Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η αγορά στη Ρόδο, παρά την αρχική θετική εικόνα μετά το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου που είχαν μείνει κλειστά λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
Αυτό δήλωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Νίκος Μπόνης, ο οποίος ωστόσο δεν έκρυψε την ανησυχία του για την σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων και στο νησί μας.
«Συνήθως αυτούς τους μήνες και υπό κανονικές συνθήκες, δεν υπήρχε μεγάλη κίνηση στην αγορά της Ρόδου. Πόσω μάλλον τώρα με την κρίση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Η κίνηση επικεντρώνεται στο κέντρο της πόλης. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δημιουργούνται ‘ουρές’ έξω από κάποιες μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων –και λυπούμαι γι αυτό, γιατί οι ντόπιοι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Προσωπικά, απευθύνω γι ακόμη μια φορά έκκληση να στηρίξουμε τους ντόπιους επιχειρηματίες και τα καταστήματά τους. Αυτό έχει γίνει όχι μόνον και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και σε άλλες χώρες».
Ο κ. Μπόνης, είπε ακόμη πως μετά το πέρας των εκπτώσεων θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κίνηση αφού διενεργείται σχετική έρευνα από την ΕΣΕΕ, με δείγμα και από την αγορά της Ρόδου, ενώ έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο παράτασης των εκπτώσεων.
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μπόνης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ρόδο –μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο για νέο λοκντάουν και κλείσιμο της αγοράς:
«Είναι αλήθεια ότι μπορεί τα κρούσματα στη Ρόδο να είναι λίγα, αλλά σιγά σιγά όμως ο αριθμός τους ανεβαίνει και αυτό μας ανησυχεί. Ευχόμαστε να μην βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις εάν τηρούμε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Θέλω όμως να υπογραμμίσω πως στα τοπικά καταστήματά μας και στις επιχειρήσεις, τηρείται στο σύνολό τους το υγειονομικό πρωτόκολλο και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να προτιμούν τα δικά μας καταστήματα».
-Ερωτηθείς για τη νέα τουριστική σεζόν, ο πρόεδρος του ΕΣΡ δήλωσε πως «θα τονώσει την αγορά. Η περσινή τουριστική περίοδος, ακόμη και τους λίγους μήνες που άνοιξε, βοήθησε πάρα πολύ την τοπική αγορά. Γνωρίζουμε ότι η τοπική οικονομία και η εργασία, κινούνται από τον Τουρισμό και κατά βάση εξαρτάται από αυτόν. Όσον αφορά στην έναρξη της νέας σεζόν, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε τίποτε. Έχουμε κάποια μηνύματα τα οποία αξιολογούμε κι ελπίζουμε να καταφέρουμε να υποδεχτούμε τους ξένους επισκέπτες μας. Το σημαντικό είναι να έχουμε προλάβει να εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού μας και των εργαζομένων, όπου επισκέπτονται οι τουρίστες για να διατηρήσουμε την εικόνα του ασφαλούς, υγειονομικά, προορισμού».
Πάντως ο κ. Μπόνης ανέφερε ότι ίσως να είναι καλύτερα να προστατευτούμε αυτή την περίοδο μέχρι τον Απρίλιο – Μάιο που θα έχουμε τα πρώτα δείγματα για τη νέα σεζόν.
«ΑΛΑΛΟΥΜ» ΜΕ ΤΙΣ…
ΕΠΙΤΑΓΕΣ – ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Ερωτηθείς για την κατάσταση που επικρατεί με τις επιταγές, ο κ. Μπόνης ήταν κατηγορηματικός:
«Δυστυχώς, είναι… τρελοκομείο. Η ανακοίνωση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών που ακολούθησε την σχετική υπουργική απόφαση, μας έδινε 17-22 Φεβρουαρίου (καταληκτική ημερομηνία για επιταγές). Καταλαβαίνετε πως αυτό είναι πολύ δύσκολο όταν όλα γίνονται μετα-χρονολογημένα και πέρα από τα όρια ώστε να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να βρει μια άκρη. Εν πάση περιπτώσει, η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη, διότι υπάρχουν και οι χονδρικές επιχειρήσεις οι οποίες πρέπει να προμηθευτούν εμπόρευμα. Συνεπώς, υπάρχει αδυναμία σε όλη την αγορά που λειτουργεί ως αλυσίδα. Μην ξεχνάτε πως δεν δίδονται πλέον πιστώσεις στις επιχειρήσεις και δημιουργούνται προβλήματα.
«Όσον αφορά στα μέτρα ενίσχυσης της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες του λιανεμπορίου, όποια βοήθεια δίδεται είναι θετική. Όμως, σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές τα πράγματα δεν είναι πολύ εύκολα. Ο αλγόριθμος δεν μας βοηθά και οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις λαμβάνουν ελάχιστη ενίσχυση ή και καθόλου. Εμείς καταθέσαμε ένα αίτημα ώστε στην 6η και 7η επιστρεπτέα προκαταβολή να υπάρξει διαφοροποίηση ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν πιο εύκολα», κατέληξε.