Εντονος προβληματισμός επικράτησε κατά την συνεδρίαση του δ.σ. Ρόδου με την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στο νησί. Ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Μιχάλης Σοκορέλλος απηύθυνε έκκληση προς τους συναδέλφους του συμβούλους καθώς και προς όλο τον ροδιακό λαό «να μην χαλαρώνουμε!» καθώς απαιτείται πολύ προσοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην πολύ καλή πορεία των εμβολιασμών.
Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης υπογράμμισε: «Θα πρέπει όλοι μας να προσέχουμε τον εαυτό μας και τον συνάνθρωπό μας. Είμαι ευτυχής για την απόφαση της Ε.Ε. να συνταχθεί στο πλευρό της Ελλάδας, μιας χώρας που ζει σε μεγάλο βαθμό από τον Τουρισμό και να προχωρήσει στο ‘τουριστικό διαβατήριο’.
Η προσοχή όλων μας, μπορεί να εξασφαλίσει το δυνατό μεγαλύτερο οικονομικό έσοδο και να ξεπεράσει η χώρα μας τα προβλήματα της οικονομίας και φυσικά της απασχόλησης», ευχόμενος στους συμβούλους και στον ροδιακό λαό να είναι πολύ προσεκτικοί στις συναντήσεις που κάνουν.
Ο δήμαρχος μίλησε και για τους δασικούς χάρτες, εκφράζοντας την ανησυχία του για το τι θα γίνει στην Ρόδο: «Σε κάθε περίπτωση ο στόχος, είναι να δώσουμε την μάχη σε όλα τα μέτωπα…» τόνισε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Δημήτρης Κρητικός, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί με τον ιό στη Ρόδο: «Τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη κι εμείς, ενώ ήμασταν ‘πράσινοι’ πάμε για να γίνουμε ‘κόκκινοι’. Είχα επισημάνει εξ αρχής το θέμα, και είχα ζητήσει να ληφθεί μέριμνα. Κρούω γι ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει να ληφθούν πολύ δραστικά και αυστηρά μέτρα», παραθέτοντας μια σειρά από προτάσεις, με πρωταρχικό το άμεσο κλείσιμο όλων των σχολείων για 15 μέρες. Για τις Πηγές Καλλιθέας, είπε πως απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες με την παρουσία όλων των βουλευτών που θα κληθούν να ψηφίσουν, ενώ για τον νέο εκλογικό νόμο, εξέφρασε τις ενστάσεις του σχετικά με την προοπτική των συμβούλων στις κοινότητες.
Απαντώντας για το θέμα των ιαματικών πηγών, ο κ. Καμπουράκης είπε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δ.σ. Ρόδου «Δεν υπάρχει καμία πρόθεση να δώσουμε τις Πηγές Καλλιθέας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα νησιά όπως η Νίσυρος, η Κως κ.λπ. καθώς και στις Κυκλάδες, ενώ τόσο οι τοπικές ΠΕΔ όσο και η ΚΕΔΕ, έχουν τοποθετηθεί για το θέμα με αποφάσεις τους».
Ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στο θέμα των πηγών, λέγοντας: «Εάν αντιληφθούμε ότι για οποιονδήποτε λόγο δεν υλοποιούνται τα υπεσχημένα θέλουμε άμεση σύγκληση του δ.σ. με την παρουσία των βουλευτών». Για τους δασικούς χάρτες, ζήτησε να λάβει θέση το Σώμα καθώς είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, λέγοντας πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα και ζήτησε άμεσα την επαναλειτουργία του Κτηματολογίου. Όσον αφορά στην πανδημία ζήτησε να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για να κινητοποιηθούν οι πολίτες με μια σειρά από μέτρα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις άλλων δημοτικών συμβούλων, όπως του κ. Σάββα Διακοσταματίου, που ζήτησε να συγκροτηθεί αυτή η διαπαραταξιακή επιτροπή, ενώ για τους δασικούς χάρτες, είπε ότι «το 80% στην Ρόδο εμφανίζεται ως… δασικό! Αφορά και κάποιες περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως. Θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία του νησιού. Είναι πολιτικό το θέμα. Αν μπουν όλοι στη διαδικασία των ενστάσεων θα είναι χρονοβόρο και θα έχει κόστος για τους πολίτες».
Ο κ. Στέλιος Καραταπάνης, αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τον κορωνοϊό τόνισε: «Ο ιός έχει ξεφύγει! Πέρα από την ατομική ευθύνη του καθενός, λείπει και η αστυνόμευση. Απαιτείται ο άμεσος εμβολιασμός των εκπαιδευτικών που θα έπρεπε να έχουν προτεραιότητα» και ζήτησε από τον δήμαρχο να απαιτήσει απαντήσεις για την παραχώρηση των κτημάτων της Βάρης και του Καλαμώνα.
Ο κ. Γιώργος Τριάντος εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση, λέγοντας πως «είμαστε στην 2η θέση μετά το Ηράκλειο. Βλέπουμε πόσο αυξημένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων μετά την αύξηση των τεστ που γίνονται. Συμφωνώ ότι πρέπει να συσταθεί μία ομάδα διαχείρισης του θέματος και να γίνονται τεστ στις πύλες εισόδου (αεροδρόμιο και λιμάνι)».
Τοποθετούμενος σχετικά με τις Πηγές Καλλιθέας ο κ. Γιάννης Ιατρίδης είπε πως «ήρθε πολύ ξαφνικά χωρίς διαβούλευση. Αυτό γίνεται για να γυρίσουν τα ακίνητα στο αθηνοκεντρικό καθεστώς. Ενεργοποιηθήκαμε άμεσα και η καθυστέρηση ίσως να συμβαίνει γιατί υπάρχουν θετικά στοιχεία. Στην Ελλάδα υπάρχουν 126 ιαματικές πηγές και μόνον οι 40 δεν έχουν πιστοποιηθεί. Οι Πηγές Καλλιθέας έχουν πιστοποιηθεί από νωρίς…»
Ο κ. Τάσος Σπανός είπε πως «είναι ένας εχθρός πάρα πολύ ύπουλος και παρά το γεγονός ότι ελάμβανα όλα τα μέτρα προστασίας, βρέθηκα θετικός στον κορωνοϊό. Στην Δ.Ε. Κρεμαστής πράξαμε ό,τι επιβάλλουν τα πρωτόκολλα κι έγιναν απολυμάνσεις σε όλες τις αίθουσες –όπως και στ’ Αφάντου, ενώ οι υπάλληλοι υποβλήθηκαν σε τεστ».
Υπέρ του θέματος των Πηγών τάχθηκε και ο κ. Σάββας Χριστοδούλου, ενώ έθεσε τον προβληματισμό του για τον επικείμενο εκλογικό νόμο: «Επειδή είδα κάποια ψηφίσματα από τοπικά συμβούλια, εκτιμώ πως το δ.σ. πρέπει να τοποθετηθεί επί του θέματος», ενώ για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαβεβαίωσε πως έχουν γίνει όλες οι απολυμάνσεις και οι απαραίτητες ενέργειες.
Μιλώντας ο δήμαρχος είπε πως οι αρμόδιοι προέταξαν το άνοιγμα των σχολείων παρά της εστίασης. «Είναι δύσκολο το θέμα αφού υπάρχουν γονείς που δεν έχουν τα παιδιά στο σπίτι. Από δικής μου πλευράς συμφωνώ ότι το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί και προβλήματα. Αναφορικά με την αστυνόμευση τόσο ο περιφερειάρχης όσο κι εμείς, έχουμε επισημάνει πως κανένας δεν διαφωνεί για την ενίσχυσή της. Π.χ. στο Ενυδρείο είχε πάνω από 1000 άτομα και καταλαβαίνω πόσο κουρασμένοι είναι οι πολίτες.
»Για τις Πηγές, θέλω να σημειώσω πως δεν λειτουργούν ιαματικές πηγές στην Ελλάδα για ιαματικό τουρισμό. Η δέσμευσή μας είναι να λειτουργήσουν οι πηγές στην Καλλιθέα με αυτό τον στόχο. Η Ελλάδα έχει ανάγκη να αυξήσει τον Τουρισμό της –κάτι που εντάσσεται και στην θεωρία της κυβέρνησης.
»Για τους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο, ουδέποτε τέθηκε στο τραπέζι η επιθυμία του προέδρου ότι ανήκει στον ΔΣΡ. Οι Δασικοί Χάρτες συνδέονται με το Κτηματολόγιο. Σε κάθε περίπτωση το Κτηματολόγιο πρέπει να λειτουργήσει με όλες τις νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε ο κ. Καμπουράκης.
Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΠΙ
ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΡΟΔΟ
Επί μακρόν απασχόλησε το δ.σ. Ρόδου, η ίδρυση Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου στη Νότια Ρόδο –ένα θέμα που τέθηκε από τον κ. Στ.Καραταπάνη στην προηγούμενη συνεδρίαση. «Πρέπει να προσπαθήσουμε να λειτουργήσει το ΠΠΙ. Αυτό προϋποθέτει στελέχωση με προσλήψεις ιατρών. Υπάρχουν και επικουρικοί με τους οποίους μπορεί να στελεχωθεί. Πρέπει να λάβουμε μέριμνα να γίνει κάτι καλύτερο για τη Ν.Ρόδο», είπε ο κ. Μ. Σοκορέλος.
Τοποθετούμενος εκ μέρους των προέδρων των τοπικών συμβουλίων της Ν. Ρόδου κ. Σταύρος Ακκούρης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη του δ.σ. ώστε η απόφαση των προέδρων των τοπικών συμβουλίων να τύχει ανταπόκρισης και να στελεχωθεί το ΠΠΙ: «Είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε τις διακομιδές και την υγεία στη Ν. Ρόδο», ανέφερε. Να σημειωθεί πως παρόντες ήταν όλοι οι πρόεδροι της περιοχής.
«Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί πως είναι αναγκαία η λειτουργία του. Αυτή την περίοδο –και λόγω πανδημίας- η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στα θέματα υγείας. Ίσως είναι ευκαιρία να προχωρήσει τώρα», είπε ο κ. Φ. Χατζηδιάκος, τασσόμενος υπέρ του θέματος.
Την θέση ότι πρέπει να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας, εξέφρασε ο κ. Δ.Κρητικός ενώ ο κ. Τ.Πότσος ζήτησε την πλήρη στελέχωση με προσωπικό.
Πάντως, ο κ. Σ.Καραταπάνης υπογράμμισε πως το δ.σ. δεν έχει απεριόριστες αρμοδιότητες για το θέμα και τόνισε: «Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς. Υποστηρίζω πως πρέπει να γίνει δημοτικό ιατρείο για να μπορεί να παρεμβαίνει ο Δήμος Ρόδου –πέραν της λειτουργίας του ΠΠΙ», καταθέτοντας την πρότασή του.
Σε διευκρινίσεις που έκανε ο κ. Γ. Τριάντος τόνισε πως η πρόταση του κ. Καραταπάνη δεν είναι δυνατή αφού «δεν εγκρίνονται θέσεις μονίμων γιατρών για τα δημοτικά ιατρεία. Συνεπώς μπορούμε να πάρουμε μόνο νοσηλεύτριες και όχι γιατρούς. Το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι –ακόμη και με τετράμηνες συμβάσεις να γινόταν. Είμαι υπέρ των μόνιμων λύσεων και όχι των εμβαλωματικών. Χρειαζόμαστε μια ΚΥΑ από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών για το ΠΠΙ Γενναδίου». Την πρόταση να δώσει οικονομικά κίνητρα ο Δήμος Ρόδου (όπως η ΠΝΑι με την επιχορήγηση των γιατρών), έφερε ο κ. Νίκος Καραμαρίτης ενώ μίλησε για την κατάσταση της Υγείας στη Ν.Ρόδο.
Κλείνοντας την συζήτηση ο δήμαρχος κ. Καμπουράκης είπε: «Αυτή η δημοτική αρχή στη συζήτηση που κάναμε για το ακίνητο που έπρεπε να παραχωρηθεί, έδωσε την ευκαιρία στον τόπο να έχει πρόσβαση στην υγεία. Και οι ξενοδόχοι της περιοχής μπορούν να παραχωρήσουν ασθενοφόρα ενώ από δικής μας πλευράς, στο πλαίσιο της συζήτησης για το θέμα, θα πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα και να το επικοινωνήσουμε άμεσα. Όσο για τις προσλήψεις, δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι για τις υγειονομικές θέσεις που είχαν προκηρυχθεί. Θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να προχωρήσει».
Το θέμα για την ίδρυση του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Νότιας Ρόδου εγκρίθηκε ομοφώνως με τον κ. Καραταπάνη να έχει αντιρρήσεις διότι ήθελε να περάσει και το θέμα της ίδρυσης Δημοτικού Ιατρείου. Ωστόσο, ο δήμαρχος, δήλωσε ανοιχτός και σε αυτή την πρόταση, ώστε να εξεταστεί.
ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης υπήρξε ομοφωνία πλην δύο θεμάτων, της Έγκρισης της Απόφασης Οικονομικής Επιτροπής που αφορά στην «Ανάθεση σε εξειδικευμένο επί διοικητικών συμβάσεων Δικηγορικό Γραφείο του όλου εξώδικου και δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου επί κάθε νομικού ζητήματος με τίτλο:
«Αποκομιδή-Μεταφοράς και Διαχείρισης ΑΣΑ, σάρωση (μηχανική και χειρωνακτική) χορτοκοπτική – κλαδοκοπή (μηχανική και χειρωνακτική) καθώς και αποκομιδή και διαχείριση δημοτικών αποβλήτων συσκευασίας του Δήμου Ρόδου», και της Έγκρισης της Απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής που αφορά στην «Ανάθεση σε εξειδικευμένα επί διοικητικών συμβάσεων Δικηγορικά Γραφεία Αθηνών, του όλου εξώδικου και δικαστικού χειρισμού και της εν γένει νομικής υποστήριξης του Δήμου, επί κάθε νομικού ζητήματος της «Σύμβασης παραχώρησης της χρήσης και εκμετάλλευσης του οπτικοακουστικού θεάματος στο δημοτικό ανθόκηπο της πλατείας Ρίμινι Ρόδου».
Έντονες αντιρρήσεις προέβαλε ο κ. Φ.Χατζηδιάκος λέγοντας πως αφού τα θέματα φέρουν την υπογραφή του κ. Θ. Παπαγεωργίου γιατί αναζητούνται άλλοι νομικοί εξ Αθηνών.