Ψηφιακά αντίγραφα πτυχίων από τα πανεπιστήμια, άμεση ηλεκτρονική ενημέρωση των φοιτητών από τις γραμματείες και βελτίωση όλων των υπηρεσιών των ιδρυμάτων, προωθεί η κυβέρνηση με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης σε ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές προκλήσεις για το σύγχρονο ελληνικό πανεπιστήμιο», το πανεπιστήμιο θα αλλάξει πολύ τα επόμενα χρόνια και θα μπορεί να δίνει ψηφιακά αντίγραφο του πτυχίου μέσα από μια ειδική πλατφόρμα.
Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα ότι «προσπαθούμε κάποιες από τις διαδικασίες να τις κάνουμε ψηφιακές, πιο γρήγορες, πιο απλές, όπως για παράδειγμα να λαμβάνει ο επιτυχών στις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ένα γραπτό μήνυμα σχετικά με την σχολή που μπήκε» στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Επίσης οι φοιτητές θα μπορούν ηλεκτρονικά να εξυπηρετούνται για μια σειρά θεμάτων από τις Γραμματείες των Σχολών τους. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δήλωσε,πως βρίσκεται σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας για την εκπόνηση ενός σχεδίου για την αυτοματοποίηση της αλληλεπίδρασης φοιτητών και γραμματείας, μέσω μιας ειδικής πλατφόρμας που θα επιτρέπει την απευθείας εξυπηρέτησή τους.
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στην ημερίδα υπογράμμισε ακόμη ότι «η σημερινή συζήτηση είναι μια πολύ καλή αφορμή για να ανοίξουμε μια κουβέντα για το μέλλον. Ποιοτικά ακόμα τώρα ξεκινάμε να αλλάζουμε αιώνα σε κάποια πράγματα παρά το γεγονός ότι το ημερολόγιό μας δείχνει 2021. Κάποιοι βρίσκονται ακόμα και σήμερα σε σύγκρουση με τις εξελίξεις της εποχής. Πρέπει να σταματήσουμε να τοποθετούμαστε για τα “τοτέμ” του παρελθόντος αλλά για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Η χώρα μας έχει ανθρώπους και υποδομές για να ξεχωρίσει και τώρα έχει και τη μέθοδο».
Ταυτόχρονα, έγινε λόγος για το πώς μπορεί το Πανεπιστήμιο να συνδεθεί αποτελεσματικά με την αγορά εργασίας, με τον κ. Πιερρακάκη να αναφέρει πως η ψηφιοποίηση της εκπαίδευσης είναι κάτι, που ήρθε για να μείνει και πως οι ιδέες που γεννιούνται μέσα στα πανεπιστήμια πρέπει να αξιοποιούνται από επιχειρήσεις ή να γίνονται οι ίδιες επιχειρήσεις.
Πρέπει να γεννιούνται οι ιδέες στο πανεπιστήμιο και να μετατρέπονται γρήγορα σε φυτώριο ιδεών, χρειάζεται αλλαγή στην κουλτούρα, χρειάζεται να χτιστούν με πολύ συγκεκριμένες προσεγγίσεις προγράμματα σπουδών. Χρειαζόμαστε τους μηχανισμούς εκείνους που θα επιτρέψουν στα πανεπιστήμια να γίνουν φυτώρια επιχειρηματικότητας. Με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε μια χώρα που θα έχει κλείσει τις εκκρεμότητές της με το παρελθόν, αλλάζοντας το παραγωγικό της μοντέλο».
Πηγή: ethnos.gr