Ειδήσεις

Το «CESME» στο Αιγαίο: Μετρά αντιδράσεις η Άγκυρα – Ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο από την Αθήνα

Η Τουρκία θέλει για μία ακόμη φορά να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αθήνας, στέλνοντας το υδρογραφικό CESME στην «καρδιά» του Αιγαίου. Σε επιφυλακή το ελληνικό Επιτελείο.

Για κάθε ενδεχόμενο προετοιμάζεται η Αθήνα και το Ελληνικό επιτελείο έπειτα από την απόφαση της Άγκυρας να βγάλει το υδρογραφικό του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού TCG “CESME” στην “καρδιά” του Αιγαίου την ώρα που αναμένεται η δεύτερη διερευνητική επαφή Ελλήνων και Τούρκων αξιωματούχων.

Το A-599 υδρογραφικό “CESME” με ηλικία που ξεπερνά τα 60 έτη-αφού ναυπηγήθηκε το 1965-και πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και δυνατότητες περιορίζεται σε έρευνα ύδατος και όχι σεισμογραφικές όπως το “ORUC REIS” και το “BARBAROS” δηλαδή έρευνα η οποία δεν αφορά υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ωστόσο και μόνο ο συμβολισμός αρκεί για να καταδείξει τις προθέσεις των γειτόνων.

Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα σε τέτοιου είδους έρευνα σε διεθνή ύδατα όμως προχώρησε σε έκδοση navtex από τον αναρμόδιο σταθμό της Σμύρνης και δεν ζήτησε τη σχετική άδεια από τις Ελληνικές αρχές αφού έχουν την ευθύνη για έκδοση ναυτικών οδηγιών στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και παντού εντός του FIR Αθηνών.

Αντίθετα, εντελώς αιφνιδιαστικά και εκτός της δήθεν διάθεσης για προσέγγιση, εξέδωσε τη σχετική navtex για υδρογραφικές έρευνες από τις 18 Φεβρουαρίου έως και τις 2 Μαρτίου. Την ώρα που η Αθήνα περίμενε την απάντηση της Άγκυρας για τον δεύτερο γύρο των διερευνητικών σε Ελληνικό έδαφος αυτή τη φορά. Το ίδιο προκλητική είναι και η περιοχή των ερευνών, αφού δεν περιορίζεται κοντά στις Τουρκικές ακτές αλλά στο κέντρο του Αρχιπελάγους ανάμεσα σε καίρια για την Εθνική ασφάλεια νησιά. Τη Λήμνο και τον Αη Στράτη τα οποία αμφισβητεί η γείτονα και ζητά την αποστρατικοποίησή τους και τη Σκύρο, το “αεροπλανοφόρο” του Αιγαίου, ένα από τα πλέον σημαντικά νησιά για την Ελληνική αεράμυνα. Η Τουρκία αγγίζει πλέον τον 25ο Μεσημβρινό και θυμίζει γεγονότα με “πρωταγωνιστή” το επίσης ερευνητικό “SISMIK”, τα οποία εκτίναξαν στο “κόκκινο” την ένταση μεταξύ των δύο κρατών προηγούμενες δεκαετίες.

Η Αθήνα αντιμετωπίζει ψύχραιμα μεν την Τουρκική πρόκληση δεν κρύβει όμως την ενόχλησή της από την κίνηση της Άγκυρας να ρίξει εκ νέου “λάδι στη φωτιά” και να συνοδεύσει την εμπρηστική ρητορική των τελευταίων ημερών από μια έμπρακτη ενέργεια όπως την “έξοδο” του “CESME” στο Αιγαίο. Το Ελληνικό επιτελείο, συνηθισμένο από τα Τουρκικά “πυροτεχνήματα”, περιμένει τον τρόπο με τον οποίο η γείτονα έχει σχεδιάσει να προκαλέσει και κυρίως αν το “γερασμένο” υδρογραφικό θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία ή όχι.

Αν το “CESME” βγει στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου χωρίς συνοδεία την παρακολούθησή του θα αναλάβει το Λιμενικό Σώμα, όπως άλλωστε γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις υδρογραφικών ερευνών. Αν όμως η Τουρκία αποφασίσει να κλιμακώσει και στείλει δίπλα στο πλοίο Μονάδες του πολεμικού της ναυτικού ο Ελληνικός Στόλος θα κληθεί να γίνει “σκιά” των γειτόνων. Σε κάθε περίπτωση, το Ελληνικό επιτελείο θα βρίσκεται από την προσεχή Πέμπτη σε ετοιμότητα για αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση και να απαντήσει σε κάθε ενδεχόμενη προσπάθεια αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι ξεκάθαρό ότι με αυτή την κίνησή της η Τουρκία θέλει για μία ακόμη φορά να δοκιμάζει τα αντανακλαστικά της Αθήνας και να στείλει ακόμα μια “τορπίλη” στην προσπάθεια αναζήτησης συνεννόησης. Προσπάθεια προσχηματική από τους γείτονες οι οποίοι ήδη έχουν δείξει ότι επιθυμούν άλλου είδους διάλογο με όλες τις παράλογες απαιτήσεις τους στο τραπέζι.

Πηγή: newpost.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου