Τοπικές Ειδήσεις

Θανάσης Μπαράκας: Με το νέο εκλογικό νόμο η τοπική αυτοδιοίκηση θα πορεύεται μόνο με κομματικό χαλινάρι

Περαιτέρω υποβάθμιση και κατάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα προκαλέσει η εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου.Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ήδη με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα εκλέγονται πλέον «από τον πρώτο γύρο όσοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι θα λαμβάνουν πάνω από 42%.

Εκείνοι που θα έχουν μικρότερο ποσοστό, θα οδηγούνται σε δεύτερο γύρο.Με το νομοσχέδιο καθορίστηκε όριο από 3 έως 5% για την είσοδο ενός συνδυασμού στο δημοτικό ή το περιφερειακό συμβούλιο. Καταργήθηκε όμως η 4η κάλπη και τα κοινοτικά συμβούλια θα εκλέγονται πλέον από ένα ψηφοδέλτιο.

Όμως αυτό αφαιρεί στην ουσία το δικαίωμα από τις τοπικές κοινωνίες να έχουν φωνή και να εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, στο τοπικό συμβούλιο. Έτσι ελέω της περιβόητης κυβερνησιμότητας και αυτή η λαϊκή εντολή θα φθάσει να χάσει την αξία της. Θα είναι μια λαϊκή εντολή αλλά ..κάρτ.

.Η ένταξη των τοπικών συμβούλων στο παραταξιακό ψηφοδέλτιο θα φέρει αποκλεισμούς.Πλέον αυτά θα είναι πλήρως εξαρτημένα από το άρμα της εκάστοτε δημοτικής αρχής, δεν θα έχουν αρμοδιότητες και φυσικά ούτε και πόρους.Τα χωριά θα εξαρτώνται από την μεγαλοψυχία του εκάστοτε δημάρχου.Η υλοποίηση έργων θα εξαρτάται από την υπακοή… στις θέσεις και τις αρχές της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Και οι πόροι φυσικά θα είναι ανύπαρκτοι.

Τα τοπικά συμβούλια πρέπει να συνεχίσουν να εκλέγονται όπως εκτιμούμε από ξεχωριστή κάλπη. Με τον τρόπο αυτό, έχουν τη δυνατότητα άνθρωποι, που δεν ανήκουν στην παράταξη του εκάστοτε δημάρχου, να διεκδικήσουν μια θέση για να εκπροσωπήσουν τον τόπο τους.

Το ζητούμενο για το ΜέΡΑ 25 είναι να υπάρχουν δήμοι Μητροπολιτικοί που θα αφουγκράζονται και θα μπορούν, να καλύπτουν πραγματικά τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών.Που θα έχουν παρουσία σε όλα τα χωριά της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών του νομού.

Το ΜέΡΑ 25 είναι υπέρ της απλής αναλογικής αλλά όχι με τη λογική που εφαρμόσθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και προκάλεσε τριγμούς στην ΤΑ. Συμφωνούμε με την εκλογή του εκάστοτε συνδιασμού από την 1η Κυριακή αλλά ο δήμαρχος να αναδεικνύεται μετά με τις ψήφους των μελών του δημοτικού συμβουλίου, διαδικασία απόλυτα δημοκρατική.

Με τον εκλογικό νόμο όμως για τον οποίο τόσο επαίρεται ο υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης ενισχύεται ο κομματισμός και κυρίως ο δικοματισμός.Με την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου δεν θα έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν στις εκλογές και σε ψηφοδέλτια που μπορεί να μην στηρίζονται από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και θέλουν να προσφέρουν .

Για να ενισχύσουν την κομματική παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση επικαλούνται τον κυβερνητισμό.H τοπική αυτοδιοίκηση όμως, μπορεί να πάει πολύ καλά μπροστά χωρίς κομματικό χαλινάρι.Τοπική αυτοδιοίκηση σημαίνει, ανεξαρτησία, δημοκρατία και πολυφωνία.

Με τον εξοβελισμό της απλής αναλογικής η τοπική αυτοδιοίκηση θα πάει δεκαετίες πίσω ελέω κομματοκρατίας, ενώ η ανεξαρτησία η πολυφωνία, η συναίνεση και η συνεργασία θα πάνε…περίπατο.

Θανάσης Μπαράκας

Μέλος Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ 25

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου