Ειδήσεις

Ικανοποίηση για ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ δυσαρέσκεια για τον ΠΡΟΤΟΥΡ

Στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου χθες ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς σημειώνοντας ότι δεν ελήφθησαν υπόψη αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Είχα την ευκαιρία να διαβάσω το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή και σχημάτισα τις πρώτες εντυπώσεις. Το θετικό είναι ότι ψηφίστηκαν οι διατάξεις που σχετίζονται με τις ρυθμίσεις οφειλών. Είναι κάτι που επιδιώκαμε. Τώρα πολίτες και επιχειρηματίες θα μπορούν να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως στο νομοσχέδιο έχουν περιληφθεί και διατάξεις που σχετίζονται με το Δημοτικό Φόρο.

Λεπτομέρειες για τα ζητήματα που σχετίζονται με το δημοτικό φόρο θα δώσει στη δημοσιότητα σε λίγες ημέρες ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Νίκος Τσουκαλάς. Θα προηγηθεί συνεργασία του αντιδημάρχου με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

«Είναι θετικό ότι ψηφίστηκε η διάταξη που σχετίζεται με τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Μεγάλη Τρίτη θα κάνουμε τροποποίηση του προϋπολογισμού προκειμένου να υπογραφεί στη συνέχεια προγραμματική σύμβαση για την εταιρεία», δήλωσε ο κ. Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως βούλησή του είναι να γίνει μια νέα αρχή για την ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ.

«Στη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ κ. Νίκο Ρεσβάνη ξεκαθάρισα πως θα γίνει μια νέα αφετηρία στη συνεργασία των ΟΤΑ με την εταιρεία που θα διέπεται από κανόνες διαφάνειας και ειλικρίνειας», δήλωσε ο δήμαρχος και πρόσθεσε πως η εταιρεία δεν θα τεθεί σε λειτουργία τώρα.
«Δεν θέλω να συνδυαστεί η λειτουργία της εταιρείας με την προεκλογική περίοδο. Είναι πολύ δύσκολες οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν και γι’ αυτό δεν μπορεί να ξεκινήσει τη δραστηριότητά της η ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ πριν από τις εκλογές. Πρέπει να εξασφαλιστούν και οι σχετικές εγκρίσεις από το ελεγκτικό συνέδριο», εξήγησε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και τόνισε πως θα είναι ευχάριστο να ξεκινήσει η λειτουργία της εταιρείας τον Ιούνιο.

Σε ερώτηση σχετικά με το προσωπικό που θα απασχολείται στην εταιρεία, ο κ. Σ. Κουσουρνάς δήλωσε:

«Δεν συζητάμε για 100 και 200 άτομα. Θα απασχοληθεί το αναγκαίο προσωπικό που θα καλύπτει τις ανάγκες. Θα δαπανηθεί ένα σημαντικό ποσό για τη λειτουργία της ΕΤΑΙ ΠΡΟΦΥΚΑ. Ευελπιστούμε πως αντίστοιχο ποσό θα δοθεί και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε πως είναι θετικό ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα περιλαμβάνεται διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους ΟΤΑ να μετακινούν το προσωπικό που απασχολούν για να καλύπτουν τις ανάγκες τους.
«Είναι κάτι που ζητούσαμε εδώ και πολύ καιρό.

Τώρα θα γίνονται εύκολα μετακινήσεις προσωπικού από το Δήμο προς τους οργανισμούς και αντιστρόφως. Έτσι θα καλύπτονται οι ανάγκες. Οι σχετικές αποφάσεις θα εγκρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου», είπε ο δήμαρχος.

Ο κ. Στ. Κουσουρνάς εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι αρκετές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμο Ρόδου δεν περιελήφθησαν τελικά στο νομοσχέδιο.

«Κάποιες από τις προτάσεις που καταθέσαμε και κυρίως αυτές που αφορούσαν τη νησιωτικότητα, δεν ελήφθησαν υπόψη. Έκανα προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή προκειμένου να ενταχθούν στο νομοσχέδιο. Λυπάμαι που έπεσαν στο κενό», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς που αναφέρθηκε και στη διάταξη που αφορούσε τον ΠΡΟΤΟΥΡ.

«Προσπαθήσαμε να διευκολύνουμε την επιχορήγηση του ΠΡΟΤΟΥΡ. Έτσι θα αντιμετωπίζονταν κάποιες δυσκολίες. Τελικά όμως η σχετική διάταξη δεν ψηφίστηκε λόγω κακής συνεννόησης των εταίρων της κυβέρνησης και του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, που είτε δεν κατανόησε το θέμα είτε δεν είχε σωστή ενημέρωση», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη συνέντευξη τύπου και στη δημοπράτηση του έργου κατασκευής του κτηρίου αναμονής επιβατών στο λιμάνι της Ακαντιάς.

«Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη. Χρειάστηκε να εξασφαλιστούν πολλές εγκρίσεις. Τελικά το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 420.000 ευρώ. Θα κατασκευαστεί μια αίθουσα αναμονής επιβατών έκτασης 250 τετραγωνικών μέτρων που θα καλύψει τις ανάγκες στην Ακαντιά», δήλωσε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς και πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού θα εγκριθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, 16 Απριλίου.

«Θα είναι θετικό στη διάρκεια της θητείας μας να τεθεί ο θεμέλιος λίθος του κτηρίου», συμπλήρωσε ο κ. Κουσουρνάς.

Σε ερώτηση σχετικά με τους εργαζόμενους της πρώην ΔΕΥΑΙ που απολύθηκαν, ο κ. Κουσουρνάς δήλωσε:
«Με την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκε πριν λίγες ημέρες δικαιώθηκαν 19 εργαζόμενοι. Είναι μια θετική εξέλιξη γιατί έχουμε ανάγκη τους ανθρώπους αυτούς».

Ο κ. Σ. Κουσουρνάς αναφέρθηκε και στην παραχώρηση χώρου που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει την Πινακοθήκη στη Μεσαιωνική Πόλη στο Δήμο προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάστημα πώλησης αναμνηστικών ειδών για τους επισκέπτες του νησιού.

«Καταβάλαμε προσπάθεια προκειμένου να παραχωρηθεί το ισόγειο του κτηρίου που στεγάζει την Δημοτική Πινακοθήκη. Από το συγκεκριμένο χώρο θα υπάρχει πρόσβαση στον όροφο. Όλα αυτά έγιναν μετά από μεγάλες προσπάθειες του προέδρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης κ. Νίκου Φρόνα και εργαζομένων της αρμόδιας Διεύθυνσης του Δήμου. Να ευχαριστήσουμε και τα στελέχη της Αρχαιολογίας που βοήθησαν πολύ στο θέμα αυτό», είπε ο κ. Στάθης Κουσουρνάς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου