Συνεντεύξεις

Γ. Κορομηλάς: «Φοβάμαι ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε νέο μνημόνιο, ακόμα πιο επώδυνο»!

«Πολύ φοβάμαι ότι η χώρα οδηγείται σε ένα νέο μνημόνιο, ακόμα πιο επώδυνο από τα προηγούμενα. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννης Στουρνάρας όντως βλέπει πλήρη επάνοδο στις αγορές το 2016, αλλά μέχρι τότε έχουμε μπροστά μας το 2014 και το 2015. Μέχρι τότε τι θα γίνει; Έστω ότι βγήκε η χώρα στις αγορές και δανείστηκε κάποια ποσά που χρειάζεται, το θέμα είναι με ποιο επιτόκιο».

Τους φόβους του ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί σε ένα νέο μνημόνιο που θα είναι πιο επώδυνο από τα προηγούμενα εκφράζει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών κ. Γιώργος Κορομηλάς με αφορμή τις ανακοινώσεις του κ. Γιάννη Στουρνάρα για πλήρη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές το έτος 2016. (σημ. η συνέντευξη αυτή δόθηκε πριν από την Πέμπτη)

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Ερευνών διατυπώνει την απορία του για την αισιοδοξία που εκφράζουν στελέχη της κυβέρνησης για την κατάσταση της οικονομίας.

«Η οικονομία παραμένει σε ύφεση, οι φορολογικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν εξουθενώσει τους πολίτες και έχουν γονατίσει την αγορά, συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση με τα μέτρα αυτά να δημιουργηθεί πραγματικό και μόνιμο πλεόνασμα», τονίζει ο κ. Γιώργος Κορομηλάς και προσθέτει πως η διανομή του πλεονάσματος γίνεται για προεκλογικούς και μόνο λόγους.

Ο κ. Γιώργος Κορομηλάς αναφέρεται και στο νέο φορολογικό ποινολόγιο που θα οδηγήσει σε πολύ δύσκολη θέση αρκετούς επιχειρηματίες.

Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Κορομηλά, αναλυτικά:
• Πλήρη επάνοδο στις αγορές το 2016 βλέπει ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, προαναγγέλλοντας μία πρώτη «δοκιμαστική» έκδοση ομολόγων μικρής έκτασης εντός των επόμενων τριών μηνών. Είναι πράγματι η κατάσταση της οικονομίας τέτοια ώστε να επιτρέπει πλήρη επάνοδο στις αγορές σε δύο χρόνια;
Ο κ. Υπουργός όντως βλέπει πλήρη επάνοδο στις αγορές το 2016, αλλά μέχρι τότε έχουμε μπροστά μας το 2014 και το 2015. Μέχρι τότε τι θα γίνει; Έστω ότι βγήκε η χώρα στις αγορές και δανείστηκε κάποια ποσά που χρειάζεται, το θέμα είναι με ποιο επιτόκιο; Μήπως τελικά πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα νέο μνημόνιο;

• Θεωρείτε πως η Eurostart θα επιβεβαιώσει το πλεόνασμα της χώρας αν και η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει τις συσκέψεις για τη διανομή του εδώ και ημέρες ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διαφορετική άποψη;
Ποιο πλεόνασμα; Αυτό που στηρίχθηκε στην υπερφορολόγηση; Λυπάμαι αλλά αυτό μπορεί να υπάρχει αλλά στηρίζεται στην πιο βάρβαρη φοροεπιδρομή από συστάσεως του κράτους. Η διανομή δε των 500 εκ. που έγιναν 450 εκ. γίνεται για προεκλογικούς και μόνο λόγους. Υπερφορολόγηση των φυσικών προσώπων συνοδευόμενη από μονίμου χαρακτήρα «έκτακτες εισφορές» και τέλη όπως π.χ. το τέλος επιτηδεύματος, η μονιμοποίηση του «χαρατσιού» μέσω του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και μια σειρά άλλα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα δημιούργησαν το «πλεόνασμα». Όμως η οικονομία παραμένει σε ύφεση, οι φορολογικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών έχουν εξουθενώσει τους πολίτες και έχουν γονατίσει την αγορά, συνεπώς δεν μπορεί σε καμία περίπτωση με τα μέτρα αυτά να δημιουργηθεί πραγματικό και μόνιμο πλεόνασμα.

• Είναι η κατάσταση της οικονομίας της χώρας τόσο καλή ώστε να μην χρειαστεί η Ελλάδα άλλο πακέτο βοήθειας τον επόμενο χρόνο;
Νομίζω ότι η απάντησή μου στο 1ο ερώτημα καλύπτει πλήρως και αυτό, δηλαδή πολύ φοβάμαι ότι η χώρα οδηγείται σε ένα νέο μνημόνιο, ακόμα πιο επώδυνο από τα προηγούμενα.

• Παρά τις ανακοινώσεις περί πλεονάσματος, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν και η ανεργία συνεχίζει την ανηφόρα που πήρε πριν από τέσσερα χρόνια. Πώς συνάδουν η αισιοδοξία των κυβερνητικών παραγόντων και οι αρνητικοί οικονομικοί δείκτες;
Όντως είναι άξιο απορίας πώς οι κυβερνητικοί παράγοντες είναι τόσο αισιόδοξοι, μάλλον δεν κυκλοφορούν έξω γιατί αν κυκλοφορούσαν θα έβλεπαν και το αποτέλεσμα των μέχρι σήμερα ενεργειών τους. Καθημερινά κλείνουν πολλές επιχειρήσεις και οδηγούνται στην ανεργία πολλοί πολίτες, οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά παραμένουν ψηλά παρά τις όποιες «ρυθμίσεις» που στόχο είχαν τη μείωσή τους, οι επενδύσεις έχουν βαλτώσει, τελικά η ύφεση επικρατεί και δυστυχώς δεν μπορεί κανείς να έχει έστω την ελπίδα ότι θα υπάρξει ανάκαμψη και στη συνέχεια ανάπτυξη της οικονομίας.

• Κρύβει δυσάρεστες οικονομικές εκπλήξεις για πολίτες και επιχειρήσεις το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου και ποιες είναι αυτές;
Το πολυνομοσχέδιο, νυν Ν. 4254/2014, έχει πολλές φορολογικού περιεχομένου ρυθμίσεις άλλες καθαρά νομοτεχνικού χαρακτήρα και άλλες αρκετά ουσιαστικές. Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος περιμέναμε ουσιαστικές αλλαγές σε θέματα που αφορούν τη φορολόγηση ως εισοδήματος των παροχών σε είδος που δίνουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους αλλά δεν έγινε τίποτα, αλλά επίσης περιμέναμε μια σωστή επαναδιατύπωση των διατάξεων για την παρακράτηση φόρου στο εισόδημα των φυσικών προσώπων από επιχειρηματική δραστηριότητα, κάτι το οποίο πάλι δεν έγινε με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα σκοτεινά σημεία.
Σε ό,τι αφορά τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών η πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου, ειδικά μετά τις δικαιολογημένες αντιδράσεις που υπήρξαν για το ύψος των προστίμων, περίμενε να γίνουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο τμήμα αυτό αλλά δυστυχώς πάλι αυτές δεν έγιναν. Έτσι λοιπόν στο νέο «φορολογικό ποινολόγιο», μετά και τις τροποποιήσεις του νέου νόμου παρατηρούμε ότι:

α) Δεν γίνεται ουδεμία διάκριση μεταξύ ουσιαστικών και τυπικών παραβάσεων όπου, με τις διατάξεις του παλαιού ποινολογίου (Ν. 2523/1997), δεν επιβάλλονταν πρόστιμο για τις τυπικές παραβάσεις.
β) Δεν οριοθετούνται γενικές και αυτοτελείς παραβάσεις με αποτέλεσμα οι μέχρι και τις 31.12.2013 γενικές παραβάσεις να γίνονται πλέον αυτοτελείς.

γ) Δεν συγκεκριμενοποιούνται οι παραβάσεις που αφορούν την τήρηση βιβλίων. Ειδικότερα ορίζεται ως παράβαση «δεν συμμορφώνεται με κάθε υποχρέωση σχετική με τη τήρηση βιβλίων σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα» με αποτέλεσμα να μπορούν να εμφιλοχωρούν υποκειμενικές θέσεις των ελεγκτικών οργάνων, αναφορικά με τον προσδιορισμό των παραβάσεων.
Πέραν των ανωτέρω δεν έγινε καμία μεταβολή στα πρόστιμα που αφορούν την εκπρόθεσμη καταβολή φόρων, ειδικά των παρακρατούμενων όπου τα πρόστιμα έστω και για μια μέρα καθυστέρησης παραμένουν εξοντωτικά.
Στα θετικά μπορεί να καταγραφεί μόνο η μείωση των προστίμων για τις διαδικαστικές παραβάσεις, τα οποία υπολογίζονται ανάλογα με την κατηγορία των τηρουμένων βιβλίων. Έτσι πλέον για κάθε παράβαση επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ (από 1.000 ευρώ) για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τηρεί απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ (από 2.500 ευρώ) για το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που τηρεί διπλογραφικά βιβλία.

• Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και οι επιπτώσεις στην αγορά από τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που ήταν και το θέμα της εσπερίδας που οργάνωσε το Ινστιτούτο Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών;
Στην εσπερίδα αυτή αναπτύχθηκαν οι αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας μετά τους νέους κώδικες φορολογίας εισοδήματος και φορολογικών διαδικασιών. Επισημάνθηκαν οι επιβαρύνσεις στη φορολογία, ειδικά των φυσικών προσώπων, με το νέο τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος και φυσικά επισημάνθηκαν τα σημεία εκείνα του νέου φορολογικού ποινολογίου, ουσιαστικά όλα, με τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν. Όπως τονίσθηκε από τους ομιλητές σκοπός ενός προστίμου είναι αυτό να λειτουργεί αποτρεπτικά από τη διάπραξη φορολογικής παράβασης, όχι όμως να λειτουργεί εξοντωτικά. Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα σκληρά με αποτέλεσμα όλοι να αναρωτιούνται, δικαιολογημένα, αν ο σκοπός είναι η συμμόρφωση ή η εξόντωση του παραβάτη.

• Μπορεί να κλυδωνίσει και την οικονομία μια ήττα των κυβερνητικών κομμάτων στις ευρωεκλογές και ενδεχομένως στις εκλογές της ΤΑ;
Θεωρώ ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν θα κλυδωνίσει περαιτέρω την οικονομία, η οικονομία κλυδωνίζεται μόνο από την εφαρμογή λανθασμένων πρακτικών. Σε περίπτωση που τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση ηττηθούν αυτό θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς την κυβέρνηση για πλήρη αναθεώρηση της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής. Σε επίπεδο εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά την προσπάθεια των κομμάτων να χρήσουν υποψήφιους και να «δρέψουν οφέλη» οι πολίτες θα ψηφίσουν με γνώμονα το καλό του Δήμου και της Περιφέρειας και θα αναδείξουν, έχω την ελπίδα, τα πρόσωπα εκείνα που θα δουλέψουν για το καλό του τόπου άρα δεν θα παρασυρθούν από τα κομματικά κελεύσματα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου