Η Μόνιμη Επιτροπή Καρπάθου του ΤΕΕ Δωδεκανήσου και οι συνάδελφοι μηχανικοί του νησιού, αντιδρούμε στην συγκεκριμένη ανάρτηση των δασικών χαρτών της Καρπάθου.
Η πολυαναμενόμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών απογοήτευσε και θύμωσε απλούς πολίτες και τεχνικό κόσμο του νησιού μας. Αυθαίρετοι χαρακτηρισμοί, αμφισβήτηση παλαιότερων αποφάσεων, αδικίες κι αβλεψίες, επιστημονικές ανακολουθίες. Είναι το παζλ που συνθέτει την παρουσίαση των δασικών χαρτών
Ένα αναγκαίο και πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο όπως είναι οι δασικοί χάρτες, δεν μπορεί να αντιμετωπίζετε με προχειρότητα. Διαδικασία που δεν έγινε εδώ και 40 χρόνια ολοκληρώνεται αυτή την εποχή στο «πόδι» και χωρίς διαβούλευση, με αποτέλεσμα πληθώρα λαθών. Έτσι ο πολίτης εμπλέκεται και πάλι σε χρονοβόρες διαδικασίες και οικονομικές επιβαρύνσεις για την ιδιοκτησία του. Ιδιοκτησία η οποία έχει πλείστες φορές φορολογηθεί κι επιβαρυνθεί (φόροι μεταβίβασης, κληρονομιάς, ΕΝΦΙΑ, κτηματολόγιο κ.λ.π.), και μάλιστα μετά από 10ετη οικονομική κρίση, και αβέβαιο μέλλον μετά την πανδημία.
Αγροτεμάχια που διαχρονικά αποτελούσαν μοναδική πηγή διαβίωσης για τους νησιώτες μας, χαρακτηρίζονται αυθαιρέτως δασικές εκτάσεις, λαμβάνοντας υπ’όψιν χάρτες του 1960, και όχι άλλα προγενέστερα στοιχεία και χαρακτηριστικά. Η μετανάστευση από τους τόπους μας δεν άρχισε το 1960. Τα νησιά των Δωδεκανήσων τιμωρούνται άραγε γιατί άργησαν να ενταχθούν στην μητέρα Ελλάδα (1947);
Στις περιοχές μας κάθε δασική ή βραχώδης περιοχή είναι κατά τεκμήριο δημόσια, οπότε ο πολίτης πρέπει να «τρέχει» να αποδείξει την αυτονόητη επί δεκαετίες ιδιοκτησία του. Αυτό όμως δεν ισχύει στα άλλα νησιά: Κρήτη, Ιόνια, Κυκλάδες, Βόρειο Αιγαίο…και Μάνη!! Αποφάσεις χαρακτηρισμών που έχουν εκδοθεί από την υπηρεσία διαχρονικά, χωρίς τελεσιδικία (πράξη που δεν ήταν γνωστή έως τις αρχές του 2000), και που έδιναν την δυνατότητα οικοδομησιμότητας και μεταβίβασης, δεν λαμβά-νονται υπ’όψιν, ακόμη και τελεσίδικες πράξεις και αγροτεμάχια με πρόσφατες οικοδομές. Το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί να αμφισβητεί αποφάσεις του, τις οποίες με κόστος και χρόνο ζητά από τον πολίτη να υπερασπισθεί και επιχειρηματολογήσει.
Η ανάρτηση αυτών των δασικών χαρτών και η συνέχιση της διαδικασίας ως έχουν ,θα αποτελέσει την «αναπτυξιακή ταφόπλακα» στο νησί μας και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Κάθε μεταβίβαση και οικοδομική εργασία θα ανασταλεί, στο όνομα της εφαρμογής της διαδικασίας των αντιρρήσεων και των επιτροπών επεξεργασίας (βλέπε 2-3 χρόνια). Καμία μελέτη ή έργο δεν πρέπει να δεσμεύει την πολιτεία αν δεν είναι επιστημονικά επαρκές και αποδεκτό από την διοίκηση, και είναι τραγικό λάθος η συνέχισή του.
Τεχνικές και διαδικαστικές παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν για την διόρθωση, όχι όμως μέσα στην διαδικασία και με ενεργή την ανάρτηση αυτή, που δεσμεύει για μεγάλο χρονικό διάστημα την ιδιοκτησία των πολιτών και την οικονομία του νησιού
Η μόνη δυνατή λύση και πρότασή μας είναι η άμεση απόσυρση της ανάρτησης αυτής, η εκ νέου μελέτη με ουσιαστική αυτοψία του χώρου, με αποδοχή των χαρακτηρισμών της υπηρεσίας διαχρονικά, με διαβούλευση, αλλά και με νομοθετικές παρεμβάσεις και διοικητικές οδηγίες που θα αποκαθιστούν το κράτος δικαίου, την ισονομία των πολιτών και την κοινή λογική.
Κάρπαθος 22/2/2021