Τοπικές Ειδήσεις

Οι έμποροι της Ρόδου δεν βλέπουν κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας!

Απογοήτευση και χαμηλοί τζίροι κυριάρχησαν στην αγορά της Ρόδου κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ενώ η εικόνα ενόψει και των εκπτώσεων, προοιωνίζεται ακόμη πιο δύσκολη για τους εμπόρους και επιχειρηματίες.
Αυτά επισήμανε χτες, μεταξύ άλλων σε συνέντευξη Τύπου ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου, κ. Κωνσταντίνος Σπανός περιγράφοντας την ζοφερή πραγματικότητα στην αγορά την οποία δεν βοήθησε ούτε το ‘cklick away’ ούτε οι αγορές μέσω διαδικτύου ‘e-shop’ κ.λπ.
«Σε γενικές γραμμές, αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα για την αγορά της Ρόδου είναι… ‘ὤδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν’ –είτε με το cklick away είτε χωρίς αυτό. Τα αποτελέσματα που είχαμε δεν ήταν καθόλου ενθαρρυντικά. Η αγορά της Ρόδου δούλεψε περίπου στο 25-30% της δυναμικότητάς της (έστω και με αυτό το σύστημα). Η κίνηση ήταν πολύ περιορισμένη, καθώς επίσης οι αγορές και τα κέρδη. Το μοναδικό το οποίο μπορούμε να καταγράψουμε ως θετικό αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να μας προβληματίσει κιόλας, είναι ότι υπήρξε κάποια κίνηση στα συνοικιακά καταστήματα και σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες –κι αυτό, επειδή δεν λειτούργησαν μία από τις δύο μεγάλες αλυσίδες που λειτουργούν στο νησί μας. Αυτό καταδεικνύει κατ’ αρχήν το μέγεθος της ζημιάς και το μέγεθος της επίδρασης που έχει η λειτουργία κάποιου υπερ-καταστήματος στην αγορά.
ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ
«ΩΦΕΛΗΜΕΝΟΙ»
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
»Επιπλέον, οι μεγάλοι ωφελημένοι της περιόδου, ήταν τα σούπερ μάρκετ, όπου επικρατεί συνέχεια το αδιαχώρητο. Οι πωλήσεις τους έχουν εκτοξευτεί σε τελείως διαφορετικά επίπεδα –από 20-30% αύξηση –που ουσιαστικά στερήθηκε η λοιπή αγορά επειδή ήταν κλειστή. Διάγουμε ακόμη μια περίοδο σε λοκντάουν (lockdown). Το λιανεμπόριο έχει καταντήσει το μεγάλο… ακορντεόν, το οποίο το ανοίγουν και το κλείνουν κατά το δοκούν. Δυστυχώς, δεν βλέπουμε κάποιο παράθυρο αισιοδοξίας. Ελπίζουμε να μην παραταθεί κι άλλο, διότι από ό,τι γνωρίζετε από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν και οι προγραμματισμένες εκπτώσεις. Εκεί, το λιανεμπόριο έχει εναποθέσει τις ελπίδες του έστω για να περιορίσει τις ζημίες που υπέστη».
Σε ερώτηση, εάν μπορεί να μετατεθεί η περίοδος των εκπτώσεων, ο κ. Σπανός τόνισε πως αυτό γίνεται μόνο με νομοθετική ρύθμιση. «Αυτό που δυσκολεύει την αγορά, είναι ο τρόπος της λειτουργίας της. Εμείς επιμένουμε ότι σε περιοχές όπως η δική μας, που είναι σε καλό επιδημιολογικό επίπεδο θα μπορούσαν τα καταστήματα να ανοίξουν υπό αυστηρούς υγειονομικούς όρους. Είμαστε υπέρ της τήρησης όλων των μέτρων προστασίας, αλλά τουλάχιστον να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να μπει στα καταστήματα να κάνει τις αγορές του. Δυστυχώς, το cklick away’ και οι αγορές μέσω διαδικτύου ‘e-shop’ δεν αποδίδουν και στη Ρόδο δεν είμαστε σε αυτό το επίπεδο που μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την διαδικασία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις χρειάζονται χρόνο, επενδύσεις και διαδικασίες. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε αυτή την δυνατότητα», όπως ανέφερε.
Μία ακόμη σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός πως έχουν ‘φρακάρει’ κυριολεκτικά οι ταχυμεταφορές και οι καταναλωτές είναι πλέον αντιμέτωποι με το πρόβλημα των μεγάλων χρονικών καθυστερήσεων που δυσκολεύει και τις επιχειρήσεις.
«Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να είναι ικανοποιημένος από αυτή την κατάσταση. Κάποια στιγμή, πρέπει να μπει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και να μας δοθεί ένας οδικός χάρτης, για το τι θα γίνει στην συνέχεια. Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει ομαλά υπό τέτοιες συνθήκες».
ΟΙ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΕΣ
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ
Σχολιάζοντας το θέμα με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου υπογράμμισε πως αναμένουν την 5η δόση η οποία κατά το 50% δεν θα είναι επιστρεπτέα: «Ωστόσο, το ζητούμενο παραμένει: για πόσο καιρό το λιανεμπόριο που παραμένει κλειστό, θα συνεχίσει να… δανείζεται; Οι επιστρεπτέες προκαταβολές είναι δάνεια τα οποία θα κληθούμε να τα δώσουμε πίσω. Όλη η δανειακή επιβάρυνση, θα έρθει σωρευτικά αργότερα στις επιχειρήσεις οι οποίες, (εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση) σε 1-2 χρόνια δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν πώς θα είναι το επίπεδο των πωλήσεών τους…»
Ο κ. Σπανός εκτίμησε πως οι εμβλιασμοί και ο κορωνοϊός θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι οπότε απαιτείται σχεδιασμός: «Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι φέτος αναμένουμε μια χαμηλής απόδοσης χρονιά, με ίσως κάποια ψήγματα βελτίωσης προς το τέλος».
Ερωτηθείς, τέλος για το αν ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Ανάπτυξης για να μπορέσουν τα καταστήματα του λιανεμπορίου στο νησί να ανοίξουν (υπό αυστηρούς όρους) λόγω της καλύτερης εικόνας που παρουσιάζουμε, εδώ, επιδημιολογικά, ο κ. Σπανός δήλωσε:
«Από τον περασμένο Οκτώβριο, είχαμε διαβιβάσει ένα αίτημα προς την ΕΣΕΕ μέσω της οποίας προωθούνται τα αιτήματά μας στο ΥΠΑΝ με στόχο να δημιουργηθεί ένα τοπικό σχέδιο ώστε να μπορέσει να υπάρξει λειτουργία της αγοράς κάτω από αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες. Ούτως ή άλλως και με αυστηρό λοκντάουν, οι… ουρές είναι παντού: σε τράπεζες, σε καταστήματα ταχυμεταφρών, στα σούπερ μάρκετ –σε όποια είναι ανοικτά. Αυτό δεν είναι υγειονομικά ορθό, εκ των πραγμάτων. Εμείς μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές πιο σωστά και υπό όρους. Ανάλογα αιτήματα υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας όπου δεν παρουσιάζεται έξαρση του ιού…»

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου