Ειδήσεις

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: Αυξήθηκαν τα περιστατικά απάτης -Τι δείχνουν οι αριθμοί

Η διπλή καραντίνα στη διάρκεια του προηγούμενου έτους έφερε αύξηση στις αγορές με ηλεκτρονικές συναλλαγές και υποχρεώνει μικρές αλλά και μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική πωλήσεων στα νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με έρευνα της GLAMI, η αναμενόμενη αύξηση του online εμπορίου μόδας για το 2021 είναι της τάξης του 15%, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα 1,094 δισ ευρώ, ενώ έως το 2023, αναμένεται ότι το μερίδιο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη συνολική αγορά μόδας θα είναι στο 27%. Αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη είναι η ασφάλεια αυτών των ηλεκτρονικών συναλλαγών, δηλαδή η εξέλιξη των περιπτώσεων ηλεκτρονικής απάτης.

Αντιπροσωπευτικοί δείκτες της έντασης της απάτης αποτελούν η αναλογία των περιστατικών απάτης και της αντίστοιχης αξίας τους προς τον αριθμό και την αξία των συναλλαγών με κάρτες. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν ότι αν και αυτές απάτες παραμένουν σε αναλογικά χαμηλά επίπεδα, αυξάνονται μήνα με το μήνα.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: 5,85 εκατ. στις τσέπες επιτήδειων από απάτες

Σε όρους περιστατικών απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο 2020 στο επίπεδο του 0,03% και αυτό αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 3,3 χιλ. Συναλλαγές. Αν και το μέγεθος δεν δείχνει μεγάλο, σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί με 157.691 συναλλαγές απάτης, έναντι 125.349 στο τελευταίο τρίμηνο του 2019 κι αυτό σημαίνει ότι μαζί με την αύξηση των e- πληρωμών, αυξήθηκαν και οι e- απάτες. Σε όρους αξίας της απάτης, ο δείκτης κυμάνθηκε στο επίπεδο του 0,02% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,2 χιλ. ευρώ αξία συναλλαγών. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 5,854 εκατ. Ευρώ κατέληξαν στις τσέπες επιτήδειων. Το υψηλότερο ποσοστό απάτης καταγράφεται στις συναλλαγές μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Ηλεκτρονικές συναλλαγές: «Θερίζουν» οι επιτήδειοι μέσω ίντερνετ
Ηλεκτρονικές αγορές ή εν πάση περιπτώσει συναλλαγές γίνονται με τρεις τρόπους:

α) σε ΑΤΜ

β) σε POS και

γ) εξ αποστάσεως χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας (card not present – CNP), όπου- ως ήταν αναμενόμενο- καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό της απάτης.

Ειδικότερα, μέσα σε το α΄ εξάμηνο 2020, ο αριθμός των περιστατικών απάτης ήταν μόλος 1,4 χιλ. σε ΑΤΜ, 13,5 χιλ. σε POS και 142 χιλ. στις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ. Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης δίνει πληρέστερη εικόνα: 334 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, 430 χιλ. ευρώ στις πληρωμές POS και 5 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές μέσω Ίντερνετ.

Η περαιτέρω διερεύνηση της εξ αποστάσεως απάτης επιβεβαιώνει πως στην πλειονότητά της αφορά διαδικτυακές συναλλαγές στο εξωτερικό. Κατά την Τράπεζα της Ελλάδας, η μη εκτενής χρήση του διεθνούς τεχνικού προτύπου ασφαλών συναλλαγών 3D Secure από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών του εξωτερικού συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά απάτης στις διασυνοριακές συναλλαγές διαδικτύου, σε αντίθεση με την ελληνική αγορά όπου οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών έχουν υλοποιήσει σε ευρεία έκταση το πρότυπο ασφαλών συναλλαγών 3D Secure.

Πηγή: iefimerida.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου