Ειδήσεις

ΥΠΕΞ : Η Ελλάδα έχει προτείνει ημερομηνίες για τις διερευνητικές και περιμένει απάντηση από την Τουρκία

Το υπουργείο Εξωτερικών έχει προχωρήσει σε διάβημα για τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες του τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ», όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Παράτυπη και αχρειάστη Navtex

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, έχει ήδη πραγματοποιηθεί διάβημα από την πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί και γραπτή ρηματική διακοίνωση.

Τόνισε μάλιστα πως «η Navtex αυτή καθαυτή είναι παράτυπη καθώς ο σταθμός της Σμύρνης δεν έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει Navtex για αυτή την περιοχή», ενώ χαρακτήρισε την κίνηση αυτή της τουρκικής πλευράς «αχρείαστη».

Η Ελλάδα, όπως υπενθύμισε, έχει ήδη υποβάλει κάποιες προτάσεις για ημερομηνίες για τις διερευνητικές επαφές για την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου και περιμένει απάντηση από την τουρκική πλευρά.

Όσον αφορά την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, όμως τοποθετείται χρονικά για μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, πιθανώς για τον Απρίλιο.

Να τηρηθούν οι προβλέψεις του 2016

Ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση για ανανέωση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για ανανέωση ή αλλαγή εάν δεν τηρούνται οι υπάρχουσες προβλέψεις της Δήλωσης του 2016.

«Η Τουρκία έχει αναλάβει ορισμένες συγκεκριμένες υποχρεώσεις, όπως να αποδέχεται επιστροφές, να φυλάει τα σύνορα και να μην επιτρέπει να δημιουργούνται νέες παράνομες μεταναστευτικές οδοί. Έχει μεγάλο περιθώριο να βελτιώσει τη στάση της όσον αφορά τις υποχρεώσεις που ήδη έχει και γι’ αυτό η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συζήτησης για αναθεώρηση ή ανανέωση της Κοινής Δήλωσης».

Άνοιγμα στον αραβικό κόσμο

Αναφερόμενος στο «Φόρουμ Φιλίας» που διοργανώθηκε από την Ελλάδα και πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, με τη συμμετοχή επτά συνολικά υπουργών, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια συνάντηση χωρών με τις οποίες συμμεριζόμαστε τις ίδιες βασικές αξίες, όπως προσήλωση στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι όλες οι χώρες που συμμετείχαν, έχουν υπογράψει τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Δεν είναι συμμαχία εναντίον κανενός, είναι ανοιχτό σε όλους, υπό τον όρο ότι θα πρέπει να σέβονται αυτές τις θεμελιώδεις αρχές», τόνισε χαρακτηριστικά. «Κάθε κράτος θα πρέπει στην πολιτική του να απέχει από την απειλή ή τη χρήση βίας. Στόχος είναι να προωθούμε την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή».

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, συζητήθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και η προοπτική συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των χωρών, οι οποίες συμμετείχαν. Στο περιθώριο του Φόρουμ έγινε μια τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.

«Η Ελλάδα αναδεικνύεται ως γέφυρα των χωρών της ευρύτερης περιοχής, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου και της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων», σημείωσε.

Ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ακόμη ότι ο Γάλλος ΥΠΕΞ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί με φυσική παρουσία γιατί υπήρχε οδηγία να σταματήσουν οποιεσδήποτε μετακινήσεις των υπουργών στο εξωτερικό.

Όσον αναφορά την ευρύτερη προσέγγιση της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε το σημαντικό άνοιγμα προς αυτή την περιοχή που πραγματοποιεί η Ελλάδα έπειτα από αρκετά χρόνια, σε ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο.

Η περιοχή έχει φύγει από το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατούσε για δεκαετίες, ενώ υπάρχουν σαφείς προκλήσεις ασφαλείας για την περιοχή (όπως η Συρία και Λιβύη), σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου και προσέθεσε ότι σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αρκετών αραβικών χωρών και του Ισραήλ δημιουργούν τελείως άλλα δεδομένα, στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα.

Παραδοσιακοί φίλοι και σύμμαχοι

Παράλληλα με αυτό, η Ελλάδα συνεχίζει μια σειρά επαφών με τους παραδοσιακούς εταίρους, φίλους και συμμάχους. Ο κ. Παπαϊωάννου υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο κ. Δένδιας είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σεράγεβο.

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το Λονδίνο, πραγματοποιώντας έτσι την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού στο Λονδίνο από το 2013 και την πρώτη στη μετά Βrexit εποχή. Η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό του.

Η Μεγάλη Βρετανία θα φιλοξενήσει τη Συνάντηση Κορυφής για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκόβη τον προσεχή Νοέμβριο και σε αυτό το πλαίσιο οι Βρετανοί ρώτησαν για το ποια μπορεί να είναι η συνεισφορά της Ελλάδας. Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην πολιτιστική κληρονομιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε ακόμη μια σειρά από τηλεφωνικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες, όπως με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μαας, καθώς και την πρώτη τηλεφωνική επαφή με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, η επαφή έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ενώ ο κ. Μπλίνκεν ήταν ενήμερος για τα ζητήματα που μας απασχολούν και έγινε ενδελεχής συζήτηση. Δεν συζητήθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για ενδεχόμενη επίσκεψη του κ. Δένδια στις ΗΠΑ, καθώς απαγορεύονται οι επισκέψεις ξένων αξιωματούχων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μέχρι νεωτέρας.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, όπου εξετάστηκαν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και η πορεία των εμπορικών σχέσεων. Η συζήτηση για θέματα ΕΕ-Ρωσίας ήταν επιγραμματική και ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρεί όλους τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία ανοιχτούς και να υπάρχει ειλικρινής διάλογος.

Πρόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών

O υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μιλήσει αύριο στη Βουλή στην πρώτη συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για το νέο νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, που κατατέθηκε χθες. Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα και κάποια στιγμή προς το τέλος της εκτιμάται ότι θα φτάσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου εισάγει αρκετές καινοτομίες όσον αφορά τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών, τόνισε ο εκπρόσωπος.

Την επόμενη Δευτέρα ο υπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με βασικό θέμα ημερήσιας τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, ενώ αναμένεται και μια τηλεδιάσκεψη με τον νέο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Όπως διευκρινίστηκε, δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη θέμα Τουρκίας, ενδέχεται όμως ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ να κάνει μια ενημέρωση για το πού βρίσκεται η προετοιμασία της έκθεσης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όσον αφορά τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, θα βρίσκεται σήμερα σε ειδική εκδήλωση της Βουλής για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Θα συμμετάσχει ακόμη σε μια τηλεδιάσκεψη για το Brexit, την οποία διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων μαζί με το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.

Την επόμενη Τρίτη θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο ως βασικό θέμα έχει την προετοιμασία της τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα λάβει χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις 25 και 26 Φεβρουαρίου.

Πηγή ΑΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου