Στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας των νέων το ποσοστό των νέων ηλικίας έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο ζοφερό 33% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ισπανία εκτινάχθηκε έως και το 41,7% τον Αύγουστο, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του 2020 ήταν πάνω από 31%.
Το 2020 κατέφθασε για τους νέους με ένα πολλά υποσχόμενο τοπίο για την αγορά εργασίας. Οι προοπτικές ήταν οι καλύτερες εδώ και δεκαετίες για την απασχόληση παγκοσμίως. Όχι για πολύ. Η έλευση του νέου κορωνοϊού στη ζωή μας άλλαξε απότομα τα δεδομένα προς το χειρότερο. Τα ποσοστά της ανεργίας άρχισαν να ανεβαίνουν ανά τον πλανήτη, ενώ και στις χώρες, όπου οι κυβερνήσεις έσπευσαν να απλώσουν δίχτυ προστασίας των θέσεων, οι εργαζόμενοι έμειναν επί μήνες σε αναστολή. Τα σχέδια για προσλήψεις πάγωσαν και τα όνειρα των νέων για την καριέρα τους μπήκαν σε αναμονή.
Στις αρχές του 2020 η ηλικιακή ομάδα των νέων 15 έως 24 ετών είχε μόλις αρχίσει να διεκδικεί συμμετοχή στην αγορά εργασίας ανάλογη με εκείνη που είχε πριν ξεσπάσει η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008-09. Είχε περάσει μία δεκαετία με μεγάλα εμπόδια, αλλά το μέλλον φάνταζε ευοίωνο. Στα τέλη του 2019 το ποσοστό των νέων στο σύνολο των εργαζομένων ήταν 11,2% στις επτά πλουσιότερες οικονομίες του πλανήτη (G7). Τον Ιούνιο του 2020 είχε ήδη περιοριστεί στο 10% σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ. Περισσότεροι από 6,4 εκατομμύρια νέοι έχασαν την εργασία τους στις χώρες του G7 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020, όπως φαίνεται και στο ακόλουθο γράφημα του Reuters.
Σε έρευνα του Pew Research Center την περασμένη άνοιξη το 50% των νέων ηλικίας έως 23 ετών (Generation Z) δήλωναν ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς τους έχασε τη δουλειά του ή είδε το μισθό του να μειώνεται εξαιτίας της πανδημίας. Το αντίστοιχο ποσοστό στους Millennials ήταν 40%, σε εκείνους της Generation X ήταν 36% και στους λεγόμενους Baby Boomers 25%.
Στην Ευρώπη η εικόνα είναι απογοητευτική, αφού η ανεργία των νέων είναι μια βαριά «κληρονομιά» της δίδυμης χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους, από την οποία προσπαθούσαμε να απαλλαγούμε. Μας «φρέναρε» η πανδημία. Παρά το πρόγραμμα SURE, που λειτούργησε ως ασπίδα απέναντι στις απολύσεις, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat τον Οκτώβριο του 2020 περίπου 3,11 εκατομμύρια νέοι ηλικίας έως 24 ετών ήταν άνεργοι στην Ε.Ε., εκ των οποίων τα 2,551 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ. Το ποσοστό της ανεργίας των νέων ήταν 17,5% στην Ε.Ε. των 27 και 18% στη νομισματική ένωση των 19.
Στην Ελλάδα το ποσοστό της ανεργίας των νέων το ποσοστό των νέων ηλικίας έως 24 ετών εκτινάχθηκε στο ζοφερό 33% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Στην Ισπανία εκτινάχθηκε έως και το 41,7% τον Αύγουστο, ενώ υπολογίζεται ότι στο σύνολο του 2020 ήταν πάνω από 31%.
Στις ΗΠΑ αν και το ποσοστό της ανεργίας στον γενικό πληθυσμό έχει υποχωρήσει στο 6,7% από 14,7% τον Απρίλιο, παραμένει σε διψήφια ποσοστά γαι τους εφήβους και τους εργαζομένους έως 23 ετών. Τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ακόμη και μία μικρή περίοδος ανεργίας στους νέους προκαλεί μακροπρόθεσμη ζημιά. Μελέτη του Centre for Economic Policy Research έδειξε ότι ακόμη και ένας μήνας ανεργίας για εκείνους της ηλικίας 18 έως 20 ετών «κόβει» 2% από το συνολικό εισόδημα που θα έχουν στη ζωή τους.
Πηγή: moneyreview