Η πανδημία αποδεικνύεται σαρωτική δύναμη σε όλα τα επίπεδα. Δεν πυροδότησε μόνο την βαθύτερη ύφεση εν καιρώ ειρήνης και ραγδαίες ανατροπές στον τρόπο ζωής μας, αλλά ήρθε να δοκιμάσει και τα όρια των δημοκρατικών θεσμών, όπως προκύπτει από την εφετινή έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο.
Η επίδοση της Ελλάδας
Η χώρα μας κατατάσσεται 37η μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών με βαθμολογία 7,39 στα 10. Την καλύτερη επίδοση αποσπά στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58. Στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7,5 και στις ελευθερίες των πολιτών με 8,53. Ωστόσο στη λειτουργία της κυβέρνησης λαμβάνει μόλις 5,21 και στην πολιτική συμμετοχή 6,11.
Η εικόνα στην υπόλοιπη Ευρώπη
Πολύ κοντά στην Ελλάδα είναι το Βέλγιο (36η θέση με 7,51 βαθμούς), η Σλοβενία (35η με 7,54) και η Κύπρος (34η με 7,56). Όσον αφορά στις χώρες της Ε.Ε. στην κατηγορία των προβληματικών δημοκρατιών συναντάμε επίσης την Ιταλία, αλλά και το σύνολο των χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ. Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών- μελών της Ένωσης εμφανίζει η Ρουμανία, ενώ πολύ χαμηλά στη κατάταξη είναι επίσης η Κροατία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο τρεις χώρες στην Ευρώπη βελτίωσαν τις επιδόσεις τους μέσα στο 2020. Πρόκειται για την Ιταλία, την Τουρκία και τη Βρετανία. Aν και με καλύτερη βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι, η γειτονική μας χώρας εξακολουθεί να μένει «μετεξεταστέα» με 4,48 που την οδηγεί στην 104η θέση. Η Βρετανία είναι στην 16η θέση (8,54) και η Ιταλία στην 29η (7,74). Στον αντίποδα 18 χώρες παρουσίασαν πτώση. Τη μεγαλύτερη επιδείνωση, όπως επισημαίνει ο Economist, την είχαμε στο επίπεδο των ατομικών ελευθεριών και στη λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα καμία χώρα δεν είδε την βαθμολογία της να ενισχύεται στις ελευθερίες των πολιτών, αφού το lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν άφησαν περιθώρια. Ακόμη και έτσι η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι η έδρα των 7 εκ των 10 κορυφαίων χωρών στην κατάταξη.
Πρωταθλητές και ουραγοί
Τα πρωτεία κρατάει η Νορβηγία με 9,81 και ακολουθούν η Ισλανδία με 9,37 και η Σουηδία με 9,26. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς, ενώ στα επόμενα σκαλοπάτια συναντάμε ακόμη τρεις ευρωπαϊκές χώρες, την Φινλανδία, την Δανία και την Ιρλανδία. Στην 9η θέση φιγουράρει η Αυστραλία και τη δεκάδα συμπληρώνει η Ολλανδία. Όσο για τις ΗΠΑ είναι στην 25η θέση, στην κατηγορία των προβληματικών δημοκρατιών, με βαθμολογία 7,92.
Η υποσαχάρια Αφρική δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα στον δείκτη δημοκρατίας, με τη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική να ακολουθούν. Στην Ανατολική Ευρώπη και στην Λατινική Αμερική η εικόνα είναι παρόμοιο. Και οι δύο περιοχές έχουν αδύναμη πολιτική κουλτούρα και μεγάλη δυσκολία στην συγκρότηση θεσμών που προστατεύουν το κράτος δικαίου και τους πολίτες.
Πηγή: moneyreview.gr