Ειδήσεις

Νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις – Πώς βλέπει η Αθήνα την προεδρία Μπάιντεν

Στο…παρά πέντε της έναρξης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών Αθήνας και Άγκυρας, η ελληνική πρωτεύουσα εξακολουθεί να εκπέμπει τα δικά της σαφή μηνύματα προς τη γείτονα, τη στιγμή κατά την οποία η…αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο, με την ορκωμοσία Μπάιντεν, δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα. Ένα κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο αποτυπώθηκε στη σχετική αναφορά του πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής, αλλά και από τις δηλώσεις των Άντονι Μπλίνκεν και Τζέφρι Πάιατ, όσο στην κυβέρνηση διάχυτη είναι η αίσθηση ότι, με τη νέα ηγεσία, η ελληνοαμερικανική σύμπλευση θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη.

“Η Ελλάδα έχει πλέον καταστεί κομβικό σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και, παρά τις διαφορετικές οπτικές σε πολλά ζητήματα, η συνεργασία μας με την απερχόμενη αμερικανική διοίκηση έφερε πολύ θετικά αποτελέσματα. Και με τη νέα ηγεσία η σύμπλευση αυτή θα γίνει ακόμα αποτελεσματικότερη. Γνωρίζω προσωπικά τον πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι ένας έμπειρος πολιτικός, που γνωρίζει όσο λίγοι την περιοχή μας, αλλά και τις ευαισθησίες της. Είναι ένας ηγέτης που πορεύεται με σύνεση αλλά και με αυτοπεποίθηση. Κυρίως, όμως, πορεύεται με σταθερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη διάρκεια της παρέμβασής του, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα δώδεκα ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Με ελληνικές λέξεις και την επισήμανση των ισχυρών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Ελλάδας, έδωσε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, το στίγμα της πολιτικής της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας, αλλά και γενικότερα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τον κ. Μπάιντεν και την κυβέρνησή του. “Γνωρίζω ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπάιντεν, η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Χάρις, ο προτεινόμενος για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν και η υπόλοιπη κυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν ισχυρή δέσμευση στη συμμαχία μας με την Ελλάδα, προωθώντας τους στόχους του στρατηγικού μας διαλόγου, συνεργαζόμενοι στην παγκόσμια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και την αναβάθμιση της διμερούς μας σχέσης σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Η ομάδα Εθνικής Ασφαλείας του εκλεγμένου προέδρου, επίσης, έχει μεγάλη εμπειρία από την περιοχή και είναι βαθιά δεσμευμένη στη διατλαντική σχέση μας”, ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κ. Πάιατ.

”Καμία συζήτηση δε μπορεί να αφορά την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας”

Με την έναρξη των διερευνητικών να απέχει πλέον ελάχιστα (την προσεχή Δευτέρα Αθήνα και Άγκυρα θα καθίσουν στο…τραπέζι του διαλόγου στην Κωνσταντινούπολη) ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, για μία ακόμα φορά, να αποτυπώσει την ελληνική γραμμή. “Από το ξεκίνημα της πρόσφατης κρίσης η Ελλάδα έχει ταχθεί πάντα υπέρ του διαλόγου υπό δύο συνθήκες. Να πάρουν τέλος οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της Ελληνικής οικονομικής αποκλειστικής ζώνης και να ξαναπιάσουμε το νήμα των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διεκόπησαν το 2016. Οι δύο αυτές συνθήκες σήμερα ισχύουν και επιπλέον υπάρχει και το κεκτημένο των αποφάσεων του ευρωπαϊκού συμβουλίου. Υπάρχει η προοπτική ουσιαστικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Υπάρχει η προοπτική της έκθεσης Μπορέλ. Υπάρχει και η ανάλογη αποφασιστική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόθυμα θα συζητήσουμε στο φως του Διεθνούς δικαίου το ζήτημα για το οποίο διαφωνούμε εδώ και δεκαετίες. Τον καθορισμό δηλαδή των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο”, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Κυβερνητικά στελέχη, τη ίδια στιγμή, σχολιάζουν ότι η Αθήνα προσέρχεται στον 61ο κύκλο των διερευνητικών επαφών “με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση, αλλά δίχως αφέλεια”, προσθέτοντας, με νόημα, πως οι διερευνητικές είναι άτυπες, μη δεσμευτικές συναντήσεις, είχαν διακοπεί μετά από σχεδόν πέντε χρόνια, το 2016, και στόχος είναι τώρα να συνεχιστούν από το σημείο στο οποίο σταμάτησαν. “Οι συζητήσεις θα γίνουν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και θα αφορούν το ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα διαφωνεί εδώ και δεκαετίες με την Τουρκία -και το οποίο και προκάλεσε την πρόσφατη ένταση- δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει θέματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα της χώρας, ούτε να αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες και κανόνες Διεθνούς Δικαίου”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται.

Πηγή: capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου