Ρεπορτάζ

Σε πταισματοδίκη των Αθηνών η δικογραφία για την ΤΕΔΚ

Σε Πταισματοδίκη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών διαβιβάστηκε από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου η δικογραφία που σχηματίστηκε κατά παντός υπευθύνου της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου με παραγγελία να ανατεθεί σε ορκωτό λογιστή ο διαχειριστικός έλεγχός της για το διάστημα των ετών 2006 -2011.

Θυμίζουμε ότι αδυναμία να ολοκληρώσει την παραγγελία του Πταισματοδικείου Αθηνών, για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης, που επιμελείται η Αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Αιμιλία – Σοφία Μαίρη, για τη νομιμότητα της επιχορήγησης διαδημοτικών δράσεων από τον ΔΗΦΟΔΩ, δήλωσε η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Τον Ιανουάριο του 2013 παραγγέλθηκε συγκεκριμένα από την Αντεισαγγελέα Πλημμελειοδικών η διενέργεια του διαχειριστικού ελέγχου και 7 μήνες μετά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δήλωσε αδυναμία για να ανταποκριθεί.

Στα πλαίσια της προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διενεργηθεί έχουν ήδη καταθέσει 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα οι κ.κ. Μ. Κορδίνας, Ελ. Παναγή, Στ. Ρηνιού, Μ. Παλλάς, Γ. Κυρίτσης, Μπ. Σπύρου, Π. Κονταράτος, Θ. Βαρκάς, Β. Χατζηγιακουμής, Στ. Στάγκας, Γ. Τσαγκάρης και Γ. Γιαννόπουλος.

Οι ανωτέρω διετέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚ από το έτος 2006 έως το 2010 και επεσήμαναν στις καταθέσεις τους ότι οι αποφάσεις που αφορούν την χρηματοδότηση διαδημοτικών δράσεων της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου ελήφθησαν ομοφώνως από γενικές συνελεύσεις και εγκρίθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα.

Τόνισαν επιπλέον ότι οι προϋπολογισμοί και οι απολογισμοί της ΤΕΔΚ εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση των μελών και το εποπτικό συμβούλιο, ενώ συμπληρωματικώς όλες οι αποφάσεις που αφορούν την κατανομή και διαχείριση του ΔΗΦΟΔΩ έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Εξήγησαν επιπλέον ότι όλες οι δαπάνες εγίνοντο μέσω ταμειακής υπηρεσίας.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην οποία υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι η διαχείριση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου από τη σύσταση μέχρι και τη λύση της, δεν ελέγχθηκε από επιθωρητές, ενώ στρέφεται προσωπικά κατά του κ. Γ. Γιαννόπουλου για την πρόσθετη επιχορήγηση της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, ύψους 350.000 ευρώ, το έτος 2006. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ως γνωστόν, εκκρεμεί δικογραφία. Ο ίδιος ανώνυμος υποστηρίζει ότι η ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου εισέπραττε επί σειράν ετών παράνομα κονδύλια από το ΔΗΦΟΔΩ ενώ αυτά όφειλαν να αποδίδονται εξ ολοκλήρου στους Δήμους της Δωδεκανήσου με βάση το σχετικό νόμο.

Ζητά τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στην ΤΕΔΚ από το έτος 2003 και πρότεινε ως μάρτυρες τους Ορκωτούς Λογιστές κκ Νικηφοράκη και Μανώλαρο, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γ. Χατζημάρκο, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Ν. Τσουκαλά και την πρώην Διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου κ. Ελένη Τσουμπλέκα – Κυπριώτη.

Το όλο θέμα σχετικά με τη νομιμότητα της απόδοσης ποσοστού του ΔΗΦΟΔΩ στην ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου είχε ανακύψει μετά από έκθεση του Ορκωτού Λογιστή κ. Μανώλαρου αλλά και από την απόφαση της ταμία του πρώην Δήμου Ροδίων κ. Μ. Γραμματικού να μην καταβάλει το 10% από τον φόρο που υπολογίστηκε υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου.

Ο νόμος περί επιβολής του ΔΗΦΟΔΩ δεν έχει καμία πρόβλεψη για απόδοση οποιουδήποτε ποσού υπέρ της ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου παρά μόνο προβλέπει ρητά την κατανομή σε ποσοστό 55% υπέρ του Δήμου Ροδίων και 45% υπέρ των λοιπών Δήμων. Πέραν τούτου η ταμειακή υπηρεσία του Δήμου Ροδίων διαπίστωσε ότι η εισπρακτική διαδικασία του ΔΗΦΟΔΩ αντίκειται στα προβλεπόμενα από τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως τον Οκτώβριο του 2008.

Οι οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ροδίων και το Ταμείο αποφάσισαν μάλιστα μέχρι οριστικής επίλυσης του ζητήματος (με νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει τα παρακρατηθέντα ποσοστά), το ποσό της τριμηνιαίας είσπραξης του φόρου να έρχεται εκκαθαρισμένο και απαλλαγμένο των παρακρατήσεων που προβλέπουν οι διατάξεις περί ΔΗΦΟΔΩ σε λογαριασμό που τηρεί ο Δήμος Ροδίων στην τράπεζα Marfin.

Υπενθυμίζουμε μάλιστα ότι ο Ορκωτός Λογιστής κ. Μανώλαρος είχε προτείνει, η δημοτική αρχή του Δήμου Ροδίων να ζητήσει την επιστροφή κονδυλίου ύψους 1.541.136,02 ευρώ που έχει αχρεωστήτως καταβληθεί στην ΤΕΔΚΔ. Την επιστροφή του ποσού των 339.690,36 ευρώ που αντιστοιχεί στην επιχορήγηση του τελευταίου τριμήνου του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. του έτους 2007 προς την ΤΕΔΚ Δωδεκανήσου, από λογαριασμό που τηρεί στην τράπεζα Μarfin ο Δήμος Ροδίων, γνωστοποίησαν εγγράφως στη Διεύθυνση Εσόδων και Περιουσίας του Δήμου, στον τότε αντιδήμαρχο επί των Οικονομικών του Δήμου Ροδίων κ. Κ. Ταρασλιά και στον τότε εκπρόσωπο της ΤΕΔΚ κ. Στ. Ρηνιού, η πρώην διευθύντρια Οικονομικών κ. Ελένη Κυπριώτη – Τσουμπλέκα και η πρώην δημοτική ταμίας κ. Μαρία Γραμματικού.
Με το αριθμ. πρωτοκόλλου 9931 έγγραφό τους οι δύο δημοτικοί υπάλληλοι, αρμόδιοι για τις οικονομικές δοσοληψίες του Δήμου Ροδίων, επεσήμαναν ότι η συγκεκριμένη παρακράτηση είναι παράνομη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου