Στα όριά τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση, επισιτισμό καθώς και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Διανύοντας πέρσι, μια πολύ περιορισμένη τουριστική περίοδο κι έχοντας ακόμη πιο δύσκολους χειμερινούς μήνες, οι εργαζόμενοι αδυνατούν να αντέξουν στα συνεχόμενα λοκντάουν, χωρίς αρκετά έσοδα και φυσικά στην πλειονότητά τους, άνεργοι.
Για τους εργαζόμενους όλες οι ελπίδες στρέφονται στην νέα τουριστική περίοδο (όταν και όπως ανοίξει) ενώ την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΒΕΕ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων στην εστίαση, δεν θα καταφέρει να ανοίξει καθόλου –πράγμα που μεταφράζεται σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κ. Γιώργος Χότζογλου, η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό αλλά είναι πολύ δύσκολη η επιβίωσή τους και αμφίβολο το άμεσο μέλλον στην εργασία τους.
«Δυστυχώς, η εξέλιξη με την πανδημία στην χώρα μας, δεν μας αφήνει αισιόδοξα μηνύματα. Από την μία έχουμε να αντιπαλέψουμε τον κορωνοϊό και από την άλλη τις παλινωδίες της κυβέρνησης που με τα ‘άνοιξε – κλείσε’ και το… ‘ακορντεόν’ αντί να δίνει λύσεις επιβαρύνει την κατάσταση. Οι συνάδελφοι στην εστίαση, αυτή την στιγμή τελούν υπό καθεστώς αναστολής σύμβασης: 80.000 επιχειρήσεις είναι κλειστές με διοικητική εντολή και 430.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή σύμβασης. Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνον αυτό. Το πρόβλημα είναι η ‘επόμενη μέρα’ καθώς η νέα έκθεση της ΓΣΒΕΕ αναφέρει ότι 4 στις 10 επιχειρήσεις δεν θα καταφέρουν να επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξεως του 40% στις 80.000 επιχειρήσεις που μεταφράζονται σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας –σύντομα.
Για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, είχαμε μία θετική εξέλιξη με την υπογραφή της νέας Σύμβασης Εργασίας με την οποία, παραμένουν οι μισθοί στα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς μειώσεις κ.λπ. Όμως κι εκεί, ανησυχούμε αφού δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την τουριστική σεζόν. Να σημειώσουμε πως αυτή την στιγμή η χώρα μας είναι ανάμεσα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων για τους δυνητικούς επισκέπτες από ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνον, αλλά αυτό απομένει να αποτυπωθεί στις κρατήσεις και φυσικά στην πράξη. Όλοι τηρούν στάση αναμονής και απλά, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει…».
Όσον αφορά στα επιδόματα, τις αναστολές κ.λπ. οι εργαζόμενοι κατάφεραν να λάβουν τα υπεσχημένα, τα οποία όμως δεν είναι αρκετά για να βγάλει μία οικογένεια τους χειμερινούς μήνες. Όταν ξεκίνησε η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (τα 534 ευρώ) ήταν ένα προσωρινό μέτρο, ώστε να βγούμε από την κρίση της πανδημίας. Ομως από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι σήμερα, κλείνουμε έναν… χρόνο! Έναν ολόκληρο χρόνο με κλειστή την εστίαση και με μία πολύ περιορισμένη τουριστική σεζόν. Καταλαβαίνουμε όλοι μας, ότι δεν πάει άλλο έτσι. Δεν μπορεί να συντηρηθεί μια οικογένεια με αυτά τα επιδόματα από την στιγμή που αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν άλλα εισοδήματα ή διευκολύνσεις π.χ. ΔΕΚΟ. Τώρα θα έρθουν και τα τέλη κυκλοφορίας ενώ η μείωση ενοικίου δεν ισχύει για όλες τις κατηγορίες. Καταφέραμε και πήραμε μια παράταση στα επιδόματα ανεργίας αλλά εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ζήσει κανένας έτσι…», λέει ο κ. Χότζογλου.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό ανέφερε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει, αφενός την πραγματική κατάσταση των εργαζομένων και αφετέρου την επόμενη μέρα, καθώς θα βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι χωρίς εργασία.
Τέλος να σημειωθεί πως υπάρχει ένα αισιόδοξο μήνυμα σε ό,τι αφορά τις επαναπροσλήψεις, στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις καθώς σε όλη την χώρα σημειώνεται ένα ποσοστό της τάξεως μέχρι και 100% σε μερικές περιοχές που είναι κυρίως τουριστικές. Σημείο αιχμής, ήταν η χρήση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που ευνοεί και καλύπτει τους ξενοδοχοϋπαλλήλους για την εργασία τους.