Ειδήσεις

Θεσμικό πλαίσιο για υπεράκτια αιολικά πάρκα ετοιμάζει η κυβέρνηση

Θεσμικό πλαίσιο για χωροθέτηση υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και συστημάτων για αποθήκευση ενέργειας θα ετοιμαστεί μέχρι τον Ιούνιο, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι πρώτα θα δοθεί χρόνος και χώρος στη λειτουργία πιλοτικών έργων ώστε να δοκιμαστούν οι διαδικασίες αδειοδότησης και χωροθέτησης.

Αναγνώρισε δε ότι η Ελλάδα υστερεί στο θέμα των αιολικών πάρκων στην ανοιχτή θάλασσα, μια λύση που εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη διείσδυση των ΑΠΕ, ενώ συμπλήρωσε ότι η ΕΕ έχει σχεδιάσει στρατηγική για τη θαλάσσια ενέργεια, ορίζοντας ότι η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα πρέπει είναι τα θαλάσσια αιολικά.

Στην Ελλάδα οι επενδύσεις εστιάζονται σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά, είπε.

«Υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρότι οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο ότι η τεχνολογία έχει ωριμάσει» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει ετοιμάσει μελέτη για τα θαλάσσια αιολικά, η οποία θα βοηθήσει να δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο.

Αναβάθμιση δικτύου

Επισήμανε ακόμα ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω επενδύσεων που υπολογίζονται σε 3,5 δισ. ευρώ.

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα», δήλωσε ο υπουργός.

Όσον αφορά στις επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ, το υπουργείο προγραμματίζει να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε πως το υπουργείο άρχισε να αναπτύσσει το φάκελο των υπεράκτιων αιολικών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Λόγω του μεγάλου ύψους των επενδύσεων η βασική παράμετρος στο συγκεκριμένο θέμα είναι το «bankability».

Όπως είπε η γενική γραμματέας, το υπουργείο έχει κοινοποιήσει στην Κομισιόν το νέο σχήμα των διαγωνισμών ΑΠΕ με ειδική πρόβλεψη για τα υπεράκτια αιολικά. Το σχήμα λαμβάνει υπόψη ότι είναι μια νέα τεχνολογία που πρέπει να στηριχθεί και να είναι και δανειοδοτικά υποστηρίξιμη με προβλεψιμότητα και ασφάλεια. Ο ανταγωνισμός μέσω των διαγωνισμών αναμένεται να συμπιέσει τα κόστη μακροπρόθεσμα και θα επιτρέψει την περαιτέρω διείσδυση.

Το υπουργείο, συμπλήρωσε η ίδια, αναγνωρίζει ότι θα χρειαστεί βάθος χρόνου, αλλά επειδή χρειάζονται άμεσα έργα, δεν αποκλείεται να ακολουθηθεί μια ενδιάμεση διαδικασία με αποζημίωση των πρώτων έργων με ένα διαφορετικό καθεστώς από τους διαγωνισμούς.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου