Ρεπορτάζ

«Καλά τα νέα από την Ε.Ε. για επιχειρήσεις και εστίαση»

Παρά το γεγονός πως η πανδημία του κορωνοϊού ‘χτύπησε’ αλύπητα την επιχειρηματικότητα και κλάδους, όπως η εστίαση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθεί χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την ενίσχυσή τους.

Αυτό δηλώνει στην «δημοκρατική» ο οικονομικός σύμβουλος – οικονομολόγος και μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Λουκαράς, αναλύοντας τα νέα που είναι… ενθαρρυντικά και θα βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα σε όλη την χώρα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την προηγούμενη εβδομάδα, τροποποίησε το προσωρινό πλαίσιο. Στο πλαίσιο αυτό ‘κουμπώνουν’ όλα τα κράτη – μέλη και ενεργούν για να ενισχύσουν τις οικονομίες τους, προκειμένου να μην παραβούν τους κανόνες ανταγωνισμού. Δηλαδή, οι κρατικές ενισχύσεις που δίδονται (δάνεια, επιχορηγήσεις, προγράμματα κ.λπ.) γίνονται με βάση αυτό το πλαίσιο.
Αυτό ισχύει από τον Μάρτιο του 2020 και τροποποιείται κατά καιρούς. Η τελευταία τροποποίηση έχει σημαντικές αλλαγές για τα κράτη – μέλη τα οποία συνοψίζονται στα εξής σημεία:
1. Παρατείνεται η διάρκεια ισχύος μέχρι το τέλος του έτους 2021. Που σημαίνει πρακτικά ότι τα κράτη – μέλη έχουν την δυνατότητα, όλο το 2021 να έχουν ενεργά εργαλεία στήριξης –αφού με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, όλες οι χώρες χρειάζονται οικονομικές ενισχύσεις.
2. Δίνει το δικαίωμα στα κράτη – μέλη που ήδη έχουν χορηγήσει διάφορα βοηθήματα (π.χ. η Ελλάδα έχει επιλέξει την Επιστρεπτέα Προκαταβολή) εάν τους επιτρέψουν τα δημοσιονομικά τους, να μην τα επιστρέψουν.
Το αφήνει, στην διακριτική ευχέρεια του κάθε κράτους – μέλους, αναλόγως των δυνατοτήτων τους. Καταλαβαίνετε πως όποιο κράτος – μέλος της Ε.Ε. αποφασίσει να κάνει κάτι, δεν μπορεί να αποφασίζει μόνο του τις κινήσεις του, χωρίς να υπάρχει το αντίστοιχο πλαίσιο έγκρισης στην Ευρώπη.
3. Επίσης, αυξάνει τα όρια ενισχύσεων. Για κάθε επιχείρηση, υπήρξε ένα ‘πλαφόν’ στα χρήματα απορρόφησης αυτή την περίοδο (χωρίς να υπάρχει περιορισμός εάν είναι κλειστή ή όχι). Υπήρχαν δηλ. κάποια όρια, ανάλογα με το πακέτο που ελάμβανε μια επιχείρηση, ανάλογα με τα τον κλάδο κ.λπ. Αυτά διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν –αφού κάποιες επιχειρήσεις είχαν εξαντλήσει αυτά τα όρια και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν άλλες ενισχύσεις.
4. Επιπλέον, αποφασίστηκε να δοθούν κίνητρα μέσω νομοθετήματος που θα έρθει τον προσεχή Μάρτιο, το οποίο θα δώσει στο κράτος τη δυνατότητα να επιδοτήσει πάγιες και ανελαστικές δαπάνες (τύπου ΝΗΣΙΔΑ) για όλες τις επιχειρήσεις που επλήγησαν, έχουν μείωση τζίρου, εμφανίζουν ζημίες κ.λπ.
Γενικότερα, η Ε.Ε. με την τροποποίηση αυτή, άνοιξε πολύ την βεντάλια των δυνατοτήτων για το κάθε κράτος – μέλος. Συνεπώς, το κάθε κράτος, θα πρέπει να παλέψει τώρα, με βάση τις δικές του δυνάμεις.
Καταλαβαίνουμε όλοι ότι με αυτό τον τρόπο θα ενεργοποιηθεί η αγορά. Ένας τεχνικός τρόπος για την Ελλάδα είναι να χρησιμοποιήσει τις προκαταβολές από το Ταμείο Ανάκαμψης του οποίου ο προϋπολογισμός είναι 32δις ευρώ.
Το ένα μέρος είναι δανειακό και η χώρα μας, θα χρησιμοποιήσει αυτούς τους πόρους με διάφορους τρόπους. Η προκαταβολή (γύρω στα 4δις ευρώ) θα έρθει σύντομα και θα βοηθήσει να ‘ξεμπλοκάρουν’ κάποιες δράσεις χρηματοδοτικές» όπως είπε.

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ
ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ Η ΕΣΤΙΑΣΗ
Μία ενίσχυση αφορά στην επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Αυτή η δράση έγινε το περασμένο καλοκαίρι και επαναλαμβάνεται τώρα.
Επιπλέον, αναμένεται ένα πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ-2 για τα επιχειρηματικά δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις –αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο.
«Το πρόγραμμα τύπου ΝΗΣΙΔΑ θα ελέγξει όλες τις ανελαστικές δαπάνες, μείωση τζίρου, ζημίες, πάγιες λειτουργικές ανάγκες, ενοίκια κ.λπ. τα οποία θα καλύψει. Επιπλέον, αναμένεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νούμερο 6 –η οποία δεν θα είναι δανειακού τύπου και θα διατεθεί στην Εστίαση. Δυστυχώς, είναι ένας κλάδος που έχει πληγεί πάρα πολύ και η Ε.Ε. θέλει να δώσει ενισχύσεις» λέει ο κ. Λουκαράς.
– Ταυτόχρονα, για τις ΜμΕ κλείνει το ΕΣΠΑ 2014-2020 από το υπουργείο Ανάπτυξης.
– Ωστόσο, αυτή την περίοδο ‘τρέχει’ ένα επιδοτούμενο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου κατασκευάσουν ιστοσελίδες (e-shop) –μικρού προϋπολογισμού.
– Την ίδια ώρα, αναμένουμε μια νέα δράση – χρηματοδοτικά εργαλεία ως ενισχυτική προς το ΕΣΠΑ για την Εστίαση ενώ είναι ανοιχτός και ο Αναπτυξιακός Νόμος για επενδύσεις άνω των 100.000 ευρώ.
«Ταυτόχρονα, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει χορηγήσει εγγυήσεις προς τις ελληνικές τράπεζες για να τρέξουν αυτά τα προγράμματα. Γενικότερα, περιμένουμε ένα εξάμηνο με κινητικότητα για την ενίσχυση και στήριξη της επιχειρηματικότητας. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ζήσει με επιδόματα και δάνεια γι αυτό και κάποια στιγμή πρέπει να επαναλειτουργήσει η αγορά…», κατέληξε ο κ. Λουκαράς.
Όσον αφορά στο πρόγραμμα ΝΗΣΙΔΑ έχουν κατατεθεί 10.180 αιτήσεις στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) και βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης από την ΕΦΕΠΑΕ. Οι εκτιμήσεις λένε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ξεκινήσουν οι πληρωμές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου