Ειδήσεις

Γ. Ρέτσος: Η πρόκληση για το 2021 είναι να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου σταδιακής ανάκαμψης

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστιες επιπτώσεις στον ελληνικό τουρισμό. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, τη φετινή χρονιά, χάθηκε σχεδόν το 80% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Σε ότι αφορά το υγειονομικό ζήτημα, ο τουριστικός τομέας απέδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει πάρα πολύ καλά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Στο κλείσιμο της χρονιάς και μέσα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, οφείλουμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού. Από τη μία στους επιχειρηματίες, οι οποίοι χωρίς να έχουν έσοδα επένδυσαν, αυξάνοντας τα έξοδά τους, για να κρατήσουν ασφαλείς τις επιχειρήσεις τους και από την άλλη στους εργαζόμενους, οι οποίοι από τον Ιούνιο εργάστηκαν σε ένα πρωτοφανές περιβάλλον, παρέχοντας υπηρεσίες και εφαρμόζοντας υγειονομικά πρωτόκολλα, σε πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό, αποτελεί και τη μεγάλη μας παρακαταθήκη για την επόμενη χρονιά: το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας.

Η πρόκληση, λοιπόν, για το 2021 είναι να αποτελέσει την αρχή μιας περιόδου σταδιακής ανάκαμψης. Με βάση ένα σχετικά ρεαλιστικό σενάριο, και πάντα με τα τωρινά δεδομένα τα οποία μεταβάλλονται από μέρα σε μέρα, το 2021 μπορεί η χώρα να φθάσει στο 50% των τουριστικών εσόδων του 2019.

Αυτό προκύπτει και από τις μέχρι στιγμής προβλέψεις μεγάλων tour operators, αεροπορικών εταιρειών και ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Η εξέλιξη όμως της κρίσης, μας διδάσκει να είμαστε ιδιαίτερα φειδωλοί στις προβλέψεις μας και κυρίως, να προετοιμαζόμαστε πάντα για το δυσμενέστερο σενάριο.

Με αυτήν τη στρατηγική παραδοχή, είναι κρίσιμο να επιτευχθεί η χρονική επέκταση των μέτρων, για όλο το πρώτο εξάμηνο του 2021, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αγορά εργασίας.

Επιπλέον, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας έναντι των ανταγωνιστών μας, θα είναι η μείωση του ΦΠΑ και στα καταλύματα και στην παροχή υπηρεσίας του τουριστικού πακέτου, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Το εν λόγω μέτρο μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο ανάκτησης μέρους της κίνησης από τις ξένες αγορές.

Ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί και στην υλοποίηση των προτάσεων για χρηματοδοτήσεις μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τα κονδύλια, που πρόκειται να διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία από το Ταμείο αναμένεται να στηρίξουν σημαντικά την προσπάθεια της χώρας να εξέλθει από την πρωτοφανή κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά θετικό αποτέλεσμα στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΕΤΕ προετοιμάζεται πάνω σε όλα τα πιθανά σενάρια για τον επόμενο χρόνο.

Σχεδιάζει βήμα – βήμα τις ενέργειες του, συνεχίζοντας τον διάλογο με την πολιτεία για την εφαρμογή νέων μέτρων, όπου και όταν απαιτείται.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, και με την ανάγκη για ανάπτυξη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ο τουρισμός μπορεί και από αυτήν την κρίση να βγει νικητής.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου