Ειδήσεις

Προσοχή, νέα ηλεκτρονική απάτη: Σου στέλνουν email από γνωστή εταιρεία courier για να παραλάβεις τάχα την παραγγελία σου

Μια νέα ηλεκτρονική απάτη βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες και απαιτεί μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί οι επιτήδειοι που την έχουν εμπνευστεί να σας πάρουν χρήματα από τον τραπεζικό με τη δική σας συναίνεση, την οποία θα έχετε δώσει χωρίς επί της ουσίας να το έχετε αντιληφθεί.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Στο email μας, λάβαμε ένα μήνυμα από πολύ γνωστή εταιρεία courier που αφού μας καλησπέριζε, ανέφερε πως αναμένουμε ένα πακέτο και ότι «Η αποστολή σας περιμένει να πληρωθεί». Επεσήμαινε δε πως η παραγγελία μας «με αριθμό GR/2938456 είναι καθ’ οδόν. Θα χρειαστούμε υπογραφή κατά τη στιγμή της παράδοσης». Ως τρέχουσα εκτίμηση παραλαβής μάλιστα του δέματος εμφανίζεται η «Παρασκευή , 31 (σ.σ. Δεκεμβρίου) Πέμπτη».

Μάλιστα υπάρχουν μια σειρά από πληροφορίες του δέματος που μας έχει σταλεί και βρίσκεται καθ’ οδόν, όπως είναι η ώρα παράδοσης, ο κωδικός της παραγγελίας και η αξία του προϊόντος που αναμένουμε, η οποία γράφει ότι ανέρχεται σε μόλις 1,99 ευρώ.

Αυτό που έχει να κάνει ο ανυποψίαστος αρχικά παραλήπτης είναι να κλικάρει στον σύνδεσμο που παρατίθεται, προκειμένου να δει σε ποιο στάδιο της παράδοσης βρίσκεται το δέμα του. «Για να πληρώσετε και να παρακολουθείτε την αποστολή σας, Сliсk Нere» αναφέρει.

Αυτές τις ημέρες πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι έχουν προβεί σε ηλεκτρονικές παραγγελίες προϊόντων εξαιτίας της πανδημίας οπότε θεωρούν ότι ενδεχομένως πρόκειται για ένα από τα προϊόντα που έχουν αγοράσει ή για κάποιο τμήμα αυτής της αγοράς.

Προσοχή τώρα: Κλικάροντας, ανοίγει μια νέα ιστοσελίδα με το λογότυπο της γνωστής εταιρείας που σου ζητάει να βάλεις τα στοιχεία της τραπεζικής κάρτας σου, προκειμένου να προχωρήσεις και να δεις την πορεία της αποστολής. Ειδικότερα, ζητείται το ονοματεπώνυμό σου, ο αριθμός της χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, η ημερομηνία λήξης της και ο τριψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο πίσω μέρος. Εάν είσαι παρατηρητικός διαπιστώνεις καταρχάς ότι η ιστοσελίδα που σε παραπέμπει, δεν είναι η επίσημη της εταιρείας, κι ας έχει τα λογότυπα, παρά το γεγονός ότι αναφέρεται ως ασφαλής από τον browser (περιηγητή ιστού), είτε πρόκειται για Internet Explorer, είτε για Google Chrome, είτε για Mozilla Firefox, είτε για Safari, Opera ή ο,τιδήποτε άλλο.

Εάν κάνεις το λάθος και βάλεις τα στοιχεία της κάρτας (σκεπτόμενος ακόμη και αφελώς ότι «σιγά, το πολύ πολύ να χάσω 1,99 ευρώ»), τότε οι επιτήδειοι που έχουν στήσει την απάτη θα μπορέσουν με τους κωδικούς που έχεις παραχωρήσει, να προβούν σε δικές τους διαδικτυακές αγορές ή να κάνουν αναλήψεις χρημάτων. Όταν θα το έχεις καταλάβει θα είναι αργά.

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω. Βάλαμε τυχαία στοιχεία (ονοματεπώνυμο, αριθμό κάρτας, ημερομηνία λήξης της και τριψήφιο κωδικό) και πατήσαμε «Confirm». Τότε ανακατευθύνεσαι σε μια νέα σελίδα που σε καλεί να βάλεις τον κωδικό που υποτίθεται σου έχει έρθει με γραπτό μήνυμα SMS στο κινητό σου. Μόνο που τέτοιος κωδικός δεν θα σου έρθει ποτέ, καθώς ούτε τον αριθμό του τηλεφώνου σου έχεις δηλώσει πουθενά, ούτε φυσικά τους ενδιαφέρει να προχωρήσεις. Η απάτη ούτως ή άλλως έχει επιτευχθεί. Οπότε, προσοχή!

Πηγή: newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου