Ειδήσεις

Παύλος Αποστολίδης: Ο διπλωμάτης για “ειδικές αποστολές” που θα κάνει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία

Ο πρέσβης επί τιμή Παύλος Αποστολίδης είναι ο διπλωμάτης με την τεράστια πείρα που στην ηλικία σχεδόν των 80 ετών, έχει αναλάβει να ηγηθεί της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

Η επιλογή είναι εξαιρετική, αφού η πείρα του Παύλου Αποστολίδη- που είχε την ευθύνη των διερευνητικών επαφών και στο παρελθόν, όταν Ελλάδα και Τουρκία είχαν φθάσει πολύ κοντά σε έναν έντιμο συμβιβασμό- είναι τεράστια και η γνώση του για τα ευαίσθητα θέματα της εξωτερικής πολιτικής μοναδική.

Ο Παύλος Αποστολίδης, όπως διαβάζουμε στο βιογραφικό του, γεννήθηκε το 1942 κι είναι Ελληνας διπλωμάτης, πρέσβης επί τιμή. Εντάχθηκε στο διπλωματικό σώμα σε ηλικία 23 ετών και έχει υπηρετήσει σε θέσεις – κλειδιά, μεταξύ άλλων ως γραμματέας Α’ στην ελληνική πρεσβεία στην Κύπρο από το 1973 ως το 1976. Εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα και η εισβολή. Σημειώνεται ότι στην Κύπρο επέστρεψε ως πρέσβης δέκα χρόνια αργότερα. Στο μεταξύ υπηρέτησε και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη αλλά και στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα.

Ο Παύλος Αποστολίδης διετέλεσε ακόμα μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ από το 1995 ως το 1998, ενώ στα δημοσιογραφικά παρασκήνια, πολλά λέγονται για τις συγκρούσεις του τότε με τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Αν και πόσα από αυτά που ακούγονται είναι δύσκολο να διασταυρωθούν, ήδη από εκείνη την εποχή τον Παύλο Αποστολίδη συνοδεύει το υποκοριστικό ο Λόρδος, λόγω της μεγάλης του ευγένειας.

Οπως έγραψαν πρόσφατα τα Νέα “αφορμή της σύγκρουσης φέρεται να ήταν η απόφαση της κυβέρνησης Σημίτη να επαναφέρει το βέτο για την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση της Τουρκίας, εις ένδειξη διαμαρτυρίας μετά την κρίση των Ιμίων του 1996. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση τότε υπαναχωρούσε, επί της ουσίας, σε όσα είχε συμφωνήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση ΕΕ – Τουρκίας. Ανατρέχοντας εκ των υστέρων, διαπιστώνει κανείς πως η στάση του Αποστολίδη τότε ήταν ενδεικτική των θέσεων που διατηρεί ως σήμερα για τους χειρισμούς τόσο των ελληνοτουρκικών όσο και των σχέσεών μας με τους συμμάχους μας. Λέγεται πάντως πως η διαφωνία ήταν τόσο έντονη που ο Πάγκαλος αποφάσισε να τον μεταθέσει στο μακρινό Τόκιο, όπου θα μπορούσε να αφοσιωθεί στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ομως η παρουσία και η εμπειρία του κρίνονταν ως τόσο πολύ σημαντικές, που όχι απλώς υπαναχώρησε, αλλά τελικά τον διόρισε γενικό γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών.”

Η επόμενη θέση που κατέλαβε ο Παύλος Αποστολίδης και τον κατέταξε στους ανθρώπους των “ειδικών αποστολών” είναι η διοίκηση της ΕΥΠ. Ανέλαβε την διοίκηση της υπηρεσίας αμέσως μετά το φιάσκο της υπόθεσης Οτζαλάν και οι πληροφορίες θέλουν να είχε μεγάλο ρόλο στην εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Επί των ημερών του- με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη- η υπηρεσία ξεπέρασε τον επαρχιωτισμό της και απέκτησε επιτέλους διαύλους επικοινωνίας με τις ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Πηγή : thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου