Ανάγκα και οι… πολίτες πείθονται, φαίνεται ότι είναι το νέο υγειονομικό «δόγμα» στο Ισραήλ. Κι έτσι, η υπηρεσιακή κυβέρνηση Νετανιάχου επεξεργάζεται πλέον νέα σχέδια για την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας, μέσω του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού. Πώς; Μέσω του πειθαναγκασμού.
Σχεδόν τα 2/3 των Ισραηλινών πολιτών έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου. Ωστόσο, τα τελευταία 24ωρα, το εθνικό πρόγραμμα –χαρακτηριζόμενο ως το πλέον πετυχημένο παγκοσμίως- έχει κατά τι επιβραδυνθεί.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ισραηλινού υπουργείου Υγείας, οι αριθμός των χορηγούμενων δόσεων έχει μειωθεί αυτήν την εβδομάδα σε 130.000 ημερησίως, από 200.000 που ήταν πριν.
Με βάσει λοιπόν αυτά τα δεδομένα, αλλά και την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης της οικονομίας, ενόψει των νέων πρόωρων εκλογών στις 23 Μαρτίου (που θα κρίνουν εν πολλοίς την πολιτική επιβίωση του υπόδικου για διαφθορά πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετιάχου) ο υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελστάιν, ανακοίνωσε νέα σχέδια.
Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο, ανέφερε, -κοντολογίς έναν μήνα πριν ξαναστηθούν στο Ισραήλ οι κάλπες- εξετάζεται η επαναλειτουργία εγκαταστάσεων αναψυχής, ξενοδοχείων και γυμναστηρίων, στο πλαίσιο της χαλάρωσης της τρίτης εθνικής καραντίνας. Πλην όμως όχι για όλους…
Ελεύθερη πρόσβαση θα έχουν εξ ορισμού μόνον όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν αποκτήσει ανοσία στον κοροναϊό. Κι αυτό θα είναι εφικτό, τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός, μέσα από μία επίσημη εφαρμογή που θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία. Θα συνδέει το προφίλ των χρηστών με τα αρχεία του υπουργείου Υγείας. Κι έτσι θα διαπιστώνεται εάν έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19 ή εάν έχουν ασθενήσει με κοροναϊό, αναπτύσσοντας αντισώματα απέναντι στη νόσο.
Όσο για τους υπόλοιπους; «Θα μπορούν να κάνουν τεστ και, εφόσον τα αποτελέσματα είναι αρνητικά, θα εμφανίζονται στην εφαρμογή για έως και 72 ώρες από τη διενέργειά του», γράφει το πρακτορείο Reuters.
«Αρχικά υπό τον κωδικό «Green Passport»» -επί του οποίου συμφώνησαν διμερώς, στις αρχές της εβδομάδας ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νετανιάχου, προς διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των δύο χωρών- «το σύστημα μετονομάστηκε σε «Green Pass»», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, «σε μια προφανή προσπάθεια να διαλυθούν οι εικασίες για εφεξής απρόσκοπτα ταξίδια στο εξωτερικό».
Οργουελικό σκηνικό…
Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ των «Times of Israel» , «αξιωματούχοι του υγειονομικού τομέα ευελπιστούν να βρουν τρόπους, ώστε να καταστήσουν τα διαγνωστικά τεστ πιο δύσκολα, περιορίζοντάς τα σε αριθμό και μειώνοντας τα κέντρα για τη διενέργειά τους». Τελικός στόχος, προσέθεσαν, είναι «να ενθαρρυνθούν έτσι περισσότεροι πολίτες να εμβολιαστούν»…
Μιλώντας ανωνύμως στο ισραηλινό δίκτυο «Channel 12», πηγή του ισραηλινού υπουργείου Υγείας τόνισε ότι ήδη καταρτίζεται λίστα δραστηριοτήτων, η συμμετοχή στις οποίες θα καταστεί εξαιρετικά δύσκολη για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Ειδικά «εάν αναγκάζονται», συμπλήρωσε, «να πληρώνουν για να κάνουν τεστ κάθε δύο ημέρες»…
Οι δραστηριότητες στις οποίες, μάλιστα, αναφέρθηκε δεν ήταν μόνον «η μετάβαση στο γυμναστήριο ή σε ένα εστιατόριο», αλλά και «στους χώρους εργασίας». Σύμφωνα με τους «Times of Israel», ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας ανέφερε ότι ήδη εξετάζει την κατάθεση νομοσχεδίου, που θα επιτρέπει στους εργοδότες να απαγορεύουν την προσέλευση στη δουλειά σε όσους εργαζόμενους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
Προειδοποίησε, δε, ότι η ίδια απαγόρευση θα μπορούσε να επιβληθεί και σε όσους απασχολούνται στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα ή οι μη εμβολιασμένοι δάσκαλοι να υποχρεώνονται στο εξής να προσκομίζουν διαγνωστικό τεστ ανά διήμερο.
Κι όλα αυτά, παρατηρεί το Bloomberg, την ώρα που «ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως δεν είναι σαφές εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μολύνουν τους άλλους, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικοί». Όσο για τα λεγόμενα «διαβατήρια» εμβολιασμού; Ο ΠΟΥ έχει ήδη κρούσει «καμπανάκι», μιλώντας για περαιτέρω επιδείνωση των ανισοτήτων, δεδομένου ότι δεν έχουν όλη ίση πρόσβαση στα εμβόλια.
Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάλλου, ο προβληματισμός για το αμφιλεγόμενο θέμα περισσεύει. Πέραν από τα ηθικά, εγείρονται και ερωτήματα προστασίας των προσωπικών μας δεδομένων, ενώ τυχόν περιορισμοί στις ενδοκοινοτικές μετακινήσεις θα υπονόμευαν την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και πολιτών.
Πηγή: in.gr