Ειδήσεις

Γιάννης Πλακιωτάκης: «Μειώθηκαν 95% οι προσφυγικές ροές»

Οι προσφυγικές ροές τον Ιανουάριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι μειώθηκαν πάνω από 95%, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret, με τον Παναγιώτη Τζένο, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Παράλληλα, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι οι προσπάθειες παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μας συνεχίζονται, ενώ εξήρε τις προσπάθειες του λιμενικού σώματος στην αποτροπή εισόδου.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο νησιωτικής πολιτικής είπε πως επιλύονται προβλήματα ενώ δημιουργούνται μηχανισμοί.

 

Ολόκληρη η συνέντευξη Πλακιωτάκη στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές ροές ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε: «Για τον Ιανουάριο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020 υπάρχει μια μείωση των ροών πάνω από 95%, αυτό οφείλεται προφανώς στη στάση των στελεχών μας όπου η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων συνεχίζεται στο μέγιστο βαθμό και βέβαια οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες. Η προσπάθεια των παράνομων μεταναστών να εισέλθουν στη χώρα μας συνεχίζεταιτα στελέχη μας όμως βρίσκονται εκεί 24 ώρες το 24ωρο και φυλάσσουν τα θαλάσσια σύνορά μας που είναι βεβαίως και σύνορα της Ευρώπης».

Για τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για push back ξεκαθάρισε: «Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές καταλαβαίνουν όλοι ότι η αποτελεσματική στάση του Λιμενικού Σώματος  που ουσιαστικά έχει φράξει τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας έχει δυσαρεστήσει πολλούς. Θέλω όμως να σας επιβεβαιώσω ότι τα στελέχη μας αντιδρούν με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή για αυτό και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, και βέβαια εμείς συνεχίζουμε να ενισχύουμε το Λιμενικό Σώμα με επιχειρησιακά μέσα και επιχειρησιακά συστήματα που αυτά σε  πολύ μεγάλο βαθμό αυξάνουν την αποτελεσματικότητα και την αποφασιστικότητα του Σώματος».

Αναφορικά με τους εγκλωβισμένους ναυτικούς λόγω της πανδημίας σημείωσε: «Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε κινηθεί σε δύο επίπεδα, σε διεθνές επίπεδο με παρεμβάσεις μου στο Γραμματέα του Διεθνούς  Ναυτιλιακού Οργανισμού που του είχα επισημάνει το συγκεκριμένο ζήτημα και βέβαια σε εθνικό επίπεδο όπου αναγνωρίσαμε τους ναυτικούς  ως ουσιώδες εργαζόμενους με αποτέλεσμα μόνο από τον Πειραιά να έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 10 χιλιάδες αλλαγές πληρωμάτων και επαναπατρισμοί πληρωμάτων παρόλο που ο Πειραιάς δεν είναι ένα από τα κομβικά λιμάνια που γίνονται  αλλαγές πληρωμάτων. Σε πολλές χώρες ακόμα αεροδρόμια και λιμάνια είναι κλειστά οπότε αυτό δυσχεραίνει σε μεγάλο βαθμό τον επαναπατρισμό των ναυτικών αλλά και τις αλλαγές των πληρωμάτων επομένως χρειάζεται και στενότερη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο αλλά και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που ισχύουν σε κάθε χώρα αυτό δυσχεραίνει να προχωρήσουμε σε αλλαγές πληρωμάτων. Άρα η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος είναι ανάλογη με την επιδημιολογική κατάσταση που ισχύει σε κάθε χώρα». 

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο δήλωσε: «Η νησιωτική πολιτική από συστάσεως του ελληνικού κράτους ποτέ δεν  είχε αντιμετωπιστεί με ένα ολιστικό σχέδιο και μέσα από ένα πλαίσιο που μπορεί να προσδώσει και να ενδυναμώσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιωτικού χώρου. Εμείς δημιουργήσαμε το πλαίσιο, αυτό μας φώναζε η ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια «δημιουργήστε το πλαίσιο για να μπορούμε να το χρηματοδοτήσουμε», επιπλέον όμως θεσμοθετήσαμε συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για να στηρίξουμε και τους νησιώτες μας αλλά και εργαλεία για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα. Και βεβαίως δημιουργήσαμε και μηχανισμούς πρώτον να ελέγξουμε την αποδοτικότητα των συγκεκριμένων μέτρων και μέσα από το νομοσχέδιό μας επίσης δημιουργούμε τις βάσεις για συνεργασία της «τετραπλής έλικας» δηλαδή του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, των πανεπιστημιακών φορέων και την κοινωνία των πολιτών.  Άρα με τρόπο πλέον συντεταγμένο και ολοκληρωμένο αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα της νησιωτικότητας της χώρας που κατοικεί το 15% του ελληνικού πληθυσμού. Καταλαβαίνουμε ότι ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της αυξημένης προκλητικότητας, της έντασης, του μεταναστευτικού το να στηρίξουμε το νησιώτη να μείνει στον τόπο καταγωγής του και να ενισχύσουμε τη νησιωτική επιχειρηματικότητα αποκτά πλέον εθνικές διαστάσεις το συγκεκριμένο εγχείρημα».

Αναφορικά με την επίσκεψή του στην επισκευαστική βάση του Λιμενικού Σώματος στην Ελευσίνα ανέφερε: «Η συγκεκριμένη βάση δρομολογήθηκε από το 2004 έκτοτε όμως δεν έχουν δημιουργηθεί οι ανάλογες υποδομές. Εμείς σε συνεργασία με την ΚΤΥΠ δρομολογούμε συγκεκριμένες μελέτες έτσι ώστε να μπορεί η συγκεκριμένη βάση να χρηματοδοτηθεί, και ήδη το έχουμε εντάξει στο ταμείο εσωτερικής Ασφάλειας με 20 εκατομμύρια διότι τα επόμενα χρόνια το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει δεκάδες πλοία οπότε χρειάζεται μια σύγχρονη επισκευαστική βάση».

Τέλος, αναφορικά με την υπόθεση του θανάτου του Σ.Βαλυράκη ανέφερε: «Διαβεβαίωσα την κα Βαλυράκη ότι τα έμπειρα στελέχη του Λιμενικού Σώματος  δεν θα αφήσουν καμία πτυχή της συγκεκριμένης υποθέσεως χωρίς να υπάρχει πλήρη εξιχνίαση.  Θα φωτίσουμε κάθε σημείο κα κάθε πλευρά της συγκεκριμένης υπόθεσης».

Πηγή: parapolitika.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου