Τοπικές Ειδήσεις

Γιώργος Χατζημάρκος: “Οι πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας, δεν γύρισαν ποτέ αθόρυβα”

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου στο cyclades24.gr
——————————————–
Κύριε Περιφερειάρχη, σε λίγες μέρες φτάνουμε στο τέλος μιας χρονιάς που ξεπέρασε και την πιο τολμηρή φαντασία. Πως αισθάνεστε σήμερα, μετά από την προσπάθεια που καταβάλατε για την διαχείριση της πανδημίας;
Ήταν πράγματι μια χρονιά που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις και φαινόμενα, που στην παγκόσμια ιστορία δεν είχαν ποτέ απαντηθεί. Μια υγειονομική κρίση που έπληξε καίρια την οικονομία διεθνώς. Αυτό για το οποίο παλεύουν εδώ και ένα χρόνο όλες οι χώρες του κόσμου, είναι να επιτύχουν αυτό που μοιάζει δύσκολο έως αδύνατον. Την ισορροπία. Δεν υπάρχει οικονομία χωρίς υγεία, δεν υπάρχει υγεία χωρίς οικονομία. Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα. Ισορροπία τρόμου σε τεντωμένο σκοινί. Για μια Περιφέρεια που βασίζεται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στον τουρισμό, η αγωνία και η ευθύνη ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Σήμερα, δέκα μήνες μετά, τα αποτελέσματα δικαίωσαν την προσπάθεια. Κατέρρευσε η παγκόσμια οικονομία, εξαφανίστηκε διεθνώς η τουριστική βιομηχανία, αλλά μια Περιφέρεια, το Νότιο Αιγαίο, στάθηκε όρθιο στην πιο δύσκολη τουριστική περίοδο της ιστορίας.
Είναι γεγονός ότι τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων ειδικότερα, κατάφεραν εξαιρετικές επιδόσεις παρά την πανδημία. Ένα επίτευγμα που εσείς έχετε χαρακτηρίσει άθλο, μεγαλύτερο ακόμη και από τα συνεχή ρεκόρ των προηγούμενων ετών. Ήταν όμως ένα μεγάλο ρίσκο το άνοιγμα του τουρισμού σε καιρό πανδημίας.
Ήταν ένα ρίσκο που πήρε ολόκληρη η χώρα και όχι μόνο το Νότιο Αιγαίο. Και καλώς το πήρε. Η χώρα άνοιξε συγκροτημένα και με σχέδιο. Εκτός από ρίσκο, ήταν και ένα πρωτοφανές παγκόσμιο πείραμα, αφού για πρώτη φορά επιχειρήθηκε τουρισμός εν μέσω πανδημίας. Και τα καταφέραμε. Το άνοιγμα του τουρισμού ήταν τονωτική ένεση σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή των νησιών μας.
Ωστόσο, κάποιοι αποδίδουν το σημερινό δεύτερο κύμα της πανδημίας σε ένα βαθμό και στο άνοιγμα του τουρισμού.
Δεν ισχύει αυτό και ειλικρινά με εντυπωσιάζει η ελαφρότητα, όσων ζουν σε αυτή την χώρα και ενοχοποιούν τον τουρισμό χωρίς στοιχεία. Είναι μια αστήρικτη, επιπόλαιη προσέγγιση, που δείχνει ότι ο λαϊκισμός καλά κρατεί. Από πουθενά δεν προκύπτει αυτός ο ισχυρισμός. Αν όντως αιτία ήταν ο τουρισμός, τότε οι τουριστικές περιοχές της χώρας θα είχαν γονατίσει από το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αυτό δεν συμβαίνει. Οι κατ΄ εξοχήν τουριστικές περιοχές , όπως η Περιφέρειά μας που άνοιξε τα 118 λιμάνια της και τα 14 αεροδρόμια της, εκ των οποίων τα 5 διεθνή, και έφερε υπέροχα αποτελέσματα, με εκατομμύρια διακινούμενους επιβάτες , εξακολουθεί να έχει πολύ χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο, όταν περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με τουρισμό, σήμερα δοκιμάζονται. Αυτό σημαίνει ότι κάτι κάναμε σωστά εδώ στο Νότιο Αιγαίο.
Πως λοιπόν τα καταφέραμε; Που οφείλεται η επιτυχία των νησιών μας;
Η κατά κοινή ομολογία, απολύτως θετική αποτίμηση για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου δεν ήρθε από τύχη ούτε από συγκυρία. Όλοι οι κορυφαίοι τουριστικοί προορισμοί θα ήθελαν πάρα πολύ φέτος να έχουν πετύχει αυτό το επίπεδο ροών και διαχείρισης που έχουν πετύχει τα Δωδεκάνησα και οι Κυκλάδες. Πώς έγινε αυτό; Έγινε με τη συνεργασία όλων, τη συνένωση των δυνάμεων, με δουλειά και με το κτίσιμο ενός πάρα πολύ καλού σχεδίου, όπως αποδεικνύεται από τα αποτελέσματά του. Σε μια χρονιά, για την οποία τον Ιούνιο ακόμα δεν βλέπαμε φως πουθενά, δεν ξέραμε αν θα λειτουργήσουν οι αεροπορικές εταιρείες και αν θα ανοίξουν τα σύνορα και ποιών χωρών, εμείς καταστρώναμε σχέδιο. Με αυστηρά πρωτόκολλα, με ελέγχους, με μέτρα προστασίας καταφέραμε να κρατήσουμε τους προορισμούς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου στις πρώτες θέσεις προτίμησης των τουριστικών αγορών. Κατ΄αρχήν ξεκίνησε μια μαραθώνια προσπάθεια θωράκισης όλων των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας, σε όλα τα νησιά, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Καταφέραμε έτσι να περιορίσουμε τη διάδοση του κορωνοϊού στα νησιά μας. Από εκεί και πέρα, με συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς οργανισμούς, με δωρεάν εκπαίδευση δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και επαγγελματιών όλων των νησιών στα υγειονομικά πρωτόκολλα, με συνεχή παρακολούθηση των δημοσιευμάτων σε όλα τα media στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με την πιο σύγχρονη ψηφιακή διαφήμιση στην ιστορία των νησιών μας.
Με επαγγελματισμό και χρηματοδότηση αποκλειστικά από δικούς μας οικονομικούς πόρους. Όλοι μαζί ενωμένοι κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστών και βάλαμε σπουδαία παρακαταθήκη για τις επόμενες χρονιές. Τα media από το εξωτερικό, παρακολουθούσαν συνεχώς τα νησιά μας και εμείς ήμασταν σταθερά, παρόντες για να δώσουμε την σωστή εικόνα για αυτά. Δείξαμε πώς δουλεύει ένας σοβαρός προορισμός. Στείλαμε σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της ωριμότητας, του επαγγελματισμού, της υπευθυνότητας. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη και αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους νησιώτες. Αυτός ο κόσμος, των νησιών μας, απέδειξε ότι κανένα αποτέλεσμα δεν έρχεται μόνο του αλλά μόνο μέσα από πολύ σκληρή δουλειά.
Ποια είναι τα «μηνύματα» που παίρνετε για το 2021;
Είμαστε σε μία περίοδο στην οποία σχεδιάζουμε το 2021. Γνωρίζουμε πως θα είναι πολύ δύσκολο. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Γνωρίζουμε επίσης ότι η φετινή επίδοση των νησιών μας, δεν φτάνει για να επουλώσει όλες τις πληγές μας. Γι αυτό ψάχνουμε να βρούμε εκείνα τα στοιχεία που μας δίνουν τη δύναμη να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ποιο είναι το πρώτο και καλύτερο στοιχείο αισιοδοξίας για το 2021; Είναι οι ίδιες οι επιδόσεις του 2020. Γι’ αυτό, πρέπει με κάθε τρόπο να τις διαφυλάξουμε στο ακέραιο. Το 2020 αποτελεί το εισιτήριο για να βγούμε μπροστά και το 2021!
Κύριε Χατζημάρκο, είστε ήδη 6 χρόνια στο τιμόνι της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τι έχετε αλλάξει μέχρι σήμερα στα νησιά μας σε σύγκριση με την κατάσταση που παραλάβατε;
Όταν γυρίζω πίσω, στον Σεπτέμβριο του 2014, συναντώ ένα νομό, που έμοιαζε σαν να μην πέρασαν ποτέ από αυτόν τον τόπο ευρωπαϊκοί πόροι κι ας «έτρεχε» ο πακτωλός των ευρωπαϊκών προγραμμάτων από το 1981. Τόσα κονδύλια κι όμως δεν βρήκαμε ούτε ένα θέμα λυμένο. Οι υποδομές στα νησιά των Κυκλάδων ήταν τριτοκοσμικές. Όλα τα μέτωπα ήταν ανοιχτά και όλα φλέγοντα! Ήταν τόσο τραγική η κατάσταση που ξαφνικά βρεθήκαμε μπροστά στο τρομακτικό φαινόμενο να μην μπορούμε να θέσουμε προτεραιότητες. Τα βάλαμε όλα πάνω στο τραπέζι. Ανοίξαμε όλα τα μέτωπα. Σπάσαμε τα στεγανά των αρμοδιοτήτων, όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί. Χαράξαμε συγκεκριμένο σχέδιο και το εφαρμόσαμε με προσήλωση.
Η δράση της Περιφέρειας, παρά την σοβαρή υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της αναπτύχθηκε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, ως αποτέλεσμα της ορθής χρήσης των διαθέσιμων πόρων, εθνικών, ευρωπαϊκών και ιδίων. Οδικό δίκτυο, υγεία, σχολεία, αθλητικές υποδομές, μεταφορές, υποδομές, περιβάλλον, ενέργεια, πρωτογενής τομέας, επενδυτικό περιβάλλον, όλα τέθηκαν σε προτεραιότητα και σε ισορροπία με τις δράσεις στήριξης του Τουρισμού, του Πολιτισμού και του Αθλητισμού. Αποδείχτηκε όλο αυτό το διάστημα ότι η υπερ-χρηματοδότηση που υπήρχε για δεκαετίες, αντί να εντείνει τη δημιουργικότητα και την παραγωγή έργου, οδήγησε σε ραστώνη. Η διαχείριση αντικατέστησε την πολιτική, αλλά ούτε κι αυτή έγινε σωστά. Έτσι, είχαμε στα νησιά μας το παράδοξο οι άφθονοι οικονομικοί πόροι, αντί για ανάπτυξη, να οδηγήσουν στην παρακμή. Αυτή τη ζοφερή εικόνα καταφέραμε με σκληρή δουλειά να την φωτίσουμε. Σήμερα που μιλάμε, με μια πανδημία σε εξέλιξη, μέσα σε lockdown, στο υποστελεχωμένο υπηρεσιακά Νότιο Αιγαίο, είναι ενεργά 112 εργοτάξια! Ένας αριθμός έργων που δεν έχει προηγούμενο για τα νησιά μας. Ταυτόχρονα, δημοπρατούμε νέα έργα, δικά μας, Δήμων, ακόμη και Υπουργείων.
112 εργοτάξια, όμως στις Κυκλάδες υπάρχει η εντύπωση ότι η μερίδα του λέοντος πάει στα Δωδεκάνησα.
Είναι μια απολύτως ψευδής εντύπωση. Τα 53 εργοτάξια βρίσκονται στις Κυκλάδες και τα 59 στα Δωδεκάνησα, Η δική μας Περιφερειακή Αρχή είναι αυτή που έκανε πράξη την περιφερειακή συνείδηση. Δεν υπάρχουν διακρίσεις. Υπάρχουν μόνο ανάγκες. Ο στόχος είναι να μην περνά μέρα χωρίς την παραγωγή έργου. Να μην περνά μέρα, χωρίς να έχουμε κλείσει ζήτημα που μας έβαλαν οι νησιώτες μας. Ειδικά οι κάτοικοι των μικρών νησιών μας, το έχουν εισπράξει αυτό αφού καθημερινά δίνουμε μαζί τους την μάχη της κάλυψης των αιτημάτων τους και των αναγκών τους. Υλοποιούμε όχι μόνο το δικό μας τεχνικό πρόγραμμα, αλλά και τον τεχνικό πρόγραμμα των δήμων. Είναι έργα που έχουν ανάγκη και αδυνατούν να υλοποιήσουν λόγω έλλειψης τεχνικών υπηρεσιών. Εκεί ακριβώς έρχεται η Περιφέρεια μας να καλύψει το κενό.
Είναι πράγματι εντυπωσιακός ο αριθμός αυτός, με δεδομένη και την υποστελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας. Πολλές φορές έχετε χρησιμοποιήσει τη λέξη “ανθρωποθυσίες» για τους συνεργάτες σας.
Το έργο που παράγεται στα νησιά μας, είναι αντιστρόφως ανάλογο των ανθρώπινων και οικονομικών πόρων που έχουμε στην διάθεση μας, είναι αντιστρόφως ανάλογο των εμποδίων που βάζει το νομοθετικό πλαίσιο των δημόσιων έργων, αλλά ευθέως ανάλογο του δικού μας αισθήματος ευθύνης και αξιοπιστίας.
Η συνεχής παραγωγή έργων στα νησιά μας, δεν δικαιολογείται από το μέγεθος των Τεχνικών Υπηρεσιών που έχουμε στην διάθεση μας. Θα μπορούσαμε να βρούμε δεκάδες άλλοθι αδράνειας. αλλά επιλέξαμε την σκληρή δουλειά και την ευθύνη. Αυτή, που φέρνει αποτελέσματα μέσα από τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα έργα που εκτελούνται σε όλα τα νησιά μας. Και αναφέρομαι στα μικρά έργα γιατί ο προϋπολογισμός δεν είναι ασφαλής μονάδα μέτρησης της αξίας μιας παρέμβασης. Κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, έχει τη δική του προστιθέμενη αξία, που μπορεί να βρίσκεται στις φωνές των παιδιών που αθλούνται σε ένα γήπεδο, σε ένα σχολείο, σε ένα Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας, σε ένα υδραγωγείο, σε μία αφαλάτωση, σε μια ασφαλτόστρωση, στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης για την λειτουργία των κοινωνικών δομών. Βρίσκεται στην αναπτυξιακή προοπτική που δημιουργείται σε έναν τόπο από ένα έργο υποδομής, στην ανακούφιση που αισθάνονται ευάλωτες ομάδες συμπατριωτών μας από μια δράση που προνοεί γι’ αυτές.
Πρόσφατα αναφερθήκατε στη μεγαλύτερη παρέμβαση που έχει γίνει ποτέ στο οδικό δίκτυο των νησιών. Τι ακριβώς αφορά;
Πρόκειται για μια παρέμβαση που ξεπερνά τα 75 εκατ. € για όλα τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ουσιαστικά σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια άλλη εποχή. Αρκεί να σας πω πως όταν αναλάβαμε καθήκοντα, διαπιστώσαμε ότι οι Κυκλάδες ήταν η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη όπου έριχναν ακόμη άσφαλτο ανοιχτού τύπου!
Είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο αναβάθμισης του οδικού δικτύου στα νησιά που μελετούσαμε σε τεχνικό επίπεδο κι έπρεπε να λυθεί σε χρηματοδοτικό επίπεδο και πλέον έχει πάρει το ‘πράσινο φως’. Στο επόμενο τρίμηνο θα έχουμε οδηγήσει πολλά έργα σε δημοπράτηση. Είναι το μεγαλύτερο ποσό στην ιστορία του θεσμού και των νησιών. Μεταφράζεται σε σήμανση, διαγραμμίσεις, άσφαλτο, αποκατάσταση βλαβών, αποκαταστάσεις, στηθαία κ.λπ. Αυτό έρχεται στην πιο δύσκολη και κρίσιμη δημοσιονομική περίοδο και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σημαντικό έργο έχετε επιτελέσει επίσης στους τομείς των σχολικών μονάδων και των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Ναι. Είναι δυο προγράμματα που «χτίσαμε» από το ξεκίνημα της πρώτης θητείας μας και παρότι οι παραπάνω τομείς δεν ανήκουν στις αρμοδιότητές μας. Μέσα από το Ειδικό Πρόγραμμα Συντήρησης Υποδομών Παιδείας που φτιάξαμε, δεκάδες σχολικές μονάδες σε όλα τα νησιά μας έχουν ήδη συντηρηθεί. Σε συνεργασία με τους Δήμους των νησιών μας, που έχουν και την αρμοδιότητα συντήρησης, προχωράμε σταθερά στην εξασφάλιση πόρων, επιπλέον των όσων οι Δήμοι μας λαμβάνουν για τον σκοπό αυτό από το Υπουργείο Εσωτερικών, γιατί οι ανάγκες είναι μεγάλες και γιατί θέλουμε τις καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας. Σήμερα, έχουμε την ικανοποίηση που μας δίνει ο μεγάλος αριθμός σχολικών υποδομών που έχει συντηρηθεί στα νησιά μας μέσα από αυτό το Πρόγραμμα και την περηφάνια να μπορούμε να πούμε ότι και εμείς βάλαμε το χέρι μας σε αυτό.
Αντίστοιχο είναι και το Ειδικό Πρόγραμμα Αθλητικών Υποδομών που πρώτοι δημιουργήσαμε. Στις Κυκλάδες βρήκαμε διαλυμένες αθλητικές εγκαταστάσεις επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα των αθλούμενων. Τα παιδιά μας αξίζουν σύγχρονους και ασφαλείς χώρους άθλησης και αυτό τον στόχο, που πρώτοι θέσαμε, τον υπηρετούμε με επιμονή και πάθος, γιατί η χαρά των παιδιών στα δεκάδες γήπεδα που έχουμε ήδη παραδώσει στα νησιά, μας δίνει την δύναμη να συνεχίζουμε με ακόμα μεγαλύτερο ρυθμό ακόμα και μέσα στην δύσκολη περίοδο που όλοι βιώνουμε.
Ενώ αναφέρεστε στις υποδομές, παρατηρώ ότι δεν έχετε συμπεριλάβει σε αυτές τα λιμάνια.
Συνειδητά δεν αναφέρομαι στις λιμενικές υποδομές . Δεν είναι θέμα της Περιφέρειας και δεν θα ήθελα να παρεξηγηθεί η οποιαδήποτε αναφορά μου ή να θεωρηθεί ότι η Περιφέρεια μπαίνει σε “χωράφια” των Δήμων και των Λιμενικών Ταμείων.
Βρισκόμαστε στον χειμώνα και με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω τι κάνει η Περιφέρεια για την αντιπλημμυρική προστασία.
Για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αντιμετωπίζει το κρίσιμης σημασίας ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου σε νέα βάση και με νέα φιλοσοφία. Δεν ακολουθούμε τα γεγονότα. Προηγούμαστε.
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι ασύμμετρες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με υφιστάμενα εργαλεία και διαδικασίες. Προκειμένου να έχουμε διαρκώς ενεργές συμβάσεις για όλα τα νησιά της Περιφέρειάς μας, που θα επιτρέπουν την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιπλημμυρική θωράκιση των νησιών μας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα, ξεκινήσαμε το εργαλείο της σύναψης συμβάσεων τριετούς διάρκειας για τον καθαρισμό ρεμάτων. Με το νέο αυτό πλαίσιο, η δημόσια διοίκηση προσπερνά τις αγκυλώσεις που δεν της επιτρέπουν να βρίσκεται έγκαιρα στα σημεία και να προλαμβάνει καταστάσεις.
Από την αντιπλημμυρική προστασία, σε ένα άλλο μεγάλο περιβαλλοντικό θέμα, της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά. Ο νέος ΦΟΔΣΑ πιστεύετε ότι θα μπορέσει να δώσει τις λύσεις που δεν δόθηκαν τόσα χρόνια;
Τα ζητήματα του περιβάλλοντος είναι πολύ πιεστικά και υψηλής προτεραιότητας.
Η οικονομική και τουριστική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να διέρχεται και μέσα από το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά, σε μία Περιφέρεια που η βασική πηγή πλούτου της είναι το περιβάλλον. Η αμέλεια και η ανευθυνότητα δεκαετιών έχουν αφήσει βαθιές πληγές, που χρειάζονται το χρόνο τους για να επουλωθούν. Και αυτό δεν αποτελεί κάποιου είδους άλλοθι, αλλά ρεαλιστική διαπίστωση. Ο νέος ΦΟΔΣΑ είναι ένα βήμα μπροστά από την τριτοκοσμική κατάσταση που επικρατεί σε αρκετά νησιά μας όπου λειτουργούν ακόμα χωματερές.
Ξεκινάει μια νέα περίοδος περιβαλλοντικής υπευθυνότητας. Το στοίχημα που βάλαμε, μεγάλο. Και σκοπεύουμε να το κερδίσουμε κι ας βρισκόμαστε στη δυσκολότερη περιοχή της Ελλάδας στην διαχείριση των απορριμμάτων. Άλλωστε, στα δύσκολα δεν δειλιάσαμε ποτέ.
