Ειδήσεις

Οι νέες προτεραιότητες για τους εμβολιασμούς-Μετά τους 60άρηδες θα ακολουθήσουν συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες

Με το βλέμμα στραμμένο στους υγειονομικούς δείκτες, ώστε η χώρα να περάσει το επόμενο δύσκολο δίμηνο με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια, κινείται η κυβέρνηση, αλλά παράλληλα σχεδιάζει ένα πλέγμα κινήσεων προκειμένου μετά το Πάσχα να επανέλθει στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μια «νέα κανονικότητα» και να δοθεί ανάσα στην κοινωνία και στην οικονομία.

Στο ανωτέρω πλαίσιο έχουν αρχίσει να συζητούνται και τα επόμενα βήματα στο μέτωπο του εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο, μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των εμβολίων στους άνω των 60 και σε ομάδες με ιδιαίτερα βαριά νοσήματα, τη σκυτάλη να μην πάρουν νεότερες ηλικιακά κατηγορίες, αλλά επαγγελματικοί κλάδοι. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο άφησε, μάλιστα, ανοικτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη Τετάρτη στον ΣΚΑΪ και στον Αλέξη Παπαχελά. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε ποιες προτεραιότητες πλέον θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τώρα οι προτεραιότητες –και θέλω να το τονίσω αυτό– είναι αμιγώς υγειονομικές.

Δεν παρεμβαίνουμε καθόλου, ό,τι μας λέει η Επιτροπή κάνουμε. Οταν όμως θα έχουμε λύσει το ζήτημα των ευάλωτων, τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες, πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί».

Οπως αναφέρεται, οι κλάδοι που θα επιλεγούν πρώτοι –αλλά όχι απαραίτητα με τη συγκεκριμένη σειρά–, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτούς έρχονται σε επαφή με πολύ και διαφορετικό κόσμο, είναι οι εξής: εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, ντελίβερι, μέσα μαζικής μεταφοράς, εκπαιδευτικοί και δικαστικοί. Πάντως, με δεδομένο ότι το νέο σχήμα εμβολιασμού θα αφορά την περίοδο από τον Ιούνιο και μετά, οπότε και ο χρόνος για να κλείσουν σχολεία και δικαστήρια θα μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως προτεραιότητα θα δοθεί στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, που έχουν πληγεί και περισσότερο από την υγειονομική κρίση. Πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι τότε θα υπάρχει επάρκεια εμβολίων, άρα είναι πιθανό να μη χρειαστεί να γίνει επιλογή.

• Ποιους χτύπησε η πανδημία στην Ελλάδα

Ειδικά η στήριξη του τουρισμού αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, καθώς αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, ενώ τα έως τώρα μηνύματα από το εξωτερικό για την έλευση τουριστών δεν είναι ενθαρρυντικά. «Ο κόσμος είναι πολύ επιφυλακτικός», λέγεται χαρακτηριστικά, αλλά εκφράζεται η ελπίδα ότι το κλίμα θα αρχίσει να αλλάζει όσο οι εμβολιασμοί θα προχωρούν και η επιδημιολογική εικόνα στις περισσότερες χώρες θα βελτιώνεται. Για την αύξηση των τουριστών σε σχέση με πέρυσι η κυβέρνηση επενδύει ιδιαίτερα στο γεγονός ότι φέτος θα υπάρχουν πολύ περισσότερα rapid tests, που θα καθιστούν ευκολότερες τις μετακινήσεις, ενώ υποβοηθητικά θα λειτουργήσει και το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» που έχει προτείνει ο πρωθυπουργός. Εάν αυτό δεν υιοθετηθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα επιδιωχθούν διμερείς συμφωνίες, κυρίως με χώρες όπου τα εμβολιαστικά προγράμματα έχουν προχωρήσει, όπως η Βρετανία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Επί του παρόντος, προτεραιότητα αποτελεί η πιστή τήρηση του υφιστάμενου lockdown, ώστε να υπάρξει γρήγορα αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου. Οπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός, ουσιαστικά μέχρι το Πάσχα θα ισχύσει ένα σύστημα «βεντάλιας», δηλαδή χαλάρωσης και αυστηροποίησης των μέτρων. Λέγεται χαρακτηριστικά ότι «η προοπτική είναι δεκαπέντε ημέρες ανοικτά και δεκαπέντε κλειστά».

Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται σκέψεις να υπάρξουν ορισμένες κρίσιμες τροποποιήσεις όσον αφορά το πώς θα γίνει το «άνοιγμα» στην Αττική και στις άλλες «κόκκινες» περιοχές μόλις η επιδημιολογική εικόνα το επιτρέψει. Ειδικότερα εξετάζεται:

• Λιανεμπόριο και σχολεία να ανοίξουν ταυτόχρονα και όχι με μία ή δύο εβδομάδες διαφορά.

• Στα καταστήματα λιανεμπορίου να επιτρέπεται με μέτρα προφύλαξης και περιορισμούς η είσοδος των πελατών.

• Να ανοίξουν τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, ενώ γυμνάσια και λύκεια να λειτουργούν εναλλάξ ανά εβδομάδα, ώστε οι μεγαλύτεροι μαθητές να μην αποκοπούν πλήρως από την εκπαιδευτική διαδικασία εντός της τάξης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, όταν την περασμένη Τρίτη ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να ζητήσει από τους ειδικούς νέα εισήγηση προκειμένου να μπει η Αττική σε σκληρό lockdown, η περιφέρεια δεν είχε φθάσει στο όριο του κόκκινου συναγερμού. Ομως, ο κ. Μητσοτάκης και οι στενοί συνεργάτες του εκτίμησαν πως δεν θα πρέπει να χαθεί χρόνος και να δημιουργηθεί ο κίνδυνος «η κατάσταση να ξεφύγει». Επίσης, καμπανάκι κινδύνου χτύπησαν οι κ. Σωτ. Τσιόδρας και Γκ. Μαγιορκίνης. Εξάλλου πλέον υπάρχει, εκτός των άλλων, μεγάλη διάδοση της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, που φθάνει το 50% των κρουσμάτων. Αντιθέτως, ελάχιστα είναι τα κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης που έχουν ανιχνευθεί.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου