Ειδήσεις

Στην «μπούκα» του τουρισμού η άρνηση Γάλλων-Γερμανών για πιστοποιητικά εμβολιασμού

«Πυρ ομαδόν» εξαπολύουν τουριστικοί παράγοντες της χώρας κι όχι μόνο στην άρνηση Γαλλίας και Γερμανίας, μετά τη χτεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ, να συναινέσουν στην πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα κοινό ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19 που θα επιτρέπει σε όσους έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης χωρίς test COVID-19.

«Η εξάπλωση των κρουσμάτων & η επιβράδυνση των εμβολιασμών στην Ευρώπη, μαζί με τις επιφυλάξεις Γάλλων & Γερμανών για την ορθή πρόταση του @PrimeministerGR για πιστοποιητικό εμβολιασμού, εντείνουν την ανησυχία & καθιστούν την όποια πρόβλεψη παρακινδυνευμένη» ανέφερε πριν λίγο σε ανάρτησή του στο twitter ο Γιάννης Ρέτσος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΤΕ και επικεφαλής του Ομίλου IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρει στο twitter ότι «κάθε καλόπιστος Ευρωπαίος πολίτης που ασχολείται με τουρισμό, αναρωτιέται γιατί η Γερμανία με αρνητικό τουριστικό ισοζύγιο (εξερχόμενα έξοδα μείον εισερχόμενα έσοδα) δια στόματος κ. Μέρκελ θεωρεί «πρόωρη» και «άδικη» την προετοιμασία οργάνωσης έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ανεξάρτητα πολιτικών η άλλων απόψεων, δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος με την επείγουσα αναγκαιότητα και την ισχυρή λογική της πρότασης του @PrimeministerGR» ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Την ίδια ώρα κερδίζει έδαφος η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ψηφιακό τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός με άρθρο του στην πανευρωπαϊκή ιστοσελίδα Euractiv και στα γερμανικά στην ιστοσελίδα Das Morning Briefing «δεν θα πρέπει να συγχέουμε ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού με ταξιδιωτικό διαβατήριο. Στόχος μας δεν είναι να χωρίσουμε τους Ευρωπαίους σε δύο κατηγορίες, αυτούς που έχουν εμβολιαστεί και αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντιθέτως, θέλουμε να δημιουργήσουμε μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τα ταξίδια (fast travel lane) για όσους διαθέτουν αυτό το ψηφιακό, τυποποιημένο πιστοποιητικό». Υπενθυμίζεται ότι και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) παρότρυνε όλους τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και να συμφωνήσουν στην υιοθέτηση ενός κοινού, ψηφιακού ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον Covid-19, με το οποίο θα μπορούν όσοι έχουν εμβολιαστεί να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλονται σε τεστ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρεται στο Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων της Διευθύνσεως Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank ο τουρισμός είναι βασική αιτία για τον αποπληθωρισμό που απειλεί την οικονομία στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται:

Μια από τις συνέπειες της παγκόσμιας ύφεσης που προκάλεσε η πανδημική κρίση, το 2020, ήταν η επανεμφάνιση του αποπληθωρισμού στην ελληνική οικονομία, μετά από τέσσερα έτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ, την περασμένη εβδομάδα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε κατά 2,4%, σε ετήσια βάση, τον Δεκέμβριο 2020, ενώ ο μέσος όρος του ΕνΔΤΚ σε όλη τη διάρκεια του 2020, σημείωσε πτώση της τάξης του 1,3%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2019. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης είχε καταγράψει ετήσια αύξηση ύψους 0,5%, το 2019. Οι αποπληθωριστικές πιέσεις το 2020 αποδίδονται:

(α) στην κατακόρυφη πτώση της ζήτησης πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις (ο τομέας των μεταφορών απορροφά άνω του 60% της συνολικής κατανάλωσης πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του 2018) αλλά και της μειωμένης ζήτησης για βιομηχανικά αγαθά, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση των τιμών της ενέργειας συνολικά.

(β) στις χαμηλές επιδόσεις του τουριστικού κλάδου και, γενικότερα, του τομέα των υπηρεσιών, τόσο λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν, σε παγκόσμιο επίπεδο, με σκοπό τη συγκράτηση της εξάπλωσης της πανδημίας (περιορισμοί στις μετακινήσεις και τοπικά lockdowns), όσο και λόγω του φόβου μετάδοσης του κορωνοϊού που απέτρεψε πολλούς τουρίστες να ταξιδέψουν το 2020. Η πτώση της ζήτησης συνδυαστικά με τις έκτακτες μειώσεις των συντελεστών έμμεσης φορολογίας στις υπηρεσίες, με σκοπό την τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, τελικά επέφεραν μείωση των τιμών των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ψηλά παραμένει η Ελλάδα στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων ως τουριστικός προορισμός, την ίδια στιγμή που η διάθεση για ταξίδια αυξάνεται, σύμφωνα με πανευρωπαϊκές έρευνες, Χαρακτηριστικό είναι το συμπέρασμα της έρευνας των οργανισμών ITB Berlin NOW και Statista, σύμφωνα με το οποίο τα παγκόσμια τουριστικά έσοδα για το 2021 θα αυξηθούν κατά 50% σε σύγκριση με το 2020.

Η παγκόσμια αγορά τουρισμού και ταξιδίων αναμένεται να κάνει νέο ρεκόρ εσόδων από το 2023, σημειώνουν οι δύο εταιρείες και επισημαίνουν ότι οι ειδικοί της βιομηχανίας και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, όπως η TUI, αναμένουν ότι η αγορά θα ανακάμψει γρήγορα, αν και προειδοποίησαν ότι οι προβλέψεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες (π.χ. τάσεις εμβολιασμού, περιοδικά lockdown, κ.λπ.). Οι άνθρωποι έχουν την επιθυμία να καλύψουν το κενό των χαμένων ταξιδιών το συντομότερο δυνατό, εκτιμούν οι δύο οργανισμοί.

Αυτήν τη διάθεση αποτυπώνει και η κυλιόμενη έρευνα της European Τravel Commission (ETC) για τις διαθέσεις των Ευρωπαίων γύρω από τα ταξίδια. Το 52% των ερωτώμενων δηλώνει στην έρευνα του Δεκεμβρίου 2020 ότι σχεδιάζει ένα ταξίδι το επόμενο εξάμηνο, ένα ποσοστό 5% αυξημένο σε σύγκριση πάντα με την προηγούμενη έρευνα του Νοεμβρίου 2020. Στην ίδια έρευνα η Ελλάδα επανέρχεται στην τέταρτη θέση των προτιμήσεων, πίσω από τις Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, των Ευρωπαίων ως προορισμός μετά την πτώση της τον Νοέμβριο στην πέμπτη θέση.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου