Συνεντεύξεις

Aλ. Mητρόπουλος: «Ο κορωνοϊός βρήκε τη χώρα μας, δυστυχώς, στη στενωπό της μνημονιακής “κανονικότητας”»

«Ο κορωνοϊός βρήκε τη χώρα μας δυστυχώς στη στενωπό τής μνημονιακής ‘κανονικότητας’».
Αυτό υπογραμμίζει μεταξύ άλλων στην «δ» ο κ. Αλέξης Π. Μητρόπουλος- Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ αναφορικά με την κατάσταση όπως έχει δημιουργηθεί στην χώρα μας με την πανδημία του κορωνοϊού. Αναφέρει ακόμη ότι οι μισοί συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 € μεικτά αυτή την στιγμή, ενώ αναλύει τι γίνεται με την προσωρινή σύνταξη και τις εκκρεμείς συντάξεις.
Κύριε Μητρόπουλε, κλείνουμε σχεδόν ένα χρόνο από την κρίση με την πανδημία του κορωνοϊού και βλέπουμε να χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας, ενώ η ΓΣΒΕΕ δηλώνει ότι περίπου το 40% των επιχειρήσεων δεν ξέρει εάν θα επαναλειτουργήσουν. Πώς είναι τα πράγματα στη χώρα μας;
Η πανδημία, η αβεβαιότητα για το μέλλον και ο φόβος τού θανάτου τοποθετούν σε δεύτερη μοίρα τη γενικευμένη οικονομική κρίση που πάντως σοβεί και διαρκώς μεγαλώνει.
Ο κορωνοϊός βρήκε τη χώρα μας δυστυχώς στη στενωπό τής μνημονιακής «κανονικότητας». Πανδημία και μνημονιακή διακυβέρνηση έπληξαν και εξακολουθούν να πλήττουν, από κοινού, την οικονομία και την κοινωνία.  Ευχόμαστε όλοι οι συμπατριώτες μας να βγουν υγιείς από αυτή την περιπέτεια ώστε να βρουν το θάρρος και τη δύναμη να αντιμετωπίσουν τη νέα επιδείνωση της οικονομικής κρίσης.
Στο βάθος του φθινοπώρου (αν έχει προχωρήσει καλά το πρόγραμμα εμβολιασμού) θα αρχίσουμε να μετράμε με ακρίβεια τις πληγές τής οικονομικής κρίσης.
Είναι βέβαιο ότι η ανεργία θα ξεπεράσει τα νούμερα και της χειρότερης μνημονιακής χρονιάς. Πολλά καταστήματα, γραφεία, εργαστήρια και βιοτεχνίες τής μικρομεσαίας οικονομίας δεν θα ξαναλειτουργήσουν, όχι μόνο επειδή η πανδημία θα τους έχει δημιουργήσει τελεσίδικα δεδομένα, αλλά και επειδή μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες και αλυσίδες, παρόμοιων ή υποκατάστατων προϊόντων, καθώς και διεθνείς οικονομικές οντότητες υπηρεσιών που καραδοκούν και καταλαμβάνουν θέσεις στην οικονομία και την κοινωνία, θα καλύψουν το πεδίο τής επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Ας μην λησμονούμε, εξάλλου, ότι εδώ και μία τετραετία οι πολλάκις ανακεφαλαιοποιημένες με χρήματα των πολιτών Τράπεζες έχουν περάσει σε ξένα χέρια και έχουν ενταχθεί είτε στη λογική του νομαδικού κεφαλαίου είτε στις επιδιώξεις ξένων ανταγωνιστικών οικονομιών.
Αυτή την περίοδο τής πανδημίας όλοι οι συναλλασσόμενοι με τις ετεροδιοικούμενες Τράπεζες, που κατέχουν την εθνική αποταμίευση, έχουν «λάβει πείραν» της σκληρής τους στάσης που δεν υπολογίζει ούτε πανδημία ούτε ανεργία ούτε κοινωνική ταλαιπωρία.
Και ως επιστέγασμα αυτών, ήρθε και η Έκθεση Πισσαρίδη να συμβάλλει στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, στην απίσχνανση των εργατικών εγγυήσεων και στην περαιτέρω ελαστικοποίηση της εργασίας που θα οδηγήσουν, όχι μόνο στη συντήρηση ενός υψηλού ποσοστού ανεργίας, αλλά και στη δημιουργία ενός νέου εργασιακού «πρεκαριάτου».
Οι διαχρονικοί παρατηρητές του κοινωνικού γίγνεσθαι προσπαθούμε απροκατάληπτα να βρούμε από που οι κυβερνώντες και πολλοί άλλοι αντλούν την αισιοδοξία τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όπως τα ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο 2021, οι μισοί σχεδόν συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη έως 700 € μεικτά! Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Είναι προφανές, ακόμη και για τον πλέον κακόπιστο επικριτή του Κοινωνικού Κράτους, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συνταξιούχων ζει περίπου στο όριο της φτώχειας, όχι όπως διαρκώς αναπροσδιορίζεται προς τα κάτω, αλλά όπως μετριόταν προ των Μνημονίων (βλ. την από 1-2-2021 ανακοίνωση της ΕΝΥΠΕΚΚ)!
Έτσι, καταρρίπτεται για άλλη μία φορά, η αναληθής θεωρία των δημοσιολόγων του Μνημονίου ότι οι Έλληνες συνταξιούχοι απολαμβάνουν δήθεν παχυλές συντάξεις. Αυτό το ψεύδος βεβαίως, όπως και το ηλικιακό όριο εξόδου (που είναι από τα υψηλότερα στην ΕΕ και αποτέλεσε τη μνημονιακή προμετωπίδα), έχει αποδειχθεί ήδη από τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου, όταν ο εκ των Γερμανών τής Επιτροπής Σοφών διάσημος οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ (βλ. το βιβλίο του «Επιστροφή στο μάρκο;», Εκδ. Οίκος Πόλις, 2012) απέδειξε ότι οι Έλληνες και εργάζονται περισσότερο και εξέρχονται στη σύνταξη αργότερα από τους Γερμανούς εργαζομένους. Και όλα αυτά προτού θεσπιστούν τα πιο δραστικά μνημονιακά ασφαλιστικά μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης!
Κανένας όμως από αυτούς τους μνημονιακούς πολιτικούς και δημοσιολόγους, που πέτυχαν να έχουμε σήμερα μια Βουλή κατά 95% μνημονιακή, δεν ζήτησε συγγνώμη για τα όσα ψεύδη διέδιδαν, που, κατά τον Πρόεδρο Ομπάμα (βλ. το βιβλίο του «Η Γη της Επαγγελίας»), είχαν σκοπό να αποδεχθούν οι Έλληνες το «επιτίμιο τιμωρίας» ως …δίκαιη ανταμοιβή τής …καλοπέρασής τους.
Εν πάσει περιπτώσει, η όλο και μειούμενη συνταξιοδοτική δαπάνη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των Μνημονίων και κυρίως του γ’ γενικευμένου και ανακεφαλαιωτικού των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ν. 4336/2015) που ψήφισαν όλα τα μνημονιακά κόμματα, σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων, θα απομειώνει συνεχώς τις συντάξεις, πολύ περισσότερο που ο ασφαλιστικός λογαριασμός θα αποστερηθεί σημαντικών πόρων.
Για παράδειγμα, ο νέος λογαριασμός τής επικουρικής σύνταξης, που θα γίνει αντικείμενο διαχείρισης ιδιωτικών εταιριών, θα παύσει να αιμοδοτεί την επικουρική σύνταξη των νυν συνταξιούχων κι επομένως κάθε επόμενη κυβέρνηση (σύμφωνα και με τη μνημονιακή «λογική») θα αναγκαστεί να μοιράζει το γλίσχρο κεφάλαιο τής επικούρησης μεταξύ όλο και περισσότερων συνταξιούχων. Δηλαδή θα παύσει να λειτουργεί η αλληλεγγύη των γενεών, όπου οι εισφορές των νέων εργαζομένων εξασφάλιζαν τις συντάξεις των παλαιών.

• Τι γίνεται με την προσωρινή σύνταξη και τις εκκρεμείς συντάξεις; Πώς θα καταβάλλεται εφεξής και με ποια δεδομένα;
Ο ν. 4714/2020 (άρθρα 115-116) που ψηφίστηκε στις 31-1-2020 (ΦΕΚ Α’ 148) προέβλεπε ότι, μέχρι της τελικής εκκαθάρισης της σύνταξης, ο αιτών θα δικαιούται προσωρινή σύνταξη ίση με το 80% (στα Ταμεία Μισθωτών), ίση με το 70% (Ταμείο Απασχολουμένων-Επιστημόνων-Αγροτών) και το 50% (Δημόσιο).
Αυτές τις ημέρες ο νέος υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καίτοι και ο ίδιος ψήφισε τον ν. 4714/2020, εξήγγειλε ότι οι αιτούντες σύνταξη θα λαμβάνουν μόνο το 35% που αποτελεί την εθνική σύνταξη, ήτοι 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και 346 ευρώ για 15ετή. Στις επικρίσεις ότι έτσι καταστρατηγείται ο ν. 4714/2020, προτού καν εφαρμοστεί, ο υπουργός απαντά ότι θεσμοθετείται ένα νέο είδος μιας «ΠΡΟ-προσωρινής» σύνταξης.
Είναι προφανές ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός με την ανάληψη του υπουργείου Εργασίας από των γνωστών νεοφιλελεύθερων απόψεων νέο υπουργό, έγινε και για να συρρικνωθούν περαιτέρω οι παροχές προς τους συνταξιούχους ώστε η συνταξιοδοτική δαπάνη να παραμείνει εντός του ποσοστού-«πλαισίου» του Μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που όμως όλοι (και ο σημερινός υπουργός εργασίας) ψήφισε.

• Εξηγείστε μας τι έγινε με την απόφαση-«βόμβα» από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών (632/2021). Θα καταβάλει αυτά που υποχρεούται η κυβέρνηση για τα Δώρα του 11μήνου (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) σε όλους τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους;
Η υπ’αριθ. 632/2021 απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών είναι μια πολύ σημαντική δικαστική εξέλιξη. Διατάσσει την κυβέρνηση να δώσει τα Δώρα του 11μήνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους ή τους κληρονόμους τους. Αντιλαμβάνεστε ότι το διατακτικό της αφορά κυρίως τους χαμηλοσυνταξιούχους (αγρότες, συνταξιούχους-πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, αναπήρους και συνταξιούχους λόγω θανάτου) που δεν είχαν περικοπές λόγω της χαμηλής τους σύνταξης και προσδοκούσαν να εισπράξουν τα Δώρα του 11μήνου, που επιδίκασε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ’αριθ. 1439/2020 απόφασή της.
Μεμονωμένες και θαρραλέες δικαστικές αποφάσεις που ερμηνεύουν σωστά το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν εφαρμόζονται, εκτός και αν τις αποδεχθεί το Ελληνικό Δημόσιο, πράγμα σπάνιο.
Το Ελληνικό Δημόσιο, προσβλέποντας στην ανατροπή τέτοιων ελπιδοφόρων αποφάσεων αναμένεται να ασκήσει εφέσεις και αναιρέσεις κατά των πρωτόδικων αποφάσεων στα Ανώτατα Δικαστήρια.
Εκεί τα περιθώρια της δικαίωσης των προσφευγόντων συνταξιούχων στενεύουν, πολύ περισσότερο που στο εποικοδόμημα των τριών συντεταγμένων λειτουργιών έχει δημιουργηθεί η συνείδηση ότι όσοι ανώτατοι λειτουργοί αναγνωρίζουν ως συνταγματικό τον δημοσιονομικό κανόνα και τους ορισμούς των Μνημονίων, επιβραβεύονται με ανώτατες πολιτικές και πολιτειακές θέσεις. Τα παραδείγματα είναι ορατά δια γυμνού οφθαλμού και δεν χρήζουν περαιτέρω συγκεκριμενοποίησης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου