Σχετικά με την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, ο κ. Συρίγος είπε: «Κανένας δεν έχει όρεξη να βλέπει την Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, δεν είναι ο ρόλος της. Εξαναγκάζεται να μπαίνει, γιατί όλα τα άλλα συστήματα δεν απέδωσαν».
«Η κοινωνία περίμενε να γιίνουν πράγματα στον τομέα της βελτίωσης της εικόνας των πανεπιστημίων», δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.
«Η πιο σημαντική αλλαγή, που θα γίνει άμεσα, μέσα στον Φεβρουάριο, είναι η νομοθέτηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Θα σταματήσει αυτό το απαράδεκτο που βλέπαμε, με 0,6 στα 20 να περνάει κάποιος στο πανεπιστήμιο», υπογράμμισε ο υφυπουργός.
Ερωτηθείς αν αυτό ενισχύσει την ανεργία, τόνισε: «Αν δούμε μια έρευνα της ΓΣΕΕ, στα δημόσια ΙΕΚ το 25% των φοιτητών είναι απόφοιτοι των πανεπιστημίων. Δεν θα αυξηθεί η ανεργία. Τα παιδιά που θα επιλέξουν να πάνε στα δημόσια ΙΕΚ, θα μπορέσουν να βρουν δουλειά».
Για περιφερειακά πανεπιστήμια
Σχετικά με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί από ακαδημαϊκούς κύκλους, ότι θα πληγούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος είπε: «Υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πληγούν τα περιφερειακά πανεπιστήμια, γι’ αυτό κοιτάζουμε να πάρουμε παράλληλα μέτρα».
Τόνισε, ωστόσο, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε τρία πανεπιστήμια και επισήμανε ότι «πρέπει να δοθεί έμφαση στιςφοιτητικές εστίες».
«Πρέπει να υπάρξει φρένο στο να μπαίνουν άτομα που δεν αποφοιτούν ποτέ. Το ποσοστό αποφοιτήσεως είναι μόλις 8%», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όταν μπαίνεις με 0,6 σημαίνει ότι έδωσες τρεις λευκές κόλλες και στο 4ο μάθημα έγραψες τρεις αράδες. Άρα ή δεν έχει τις μαθησιακές βάσεις να συνεχίσει ή το έκανες επίτηδες».
Για αστυνόμευση πανεπιστημίων
Σχετικά με την αστυνόμευση των πανεπιστημίων, ο κ. Συρίγος είπε: «Κανένας δεν έχει όρεξη να βλέπει την Αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια, δεν είναι ο ρόλος της. Εξαναγκάζεται να μπαίνει, γιατί όλα τα άλλα συστήματα δεν απέδωσαν. Την αντμετώπιση των ποινικών αδικημάτων θα την εχει Αστυνομία, όπως συμβαίνει σε όλα την κοινωνία. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε 3-4 κεντρικά πανεπιστήμια».
Πηγή newpost.gr