Ειδήσεις

Με υγειονομικό διαβατήριο, καθολικά τεστ, ανοίγει ο τουρισμός

Η προετοιμασία της στρατηγικής της κυβέρνησης για την εκκίνηση της φετινής τουριστικής σεζόν βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παρά τη δεινή επιδημιολογική εικόνα της τρέχουσας συγκυρίας. Και αυτό διότι, όταν τα δεδομένα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς βελτιωθούν επαρκώς και οι ειδικοί το επιτρέψουν, το Μαξίμου θέλει να είναι έτοιμο να ανοίξει τον τουρισμό στην Ελλάδα με επιθετικό τρόπο.

Το μοντέλο επί του οποίου εργάζεται επί του παρόντος η κυβέρνηση προβλέπει το άνοιγμα των συνόρων με γρήγορες διαδικασίες (fast lane) για όσους έχουν αξιόπιστο πιστοποιητικό εμβολιασμού και με rapid test για όλους τους υπολοίπους ανεξαιρέτως. Θα τεστάρεται, δηλαδή, το σύνολο των εισερχόμενων ταξιδιωτών. Κάτι που φέτος είναι εφικτό, δεδομένης και της διαθεσιμότητας τεστ που δίνουν γρήγορα αποτελέσματα. Αεροπορικές εταιρείες και τουριστικός κλάδος ζητούν μετ’ επιτάσεως ένα τέτοιο ενιαίο πρωτόκολλο.

Παράλληλα η κυβέρνηση αξιολογεί και εισήγηση για αναγνώριση του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να προσελκύσει  ταξιδιώτες και από τη Ρωσία, που πέρυσι πρακτικά ήταν μηδενικοί.

Οσον αφορά τη στρατηγική των διεθνών προωθητικών ενεργειών του ελληνικού τουρισμού, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις τρεις μεγάλες αγορές του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο των κυβερνητικών σχεδιασμών, αν και υποστηρίζονται πλέον ανοιχτά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσκρούουν στις επιφυλάξεις κυβερνήσεων μεγάλων κρατών, όπως η Γερμανία ή η Ιταλία, που επιδιώκουν να κρατήσουν εντός των συνόρων τους το μεγαλύτερο μέρος της ταξιδιωτικής δαπάνης των πολιτών τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι διαβουλεύσεις για την υιοθέτηση και υλοποίηση ενός πανευρωπαϊκού υγειονομικού διαβατήριου, η αυθεντικότητα του οποίου θα μπορεί να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά, προχωράει με πολύ αργά βήματα. Αυτά εξηγούν στην «Κ» πηγές της κυβέρνησης και κύκλοι της διεθνούς τουριστικής βιομηχανίας που συμμετέχουν στις σχετικές διεργασίες.

Ο δεύτερος βραχίονας της πολιτικής προσέλκυσης τουριστών είναι οι διμερείς συμφωνίες, όπως αυτή που επιχειρείται να οριστικοποιηθεί με το Ισραήλ. Συμφωνίες, δηλαδή, που θα επιτρέψουν την ελεύθερη μετακίνηση ταξιδιωτών μεταξύ των χωρών που θα τις προσυπογράφουν.

Πρόβλημα πάντως θεωρείται η προοπτική να μην υπάρξει τελικά πανευρωπαϊκή συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και ενιαία πολιτική και πρωτόκολλα. Οπως και το ενδεχόμενο όσες χώρες επιδιώκουν να κρατήσουν εντός συνόρων τους πολίτες τους, όπως επιχείρησαν σε μεγάλο βαθμό και επέτυχαν πέρυσι η Γερμανία και η Ιταλία, να επιβάλλουν καραντίνα σε όσους επιστρέφουν από την Ελλάδα και άλλες χώρες, κάτι που λειτουργεί αυτονόητα ως μείζον αντικίνητρο για ταξίδι. Είναι ακριβώς αυτές τις μονομερείς ενέργειες που επιχειρεί να αποφύγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο, όπως αποδεικνύεται, έργο της διαμόρφωσης μιας έννοιας στρατηγικής με κεντρικό άξονα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. Μάλιστα ορισμένοι εκτιμούν πως οι διμερείς συμφωνίες είναι μονόδρομος.

«Η μέχρι σήμερα επιδεικνυόμενη απροθυμία εκ μέρους βασικών χωρών αποστολής τουριστών για την υιοθέτηση κοινού υγειονομικού πρωτοκόλλου και την καθιέρωση της υγειονομικής visa που είχαμε από πέρυσι προτείνει, οδηγεί στον μονόδρομο της σύναψης διμερών συμφωνιών εκ μέρους της Ελλάδας με άλλες χώρες, όπως έγινε με το Ισραήλ και φημολογείται κάτι αντίστοιχο με το Ηνωμένο Βασίλειο και ενδεχομένως με τη Ρωσία», αναφέρει σε έκθεσή του ο όμιλος MTC Group που λειτουργεί ως συμβουλευτική επιχείρηση του κλάδου.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου