Ειδήσεις

Η Άγκυρα ψάχνεται για καυγά

Αφορμές υπονόμευσης ενός κλίματος ομαλότητας αναζητεί η Αγκυρα, όπως φάνηκε χθες και από τους ισχυρισμούς που προωθήθηκαν ακόμα και από το πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας «Αναντολού» περί παρενόχλησης του ωκεανογραφικού πλοίου «Τσεσμέ» από ελληνικά F-16. Δεν είναι τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες διαρροές γίνονται ενώ η Αθήνα έχει επιχειρήσει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, εστιάζοντας στην παρατυπία της έκδοσης NAVTEX και όχι στο γεγονός ότι οι έρευνες του «Τσεσμέ» έχουν προγραμματιστεί να σταματήσουν λίγο πριν από τις ημερομηνίες που έχουν προταθεί στην Αγκυρα για επανάληψη των διερευνητικών επαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραποίηση ή διαστρέβλωση γεγονότων με σκοπό την παρουσίαση της Ελλάδας ως επιτιθέμενης και της Τουρκίας ως δήθεν αδικούμενης, γίνεται με ιδιαίτερα οργανωμένο τρόπο και δύο βασικούς φορείς ενορχήστρωσης, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της γειτονικής χώρας και την Υπηρεσία Επικοινωνιών της Προεδρίας.

Τα πραγματικά γεγονότα

Από την ελληνική πλευρά έγινε χθες εκτενής αναφορά στα πραγματικά γεγονότα και διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών. Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν χθες ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Αιγαίου διεξήχθη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) για την οποία, μάλιστα, είχε εκδοθεί η σχετική ΝΟΤΑΜ (Α0350/21) ήδη από τις 9 Φεβρουαρίου, πέντε ημέρες πριν από την ημέρα έκδοσης της παράτυπης τουρκικής NAVTEX για τις έρευνες του «Τσεσμέ». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην άσκηση της Π.Α. συμμετείχαν συνολικά 29 μαχητικά, τα οποία απογειώθηκαν περί τις 13.30 και ολοκλήρωσαν τη δραστηριότητά τους περί τις 14.40. Από την ελληνική πλευρά διαψεύδεται κατηγορηματικά ότι έγινε οποιαδήποτε πτήση μαχητικών κοντά στο «Τσεσμέ», ενώ επισημαίνεται πως αυτά δεν έφεραν αερόφυλλα (Chaff) ή φωτοβολίδες (Flares). Τονίζεται ότι η άσκηση της Π.Α. διεξήχθη μεταξύ Αγίου Ευστρατίου και Κυρά Παναγιάς και νότια μέχρι τα Ψαρά. Στη διάρκεια της άσκησης το «Τσεσμέ» έπλεε στη βόρεια πλευρά της περιοχής που έχει δεσμευθεί στα δυτικά της Λήμνου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το πλησιέστερο ίχνος ελληνικού αεροσκάφους από το τουρκικό πλοίο απείχε 10 ναυτικά μίλια και το ύψος πτήσης του ήταν 19.000 πόδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχικοί τουρκικοί ισχυρισμοί και η περαιτέρω ενίσχυσή τους από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ περί «κατάλληλης απάντησης» δεν αποτελούν τη μόνη έξαρση. Τις τελευταίες δέκα ημέρες η κλιμάκωση της ρητορικής έντασης σε όλα τα επίπεδα, από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι τον κ. Ακάρ αλλά και λοιπούς Τούρκους αξιωματούχους, αποτελεί συνειδητή επιλογή, η οποία, κατά την αντίληψη της Αθήνας, δεν συνδέεται μόνο με την ανάδειξη των διμερών θεμάτων, αλλά έχει ως στόχο να εκφραστεί και η δυσαρέσκεια της Αγκυρας έναντι της Ε.Ε. και, κυρίως, των ΗΠΑ. Από την ελληνική πλευρά έχει ληφθεί, πάντως, μια εξίσου συνειδητή απόφαση να αναδεικνύονται στους διεθνείς οργανισμούς οι κάθε λογής παραβιάσεις στις οποίες προβαίνει η Τουρκία. Χθες, για παράδειγμα, στη μαγνητοσκοπημένη (εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας) παρέμβασή του στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό 2021 του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας άφησε σαφείς αιχμές κατά της Τουρκίας. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε την ανάγκη διεύρυνσης των μελών της διάσκεψης για τον αφοπλισμό και επανέλαβε την προσδοκία της χώρας μας να καταστεί πλήρες μέλος. Ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αποτελεί το κράτος με την παλαιότερη ιδιότητα ως παρατηρητή της διάσκεψης και υπογράμμισε ότι είναι απολύτως παρωχημένο να έχει καταστεί όμηρος απαράδεκτων προσκομμάτων από άλλο κράτος λόγω δήθεν διμερών ζητημάτων. Ο κ. Δένδιας εννοούσε, βεβαίως, την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε την παράταση ισχύος της συνθήκης New START.

Πηγή: kathimerini.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου