“Υπενθυμίζουμε την κατάκτηση της Ρόδου, με σκοπό την απόδοση των πολιτιστικών δικαιωμάτων των νησιωτών Τούρκων που δεν υπολογίζονται από την Ελλάδα. Γιορτάζουμε την 498η επέτειο από την κατάκτηση της Ρόδου στις 21/12/1522. Αλλά αυτός ο εορτασμός δεν αποτελεί ζωντάνεμα του πνεύματος της κατάκτησης”. Αυτά τα εξαιρετικά αναφέρει ο “καθηγητής” Μουσταφά Καϊμακτσί Πρόεδρος του συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων.
“Στόχος των εργασιών μας ως ανθρώπινο χρέος και δικαίωμα είναι να υπενθυμίσουμε πως οι Τούρκοι που ζούνε από το 1522 ως τις μέρες μας, στην Ροδο και στα Δωδεκάνησα είναι αρχαίος λαός και να προστατευτούν και να αναπτυχθούν τα.πολιτιστικά τους δικαιώματα. Όπως είναι γνωστό μετά από την κατάκτηση της Ρόδου για να εκτουρκιστούν και να εξισλαμιστούν τα νησιά, μεταφέρθηκε πληθυσμός από διάφορες περιοχές και ιδιαίτερα από το πριγκιπάτο του Καραμαν. Στις οικογένειες που στάλθηκαν στη Ρόδο δόθηκαν οικονομικά και διοικητικά προνόμια και δυνατότητες.
“Ο Κανουνί και οι διάδοχοι του με την σύσταση του Ιδρύματος αναβίωσαν το εμπορικό δυναμικό των νησιών. Δόθηκε σημασία στα δημόσια έργα όπως μεντρεσέδες, πτωχοκομεία, τζαμιά, κρήνες, χαμάμ και βιβλιοθήκες. Το πρόσωπο των νησιών άλλαξε σύμφωνα με την τουρκο-ισλαμική αρχιτεκτονική. Οι Τούρκοι κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας όπως στη γεωργία και το εμπόριο, ενώ άφησαν το σημάδι τους στην κοινωνική ζωή, από τους λαϊκούς χορούς ως την δημόσια υγεία. Με λίγα λόγια η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα κατέστησαν τούρκικες πατρίδες. Πολύτιμοι Τούρκοι ομογενείς και φίλοι μας Ρόδου και Κω. Στις μέρες μας με το πέρασμα της κυριαρχίας των νήσων από την Ιταλία στη Γερμανία, τη Βρετανία και μετά στην Ελλάδα, το δράμα των Τούρκων Ρόδου και Κω σταδιακά έφτασε σε αβάσταχτη κατάσταση”.
Πηγή: ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