Γράφει ο Γιώργος Παπακαλοδούκας
Ο Δήμαρχος Σύμης, αντιλαμβανόμενος τις συνέπειες από την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 13 του νόμου του ν. 2971/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4607/2019, στέκεται
στο πλευρό των επιχειρηματιών και απευθύνει έκκληση στον υπουργό οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, σε μια ύστατη προσπάθεια να προλάβει την καταστροφή που πρόκειται να προκύψει από την εφαρμογή μιας διάταξης που δε λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας λόγω νησιωτικότητας.
Το κυριότερο είναι ότι η διάταξη αυτή έχει καθολική ισχύ, χωρίς να περιλαμβάνει εξαιρέσεις σε περιπτώσεις που δε δύναται να έχει εφαρμογή, όπως στα νησιά μας, ενώ επιβάλλει ακόμη και λουκέτο σε επιχειρήσεις που δεν απέχουν πέντε μέτρα από τη θάλασσα και αναπόφευκτα η μη δυνατότητα των επιχειρηματιών να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα, θα επιφέρει το κλείσιμο των περισσότερων εστιατορίων και καφετεριών/μπαρ με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Όλα αυτά σε μια εποχή που “τέτοια πειράματα” θα επέφεραν μια άνευ προηγουμένου καταστροφή προς όλες τις κατευθύνσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η επιστολή του Δημάρχου Σύμης προς τον υπουργό οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, αναφέρει τα ακόλουθα :
Κύριε υπουργέ,
Με ιδιαίτερη τιμή απευθυνόμαστε σε σας, ως επισκέπτη και ιδιαίτερα αγαπητό και προσφιλές πρόσωπο στο νησί μας, σε μια ύστατη προσπάθεια να προστατεύσουμε την οικονομία του νησιού μας, τους επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εφόσον λάβει ισχύ η παρ.4 του άρθρου 13 του ν. 2971/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 31 του ν. 4607/2019 σύμφωνα με την οποία “δεν παραχωρείται η χρήση χώρων αιγιαλού ή όχθης για ομπρέλες, ξαπλώστρες, τραπεζοκαθίσματα και τροχήλατες καντίνες, όταν το μήκος ή πλάτος τους είναι μικρότερο των πέντε (5) μέτρων …”.
Πιο συγκεκριμένα η απόσταση των πέντε μέτρων από τη θάλασσα που ορίζεται ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα επιφέρει ένα νέο γενικό lock down στις επιχειρήσεις, πέραν αυτού που υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται λόγω πανδημίας οι επιχειρηματίες.
Όπως γνωρίζετε, τα περισσότερα εστιατόρια και μπαράκια που εδράζονται στο νησί μας γειτνιάζουν με τη θάλασσα, ενώ δεν απέχουν περισσότερο από τρία-τέσσερα μέτρα απ’ αυτήν και είναι αδύνατο να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, καθώς τα πέντε και περισσότερα μέτρα απόστασης που απαιτούντα δεν υφίστανται, ώστε να τοποθετηθούν πέρα των πέντε μέτρων, αν υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο ήταν εφικτό.
Αντιλαμβάνεστε ότι χωρίς τραπεζοκαθίσματα, οι επιχειρήσεις αυτές, που στα ελληνικά νησιά είναι εκατοντάδες χιλιάδες, θα αναγκαστούν να κλείσουν, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα τόσο στην εγχώρια οικονομία, η οποία πλήττεται σφόδρα από την πανδημία, όσο και στους επιχειρηματίες που περιμένουν την καλοκαιρινή σεζόν ως πανάκεια στην κρίση που έχουν υποστεί όλο αυτό το διάστημα, και στον τουρισμό, που έρχεται, για να απολαύσει το φαγητό και το ποτό με θέα στη θάλασσα.
Θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή του νόμου δε δύναται να έχει εφαρμογή στα νησιά μας, καθώς, όπως προανέφερα, τα πέντε μέτρα που ορίζονται ως προϋπόθεση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Άρα η διάταξη του νόμου υπολείπεται ρεαλιστικότητας και πρακτικής εφαρμογής/αντικρύσματος. Προφανώς έχει συνταχθεί για μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας και δε δύναται να έχει εφαρμογή στα νησιά μας για τους λόγους που αναπτύχθηκαν ως άνω και γνωρίζετε και ο ίδιος προσωπικά από τις επισκέψεις σας στα νησιά της χώρας μας, και δη στο δικό μας που έχουμε την τιμή να το επισκέπτεστε, όταν το επιτρέπουν οι ανειλημμένες υποχρεώσεις σας.
Ως εκ τούτου σας παρακαλούμε θερμά όπως επιληφθείτε του θέματος και παρετε άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η εφαρμογή της διάταξης αυτής από τα νησιά μας και να ισχύσει, ενδεχόμενα, μόνο για τις παραθαλάσσιες πόλεις της χώρας μας. Στις επιχειρήσεις που απέχουν λιγότερο από πέντε μέτρα από τη θάλασσα, επιβάλλεται να μην έχει ισχύ η παραπάνω διάταξη, ώστε να μην επέλθει άλλη μια καταστροφή που είμαι πεπεισμένος ότι γνωρίζετε πως δεν αντέχει η ελληνική οικονομία.