Κύριε Χατζημάρκο, έχετε υποστηρίξει σθεναρά τη σύσταση του Αναπτυξιακού Οργανισμού της Περιφέρειας και φαίνεται ότι πιστεύετε πολύ στις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να δώσει. Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίθετες φωνές.
Σε όλα αυτά που σας έχω αναφέρει μέχρι τώρα, υπήρχαν αντίθετες φωνές. Ακόμη και για τα αυτονόητα. Προέρχονται από εκείνους που έχουν κάνει τον αρνητισμό επάγγελμα. Προέρχονται από το νωχελικά παλιωμένο πολιτικό προσωπικό αυτού του τόπου που για δεκαετίες έβλεπε άπραγο και απαθές τις ευκαιρίες να περνούν και να χάνονται. Ίσως γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να τις διακρίνει. Ίσως γιατί γι αυτούς η πολιτική είναι ταυτόσημη με τη φτηνή λεβεντιά, τις στημένες καταγγελίες, τα ψεύδη, τις συκοφαντίες, την υπονόμευση. Σε όλους αυτούς εμείς απαντάμε με πράξεις που οδηγούν στην ανάπτυξη. Αυτός που διοικεί οφείλει να γνωρίζει ότι οι ημέρες της ευφορίας είναι άμεσο αποτέλεσμα των δράσεων και αποφάσεων που παίρνουμε στους δύσκολους καιρούς. Η πανδημία του κορωνοϊού κάποια στιγμή θα τελειώσει. Δουλεύουμε, για να είναι το Νότιο Αιγαίο στην πλευρά των νικητών. Πήραμε την πολιτική απόφαση ίδρυσης του Αναπτυξιακού Οργανισμού του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να επιταχύνουμε σε όλα τα νησιά μας τον ρυθμό ανάπτυξης. Προκειμένου να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις που μπορεί να άφηναν ανεκμετάλλευτα τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάπτυξης, που θέτει αυστηρά και πολύ πιεστικά χρονοδιαγράμματα.
Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η τελευταία μεγάλη ευκαιρία για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά από μια πρωτοφανή ύφεση που επιφέρει η υγειονομική κρίση, η οποία ήρθε και προστέθηκε πάνω σε μια δεκαετή δημοσιονομική ύφεση, που άφησε χώρα και ανθρώπους πολύ κουρασμένους οικονομικά και ψυχολογικά. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το καμπανάκι που μας υπενθυμίζει ότι πλησιάζει το τέλος του αγώνα και ότι θα πρέπει να επιστρατεύσουμε κάθε ρανίδα της ενέργειάς μας για να αποκτήσουμε την ευελιξία και την αποτελεσματικότητα που η εποχή απαιτεί.
Κλείνοντας αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, θα ήθελα να μας πείτε τι εύχεστε, τι προσδοκάτε για τη νέα χρονιά.
Οι πιο σημαντικές σελίδες της ιστορίας, δεν γύρισαν ποτέ αθόρυβα. Η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη, αλλά θα είναι αυτή που θα μας οδηγήσει στην κανονικότητα. Όχι σε αυτήν που ξέραμε. Τα πάντα έχουν αλλάξει. Το αύριο δεν θα είναι ποτέ πια όπως το ξέραμε, αλλά θα είναι σίγουρα καλύτερο για εκείνους που διδάχτηκαν από την πρωτοφανή κρίση που περνάμε. Με τα διδάγματα της κρίσης και με σχέδιο για το πού θέλουμε να πάμε, ακόμα και στην πιο δύσκολη περίοδο, μπορούμε να πάμε μπροστά. Το σχέδιο είναι ο μισός δρόμος προς την επίτευξη του στόχου. Με μελέτη των συνθηκών, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες των νησιών μας και όχι δράσεις ατάκτως ερριμμένες που υπηρετούν προσωπικές ατζέντες και σκοπούς μικροπολιτικής. Είχαμε και θα έχουμε πάντα σχέδιο για κάθε ζήτημα. Άλλωστε, δίπλα σε κάθε πρόβλημα, σε κάθε πρόκληση, εμείς βλέπουμε μια ευκαιρία που εργαζόμαστε μεθοδικά για να την αξιοποιήσουμε. Όλα αυτά τα χρόνια, περάσαμε έναν-έναν πολλούς δύσκολους κάβους. Έτσι θα αντιμετωπίσουμε όποια νέα πρόκληση βρεθεί στο δρόμο μας.
Πηγή cyclades24.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου