Με διαρροές στο επίσημο πρακτορείο Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση βάζει την ατζέντα που η Άγκυρα επιθυμεί να συζητήσει στις κρίσιμες επαφές.
Μπορεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να ορίστηκε για την 25η Ιανουαρίου, ωστόσο η Άγκυρα ήδη προειδοποιεί σε προκλητικό τόνο με περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν. Εκτός όμως από αυτό, με διαρροές στο επίσημο πρακτορείο Anadolu, η τουρκική κυβέρνηση βάζει την ατζέντα που η Άγκυρα επιθυμεί να συζητήσει στις κρίσιμες επαφές.
Σύμφωνα με το πρακτορείο λοιπόν, οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
«Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 60 γύρους συναντήσεων έως το 2016. Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε κανένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Τσίπρα της εποχής. Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών» αναφέρει το πρακτορείο, κάνοντας στη συνέχεια λόγο στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ε.Ε., μέσω της γερμανικής προεδρίας, για επανέναρξη των συνομιλιών, που «υπονομεύθηκε» – όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα – από τη Συμφωνία, Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο.
Πρωτοβουλίες υπήρξαν και από την πλευρά του ΝΑΤΟ, με κύριο στόχο: «την αποτροπή ατυχημάτων και ανεπιθύμητων συμβάντων μεταξύ των δύο χωρών» στο Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας πως: «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Λεκτικές προκλήσεις
Από την πλευρά τους τόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με εμπρηστικές δηλώσεις τους αντιστρέφουν την πραγματικότητα κάνοντας το άσπρο – μαύρο. «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει τις δραστηριότητες των τελευταίων ετών που αυξάνουν την ένταση, όπως οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου και η παράνομη δράση της στο ζήτημα των νησιών», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του προς τους πρέσβεις της Ε.Ε. στην Άγκυρα όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.
«Κάποια μέλη της Ε.Ε τα διμερή τους ζητήματα προσπάθησαν να τα επιλύσουν στους διαδρόμους της Ε.Ε. Εκμεταλλεύτηκαν την ατζέντα της Ε.Ε και κρύφτηκαν πίσω από την αλληλεγγύη των χωρών – μελών» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στον απόηχο της ανακοίνωσης για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Ξεκάθαρη στάση στρατηγικής τύφλωσης ήταν τα ζητήματα της ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου. Αδικηθήκαμε. Δεν αποδεχόμαστε τις προσπάθειες εγκλωβισμού μας στις ακτές μας» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε ανάλογο ύφος και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας και από την πλευρά του με τους πρεσβευτές των χωρών μελών της ΕΕ. Συγκεκριμένα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση πως σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα όπως έκανε στη σύνοδο του Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει όσα έκανε μέχρι πρόσφατα.
«Η απειλητική γλώσσα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον μας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ήταν η αιτία να ξεχειλίσει το ποτήρι. Αντιδράσαμε και αν ξανασυμβεί θα το ξανακάνουμε. Το μικρό διάστημα Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου έδειξε ότι η κλιμάκωση δεν θα φέρει αποτέλεσμα σε κανέναν και στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου η ΕΕ υιοθέτησε μια πιο ήπια γλώσσα» είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.
Πηγή: newpost.gr