Αβεβαιότητα αλλά και έντονη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε εποχικά επαγγέλματα, όπως π.χ. στον τουρισμό, στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, αφού εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο ζουν με πολύ περιορισμένα έσοδα.
Μπορεί στη Ρόδο να έχουν υπογραφεί συμβάσεις που διασφαλίζουν την εργασιακή ειρήνη αλλά κανένας δεν είναι σε θέση να δηλώσει με σιγουριά πότε θα γίνει η επανεκκίνηση στην εστίαση και στον τουρισμό.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού κ. Γιώργος Χότζογλου, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα για τους εργαζόμενους, με τα συνεχή λοκντάουν και αναγκάζονται να ζουν με τα πενιχρά επιδόματα που ξεκινούν από 399 έως 534 ευρώ το μήνα.
«Δυστυχώς δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση. Η εστίαση είναι ο κλάδος που έχει καταστραφεί –στην κυριολεξία- και μαζί με αυτόν, οι εργαζόμενοι.
Όσοι ήταν συνεχούς απασχόλησης (330.000 εργαζόμενοι ανά την χώρα από 80.000 επιχειρήσεις που είναι κλειστές με διοικητική εντολή) κλείνουν ένα χρόνο ζώντας με εισόδημα σχεδόν 500 ευρώ το μήνα. Το ό,τι άνοιξαν τα καταστήματα της εστίασης για λίγους μήνες δεν αποτέλεσε λύση αφού το 70% παρέμεινε σε αναστολή λόγω περιορισμών.
Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να υπάρξει ‘αναπλήρωση μισθού’ και όχι ‘αποζημίωση ειδικού σκοπού’. Δεν μπορεί κανένας να επιβιώσει πλέον με αυτό το καθεστώς…», ανέφερε ο κ. Χότζογλου.
Σε χειρότερη μοίρα, είναι οι εποχικά εργαζόμενοι καθώς οι αναστολές των συμβάσεων έληξαν τον περασμένο Οκτώβριο κι έκτοτε μπήκαν στο ταμείο ανεργίας.
«Μόλις την Πέμπτη, καταφέραμε μετά από μαραθώνιες προσπάθειες, να πάρουμε απαντήσεις για παράταση των επιδομάτων ανεργίας γι’ ακόμη δύο μήνες. Και πάλι, όμως, αυτό δεν αποτελεί λύση. Υπάρχει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για τους ανέργους και όσους έχουν οικογένειες.
Σε αυτή την περίπτωση ζητήσαμε από την κυβέρνηση να προσαυξηθεί το επίδομα και να παραταθεί μέχρι την επαναπρόσληψη του κάθε εργαζόμενου. Δεν μπορούμε κάθε μήνα να παρακαλάμε το υπουργείο Εργασίας για παρατάσεις.
Μας διαβεβαίωσαν ότι θα παραταθούν τα επιδόματα μέχρι και τον Μάρτιο. Μετά όμως τι θα γίνει; Θα έχουμε την ίδια διαδικασία;», αναρωτήθηκε ο κ. Χότζογλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα μέρος των απασχολούμενων δεν κατάφεραν να λάβουν επίδομα ανεργίας για διάφορους λόγους αφού η ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση δεν τους κάλυπτε εδώ κι ένα χρόνο.
Την ίδια ώρα υπάρχει και μια νότα… αισιοδοξίας ότι φέτος θα ανοίξει ο τουρισμός και συνεπώς, κάποια στιγμή θα γίνει επανεκκίνηση της εστίασης.
«Όλα δείχνουν ότι φέτος θα είναι καλύτερη η σεζόν σε σχέση με το 2020. Τουλάχιστον αυτά είναι αισιόδοξα μηνύματα. Το πρόβλημα είναι η εστίαση που έχει καταστραφεί».
Να σημειωθεί τέλος, ότι η διαδικασία των επαναπροσλήψεων στα ξενοδοχεία όλης της χώρας κινείται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις πληρότητες των ξενοδοχείων και στην πράξη θα φανεί ποιοι θα εργαστούν.
Όσον αφορά στην Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, έχει υπογραφεί –ως απόρροια μεσολάβησης- και είναι υποχρεωτική. Εάν κάποιος την αθετήσει, θα υπάρξουν αντιδράσεις.
Αυτό δεν αφορά την Ρόδο, όπου έχει υπογραφεί και ισχύει η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που προβλέπει αυξήσεις και είναι υποχρεωτική.
https://www.dimokratiki.gr/27-02-2021/avevaiotita-kai-anisychia-se-xenodochoypalliloys-kai-apascholoymenoys-stin-estiasi/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.