Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας, με τον 61ο γύρο να λαμβάνει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ. Στην πράξη, σχεδόν πέντε χρόνια μετά τον προηγούμενο γύρο των διερευνητικών επαφών, η Αθήνα δεν γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να περιμένει, δεδομένων όλων όσων έχουν μεσολαβήσει από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη σαφή εθνικιστική στροφή που έκτοτε έλαβε η κυβέρνηση της γείτονος. Επίσης, στην Αθήνα είναι ξεκάθαρο ότι πολλά απ’ όσα συζητούνται δημοσίως κινούνται και στη σφαίρα της δημιουργίας εντυπώσεων, όπως για παράδειγμα η πρόταση για «μεσολάβηση» του Εντι Ράμα και συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα Τίρανα, κάτι που –όπως φαίνεται– η ελληνική πλευρά δεν αποδέχεται.
Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη συνάντηση έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια αναμένεται να είναι αναγνωριστικού τύπου, καθώς η ελληνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να διαπιστώσει ποιες είναι οι πολιτικές εντολές που έχει η τουρκική και ποια είναι τα περιθώρια συζητήσεων. Επικεφαλής της ελληνικής αποστολής που θα μεταβεί (οδικώς, λόγω κορωνοϊού) από τον Εβρο και ανατολικότερα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, γνώστης της διαδικασίας από την πρώτη ημέρα των διερευνητικών. Τον κ. Αποστολίδη θα πλαισιώσουν ο πρέσβης Αλέξανδρος Κουγιού και η διευθύντρια του γραφείου του γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Ιφιγένεια Καναρά. Αν και από την τουρκική πλευρά δεν έχει κοινοποιηθεί η σύνθεση, εκτιμάται ότι αυτή θα περιλαμβάνει τον μόνιμο υφυπουργό Σεντάτ Ονάλ, ενώ ενδέχεται να μην είναι επικεφαλής ο διευθυντής αεροναυτιλιακών του υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσιγές. Ο κ. Ερτσιγές αποτελεί πάντως πρόσωπο με γνώση των διερευνητικών, καθώς στις προηγούμενες φάσεις συμμετείχε στην τουρκική αντιπροσωπεία εν είδει εμπειρογνώμονος, στο πλευρό διπλωματών όπως ο Φεριντούν Σινιρλίογλου.
Τη σημασία της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας τόνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Ο κ. Στάνο, απαντώντας σε ερωτήσεις στο μεσημεριανό briefing της Επιτροπής, είπε ότι η Ε.Ε. δεν έχει ενημερωθεί επισήμως για την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά τόνισε ότι είναι κάτι το οποίο αναμένει. Η αποκλιμάκωση και η εξομάλυνση των σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας, πρόσθεσε o κ. Στάνο, είναι «πολύ σημαντικό μέρος» των ευρύτερων ευρωτουρκικών σχέσεων, καθώς «ζητήματα που ερεθίζουν» τις σχέσεις της Τουρκίας με οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ενωσης «αποτελούν ερεθιστικά ζητήματα για ολόκληρη την Ε.Ε.». Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες στις 21 Ιανουαρίου, όπου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερικ Μάμερ ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν συμμερίζεται σε καμία περίπτωση τις δηλώσεις Ερντογάν ότι οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας υπονομεύονται από «τα καπρίτσια ορισμένων κρατών-μελών» και τόνισε ότι η θέση της Κομισιόν εκφράζεται πλήρως από τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
Πηγή: kathimerini.gr