017 έως το 2019, με τον αριθμό ανά εκατομμύριο κατοίκων να εκτοξεύεται από 50.741 το 2017 σε 70.007 POS το 2019. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική αγορά καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των 14 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, όσον αφορά την αύξηση των POS, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Αλβανία (+53%) και στην Τσεχία (+47%). Σημαντική αύξηση καταγράφεται και στις υπόλοιπες χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η Printec, με τη συνολική άνοδο να ανέρχεται σε 27% κατά το ίδιο χρονικό διάστημα (2017-2019), ποσοστό που αντιστοιχεί συνολικά σε περίπου 400.000 τερματικά POS.
Αύξηση των ATMs στην Ελλάδα
Τα ATMs τα τελευταία τρία χρόνια έχουν καταγράψει σημαντική εξέλιξη και στη χώρα μας, κυρίως σε ό,τι αφορά την προσφορά υπηρεσιών και τη χρήση τεχνολογιών, όπως οι δυνατότητες ανέπαφων συναλλαγών, η ενσωμάτωση wearables, αλλά και η ανακύκλωση χρημάτων. Στην Ελλάδα καταγράφεται μικρή ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, με τον συνολικό αριθμό των ΑΤΜs ανά εκατομμύριο κατοίκων να φτάνει τα 533 (2019).
Όπως όλα δείχνουν, τα τραπεζικά καταστήματα στο μέλλον θα μειωθούν και θα έχουν μια εντελώς διαφορετική μορφή. Συνήθως, στα τραπεζικά καταστήματα συναντούμε 4 ζώνες εξυπηρέτησης πελατών. Τη ζώνη 24ωρης self-service λειτουργίας, όπου βρίσκονται και τα ATMs και η οποία είναι συνδεδεμένη με το τραπεζικό κατάστημα, αλλά φυσικά αποκομμένη. Την υποβοηθούμενη ζώνη self-service, η οποία βρίσκεται μέσα στο κατάστημα και οι πελάτες μπορούν να πραγματοποιούν μόνοι τους συναλλαγές σε μηχανήματα και να ζητούν βοήθεια από υπαλλήλους σε περίπτωση που χρειάζεται. Τέλος, υπάρχει η ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και η ζώνη για συναλλαγές στο ταμείο.
«Στα τραπεζικά καταστήματα του μέλλοντος, στόχος είναι να πραγματοποιούνται οι περισσότερες συναλλαγές ρουτίνας στις ζώνες 24ωρης self-service λειτουργίας και υποβοηθούμενης self-service λειτουργίας, ενώ οι συναλλαγές, που προσδίδουν υψηλή αξία στις τράπεζες, να πραγματοποιούνται στη ζώνη παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών», σημειώνει η Printec.
Ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 8,1% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 98 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2019 – σε σύγκριση με το 2018
Μία κοινωνία χωρίς μετρητά
Σήμερα, η κοινωνία έχει αντικαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη χρήση μετρητών στις συναλλαγές της, αξιοποιώντας άλλους διαθέσιμους τρόπους πληρωμών, μέσω πιστωτικών καρτών, ανέπαφων συναλλαγών ή ακόμη και κρυπτονομισμάτων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών χωρίς μετρητά εντός της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 8,1% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 98 δισεκατομμύρια συναλλαγές το 2019 – σε σύγκριση με το 2018. Ακόμη, η έκδοση καρτών πληρωμών αυξήθηκε κατά 5,5% – ποσοστό που αντιστοιχεί σε 572 εκατομμύρια.
Με πληροφορίες από sepe.gr