Αιτία ξεσηκωμού και σφοδρών αντιδράσεων από τους αιρετούς σε αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού αλλά και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, πρέπει να είναι το σχέδιο νόμου, που έθεσε προς διαβούλευση το υπουργείο Τουρισμού και αφορά τις Ιαματικές Πηγές.
Προφανώς αναζητώντας έσοδα και έχοντας ως στόχο αργότερα το «ξεπούλημα» των πλουτοπαραγωγικών πόρων της αυτοδιοίκησης, η κυβέρνηση προχωρά στην σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, που θα ελέγχεται σε ποσοστό 80% από το κράτος ενώ με ένα αναιμικό 20% θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ. Δεν θα έχουν όμως συμμετοχή και ως εκ τούτου λόγο στην εταιρεία, οι δήμοι, των οποίων σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως οι ιαματικές πηγές δημεύονται.
Και αποτελεί, τουλάχιστον υποκρισία το γεγονός ότι με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, δίνεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να προχωρήσουν στην συγκρότηση Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών, αφού κατάσχονται περιουσιακά στοιχεία, που συμβάλουν τα μέγιστα στην τουριστική ανάπτυξη. Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση, βάζει ταφόπλακα σε μια σημαντική παράμετρο του θεματικού τουρισμού που είναι ο ιαματικός τουρισμός.Με το σχέδιο νόμου υπονομεύεται και καταλύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η κυβέρνηση θα ξεπουλήσει τις ιαματικές πηγές σε όλη τη χώρα και στα Δωδεκάνησα. Που θα πάνε όμως τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή την « εκμετάλλευση»; Πάντως όχι στους Δήμους. Στους ΟΤΑ, θα πετάξουν τα ψίχουλα που από τώρα έχουν αποφασίσει ότι αξίζει να λαμβάνουν. Τα έσοδα από αυτή την ιστορία, θα πάνε εκεί που κατέληξαν και οι πόροι από την «αξιοποίηση» άλλων ακινήτων που περιήλθαν στο περίφημο ΤΑΙΠΕΔ.
Με αυτό το δεδομένο, πρέπει οι βουλευτές της Δωδεκανήσου να πάρουν ξεκάθαρα θέση. Δεν μπορεί από τη μια να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους, για να περιέλθει η Βάρη στο Δήμο και από την άλλη, όταν χάνονται οι Ιαματικές Πηγές που υπάρχουν στο νομό να σιωπούν. Η σιωπή είναι συνενοχή σε ένα έγκλημα, που θα συντελεστεί σε βάρος της αυτοδιοίκησης στα Δωδεκάνησα.
Ζητάμε να αποσυρθεί το επαίσχυντο νομοσχεδίου τώρα και να πάρουν ξεκάθαρα θέση, κατά της απόφασης που έχει ληφθεί όλοι οι βουλευτές του νομού.