Παράταση μειωμένου ΦΠΑ, επιδότηση εισφορών εργαζομένων, χρηματοδοτικά εργαλεία για ρευστότητα επιχειρήσεων στις λύσεις που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο.
Mέτρα στήριξης του κλάδου της εστίασης εξετάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τσουνάμι λουκέτων και απολύσεις κατά την επαναλειτουργία του.
Στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% έως το τέλος του έτους, επιδότηση των εισφορών των εργαζομένων του κλάδου ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, επιδότηση των ενοικίων αποκλειστικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου όταν ανεβάσουν ρολά και ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων που θα προβλέπουν ευνοϊκές προϋποθέσεις τόσο για τη χρηματοδότηση όσο και τη δανειοδότηση τους.
Η στήριξη της εστίασης βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης που είχε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργο Καββαθά, και τα μέλη της διοίκησης. Ο Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύτηκε ότι θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ζητήθηκε από τον υπουργό η στήριξη του κλάδου με χρηματοδότηση και ρευστότητα (με αλλαγές στον αλγόριθμο υπολογισμού), μείωση του ΦΠΑ στο 6%, κούρεμα και ρύθμιση των οφειλών από χρέη που έχουν δημιουργηθεί μέσα στην πανδημία, επανένταξη στις 120 δόσεις, τη δημιουργία ακατάσχετου λογαριασμού συνδεδεμένου με το POS, και ιδιαίτερη στήριξη των τμημάτων του κλάδου που έχουν υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από την πανδημία.
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ
Τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για το γ’ τρίμηνο του έτους, έδειξαν το αρνητικό αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης. Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 ανήλθε σε 1.580.633.291 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 31,2% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 2.298.824.542 ευρώ.
Η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το τρίτο τρίμηνο 2020 σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Καρπάθου (69,5%), ενώ η μικρότερη μείωση (0,8%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου υπηρεσιών εστίασης με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Νοέμβριο 2020 ανήλθε σε 56.080.717 ευρώ, σημειώνοντας μείωση 53,4% σε σχέση με τον Νοέμβριο 2019, όπου είχε ανέλθει σε 120.232.839 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών έτους 2019 μεγαλύτερη του 0,5%, η μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019 παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (93,2%) και η μικρότερη μείωση (9,2%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, ενώ αντίστοιχη αύξηση (54,4%) καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας.
Πηγή: imerisia.gr
Συμφωνω οτι δυστυχως η πανδημια θα μας δημιουργησει δυσκολες καταστασεις ως κρατος γενικα. Η εικονα ομως που περιγραφεις απεχει από την πραγματικοτητα. Αν πισω απο τα προβληματα των μικροζυθοποιών κρυβεται η Αθην. Ζυθοποιία , γιατι οπου πουλιέται η Αμστελ είναι πιθανόν να βρεις και μπίρα απο ελληνικό μικρό ζυθοποιείο ; Ενω με Βεργινα είναι δύσκολο να βρει χώρο κάποια μικροζυθοποιία ;
Κοροιδευομαστε μεταξυ μας αγαπητοι μου φιλοι. Δυσκολα θα ανοιξει ο ιδος αριθμος μαγαζιων και οι λογοι ειναι προφανείς. Ελλειψη χρηματων σταση εμπορίου, που λογικα θα μειωσει και τις επιλογες μας σε ειδη. Θα ανοιξει η εστιαση καποια στιγμη και ολα τα μαγαζια θα σερβιρουν αμστελ και χαινεκεν διοτι οι αλλες μπυρες , ειδικα των μικροζυθοποιών , θα εχουν κλείσει. Οσο για την κυβερνηση , εναν κλαδο επρεπε να προστατευσει , περα απο τους αλλους, ενα κλαδο που αυξησε και θεσεις εργασιας αλλα και τις εξαγωγες.