Ειδήσεις

Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη, ανησυχία για εργασιακούς χώρους

Ενδείξεις σταθεροποίησης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, αυξημένη διασπορά του βρετανικού στελέχους, «καμπανάκι» για τους εργασιακούς χώρους.

Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία που προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα της τελευταίας εβδομάδας, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής οι καθηγητές Βάνα Παπαευαγγέλου και Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως τόνισαν δε, ως προς το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown και πέραν της 28ης Φεβρουαρίου, είναι νωρίς ακόμη για να υπάρχει σαφής εικόνα, παραπέμποντας στα στοιχεία της ερχόμενης εβδομάδας, που θα τεθούν εκ νέου στο τραπέζι των ειδικών.

Πάντως, τα δεδομένα της Παρασκευής κινήθηκαν στα ίδια, πάνω-κάτω, επίπεδα, με 1.460 νέα κρούσματα και 741 εξ αυτών στην Αττική. Οι νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 277, παρουσιάζοντας ημερήσια αύξηση 53.04%.

Μεταλλάξεις

Όσον αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως οι μολύνσεις με το βρετανικό στέλεχος αφορούν το 40% των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται σε διάφορες περιοχές όπως η Αττική. Η κ. Παπαευαγγέλου, από την πλευρά της, σημείωσε πως η εν λόγω μετάλλαξη δυνητικά θα επικρατήσει και συνιστάται ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

«Πλέον έχουμε 700 κρούσματα από το μεταλλαγμένο στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου σε 32 περιφερειακές ενότητες και αυτό δείχνει ότι υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης του στελέχους στην κοινότητα» τόνισε ακόμη, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι εκεί φαίνεται πως υπάρχει μετάδοση του μεταλλαγμένου στελέχους της Ν. Αφρικής, για την οποία, όπως είπε, δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο. «Είναι ένα γεγονός που ανησυχεί τους επιστήμονες γι’ αυτό πρέπει με κάθε τρόπο να ελεγχθεί η διασπορά» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης: Σκληρό lockdown σε Κάλυμνο και Κορδελιό-Εύοσμο – Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης

Η κυρία Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι με τις 650.000 δόσεις εμβολίων που έχουν ήδη γίνει στη χώρα, τα οποία μας προστατεύουν από τον μεταλλαγμένο ιό του Ηνωμένου Βασιλείου και με εμβολιασμένο το 6% του πληθυσμού, ήδη θα αρχίσει να παρατηρείται μείωση των μολύνσεων στην πιο ευάλωτη ηλικιακή ομάδα, αυτή των 75 ετών και άνω.

Σταθερή η επιδημιολογική εικόνα

Οσον αφορά τη συνολική εικόνα της χώρας, σταθερό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια με μέσο όρο ηλικίας τα 44 έτη και τον συνολικό αριθμό των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια να αγγίζει τα 10.500. Η ίδια έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για σταθερή επιδημιολογική εικόνα τονίζοντας ότι πλέον έχουμε 1.040 κρούσματα ανά ημέρα, 10 ανά 100.000 κατοίκους.

«Φαίνεται ότι ουσιαστικά υπάρχει έλεγχος της επιδημίας, η οποία προς το παρόν δείχνει ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Τα μέτρα που ελήφθησαν την 6η Φεβρουαρίου έχουν δείξει μία σαφή μείωση της μεταδοτικότητας και αυτά που ελήφθησαν στις 11 Φεβρουαρίου θα γνωρίζουμε την επόμενη εβδομάδα αν συνέβαλαν στην περαιτέρω μείωση της μετάδοσης, ανέφερε.

Προειδοποίηση για τους εργασιακούς χώρους

Πάντως, στο επίκεντρο της προσοχής των ειδικών βρίσκεται η διασπορά στους εργασιακούς χώρους, η οποία παρατηρείται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

«Δεν πρέπει να χαλαρώνουμε, η διασπορά είναι ουσιαστικά ένας φαύλος κύκλος από την εργασία στο σπίτι. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι επειδή συναντούμε τους ίδιους συναδέλφους μας καθημερινά αυτοί δεν συναντούν άλλους ανθρώπους» επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου η οποία για μια ακόμη φορά μίλησε για τη μεγάλη σημασία της μάσκας στον περιορισμό του ιού. «Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό της καλής χρήσης της μάσκας, τόσο καλύτερος και ο έλεγχος των νέων μολύνσεων» σημείωσε.

Η ίδια εξήγησε ότι χαμηλότερος αριθμός τεστ λόγω της κακοκαιρίας οδήγησε σε χαμηλότερο αριθμό νέων διαγνώσεων εκείνες τις ημέρες αλλά αυξημένο αριθμό της θετικότητας, ο όποιος άγγιξε το 3% καθώς όσοι προσήλθαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα κορωνοϊού εν μέσω κακοκαιρίας είχαν θετική διάγνωση.

Τα ενεργά κρούσματα στην Αττική υπολογίζονται στα 5.500 και «ο δείκτης Rt είναι κάτω από 1 κάτι το οποία δείχνει ότι τα μέτρα αποδίδουν» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η ίδια παρατήρησε τέλος ότι υπάρχει ήπια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Ήταν 2.200 άτομα την τελευταία εβδομάδα» κατέληξε.

Τέλος, όσον αφορά την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι υπάρχει μία ήπια πίεση, παρότι την τελευταία βδομάδα επιβαρύνθηκαν λιγότερο οι ΜΕΘ σε ποσοστό 12% και επισήμανε ότι αναμένεται την επόμενη εβδομάδα μείωση των νέων εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε ότι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για covid-19 στην Αττική βρίσκονται στο κόκκινο, εκφράζοντας όμως την βεβαιότητα ότι η όποια πίεση υπάρχει στο σύστημα υγείας θα αντιμετωπιστεί, καθώς υπάρχει προετοιμασία και σχέδιο σε εξέλιξη.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου